Greek English French German Italian
MARIA-KARAGIANNI--e1451902125633.jpg
Pin It

 Της Νικολέτας Ντάμπου


Είναι από τους πιο ζεστούς και ειλικρινείς ανθρώπους, μια σύγχρονη νέα γυναίκα με ματιά διεισδυτική, όχι μόνο όταν καταπιάνεται με το πλάσιμο χαρακτήρων αλλά και όταν σε κοιτάζει. Η Μαρία Καραγιάννη είναι συγγραφέας, και το πρώτο της λογοτεχνικό έργο με τίτλο «Στη Σκιά της Σιωπής», κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πηγή και επιβάλλεται να διαβάσετε την νέα χρονιά 2016.


Στη σκιά της σιωπής, ένα λογοτεχνικό έργο που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του, κάνοντας όλους μας να ελπίζουμε πως ακόμα κι αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε η εσωτερική ανάγκη για υψηλές ιδέες είναι μάχιμη και καραδοκεί στις ψυχές των ανθρώπων. Με ένα πρωτότυπο, σύνθετο ως προς τη σύλληψή του και εξαιρετικά ενδιαφέρον μυθιστόρημα έκανε την πρώτη της λογοτεχνική εμφάνιση η Μαρία Καραγιάννη. Συνδυάζοντας τις έντονες συγκινήσεις της αισθηματικής αφήγησης, με την ιστορία της Ελλάδας όπως αυτή χαράχθηκε στην ψυχή πραγματικών ανθρώπων κατά τα άγρια χρόνια της Κατοχής, η συγγραφέας αποτολμά έναν φιλόδοξο άθλο: Να υπερβεί τα δεδομένα είδη και να καταθέσει μια πολυεπίπεδη διήγηση που εξελίσσεται ταυτόχρονα στο παρελθόν και το παρόν, στο ταραγμένο 1941 και το αβέβαιο σήμερα. Και, παρόλο που το «Στη σκιά της σιωπής» είναι το πρώτο βιβλίο της, η Μαρία Καραγιάννη επιτυγχάνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, να μιλήσει απευθείας στην καρδιά του κοινού. Όπως υποστηρίζει και η ίδια, σε ένα βιβλίο αυτό που ο αναγνώστης καταλαβαίνει είναι η ιστορία, εκείνο όμως που τον κάνει να την πιστέψει είναι η γραφή, το προσωπικό αποτύπωμα του δημιουργού. Το «Στη σκιά της σιωπής» είναι αριστοτεχνικά γραμμένο, τραχύ αλλά και τρυφερό, γεμάτο από τη δημιουργική φαντασία της δημιουργού του και ταυτόχρονα πιστό στο ιστορικό πλαίσιο μιας περιόδου που σημάδεψε ανεξίτηλα τον σύγχρονο Ελληνισμό.


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Μπορούν μερικές μόλις λέξεις να ανατρέψουν την ίδια τη ροή της ζωής για πάντα; Μόναχο, Δεκέμβριος του 1997. Ο Έκτορας, απόγονος ενός πρώην Γερμανού λοχαγού κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επισκέπτεται τους γονείς του για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Έπειτα από έναν καβγά, η μητέρα του λίγο πριν το θάνατό της, του αποκαλύπτει ένα μυστικό που βαραίνει τη συνείδησή της πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια. Από το παγωμένο Μόναχο, ο Έκτορας θα βρεθεί στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνιακής γης, αναζητώντας την αλήθεια γύρω από τη ζωή και το παρελθόν της οικογένειάς του. Η ιστορία εκείνης της αναζήτησης εξελίσσεται σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα φρικτές δολοφονίες, καταραμένους έρωτες και φαντάσματα της μνήμης που σεργιανίζουν σαν σκιές στα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Ένα βιβλίο, δυο διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στο παρόν και στο μακρινό παρελθόν, με τους πρωταγωνιστές της να παλεύουν μέχρι το τέλος για να κερδίσουν λίγη από τη χαμένη τους αθωότητα, για να δικαιωθούν οι ψυχές των νεκρών και να ολοκληρωθούν οι έρωτες του σήμερα..


Λίγα λόγια για την συγγραφέα


H Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας. Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, και πολύ σύντομα πέρασε τις πύλες της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και σε κάθε ευκαιρία στριμώχνει όνειρα και προσδοκίες σε μια μικρή βαλίτσα και ταξιδεύει στις πόλεις του κόσμου... Η αγάπη της για τη θάλασσα την έκανε να επιστρέψει τα τελευταία χρόνια στη γενέτειρα της, όπου εργάζεται ως Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος.
[caption id="attachment_68900" align="alignnone" width="200"]Μαρία Καραγιάννη Μαρία Καραγιάννη[/caption]


Pin It

Cook name