Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Γλυκαντικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους υγείας από τη χρήση τους

Γλυκαντικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους υγείας από τη χρήση τους

Γλυκαντικά: Η χρήση γλυκαντικών, φυσικών και τεχνητών, παρουσιάζει αρκετούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τα άτομα:

Η χρήση γλυκαντικών, φυσικών και τεχνητών, παρουσιάζει αρκετούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τα άτομα.

  • Αύξηση βάρους και παχυσαρκία: Παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλές σε θερμίδες ή χωρίς θερμίδες, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γλυκαντικά μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη λαχτάρα για γλυκά τρόφιμα και δυνητικά να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία με την πάροδο του χρόνου.
  • Επίδραση στον μεταβολισμό: Τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη έχουν συνδεθεί με αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη ρύθμιση της γλυκόζης, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης τύπου 2.
  • Πεπτικά προβλήματα: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια ή διάρροια όταν καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ορισμένων γλυκαντικών, ιδιαίτερα αλκοολών ζάχαρης όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη.
  • Δυνατότητα εθισμού: Η έντονη γλυκύτητα των τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να απευαισθητοποιήσει τους γευστικούς κάλυκες με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε προτίμηση σε πιο γλυκά τρόφιμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα, τα οποία συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας.
  • Καρδιαγγειακή υγεία: Η έρευνα έχει δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση των γλυκαντικών στην καρδιαγγειακή υγεία. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δημιουργηθούν σαφείς αιτιώδεις σχέσεις.
  • Κίνδυνος καρκίνου: Υπάρχει συνεχής συζήτηση και έρευνα σχετικά με τις πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη. Ενώ οι ρυθμιστικοί φορείς τα θεωρούν ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση στα τρέχοντα επίπεδα, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
  • Ψυχική υγεία: Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συσχετιστεί με διαταραχές της διάθεσης και αλλαγές συμπεριφοράς σε ορισμένες μελέτες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των πιθανών μηχανισμών και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές αποκρίσεις στα γλυκαντικά μπορεί να ποικίλλουν και δεν θα αντιμετωπίσουν όλοι αυτούς τους κινδύνους. Η μετριοπάθεια και οι ενημερωμένες επιλογές είναι βασικές όταν εξετάζεται η χρήση γλυκαντικών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η διαβούλευση με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση με βάση τους ατομικούς στόχους και ανησυχίες για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πού μπορεί να κρύβεται η ζάχαρη στο φαγητό;

Τα τεχνητά γλυκαντικά βλάπτουν το έντερο και οδηγούν σε IBS;

4 τροφές που δεν πρέπει να τρως το πρωί επειδή προκαλούν αύξηση γλυκόζης στο αίμα

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων Mpox στο Κονγκό

Mpox Κογκό: Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα νέο, ακόμη πιο θανατηφόρο στέλεχος εξαπλώνεται στη ΛΔΚ, το οποίο μεταδίδεται επίσης μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. 

Έκτακτο δελτίο καιρού: Παραμένουν οι ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και αύριο

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Το δροσερό αναψυκτικό διαίτης σας βοηθάει να περάσετε την εργάσιμη ημέρα; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της διατροφής, το μέτρο είναι το κλειδί με τα αναψυκτικά διαίτης. Το να πίνετε περιστασιακά αναψυκτικά διαίτης είναι απίθανο να βλάψει την υγεία σας, αλλά η συχνή ή υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία μακροπρόθεσμα.

Πανώλη: Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης η Θεσσαλία

Πανώλη: Η εν λόγω Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρειας Θεσσαλίας εκδίδεται λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωωνόσου της πανώλης των μηρυκαστικών.

Μειώνεται η κάλυψη με εμβόλια covid των ευάλωτων - Συμπτώματα στον εγκέφαλο από τη χρόνια νόσηση

Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience τον Φεβρουάριο του 2024, βρήκε στοιχεία διαταραχής του αιματοεγκεφαλικού φραγμού έως και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση από COVID-19 στους κροταφικούς λοβούς και στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν μετά την εμφάνιση πανώλης στα αιγοπρόβατα;

Πανώλη αιγοπρόβατα: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Close Icon