Διατροφή

Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο κακό κάνουν τελικά στην υγεία μας;

Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο κακό κάνουν τελικά στην υγεία μας;

Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το βάρος σας, αλλά Γάλλοι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το βάρος σας, αλλά Γάλλοι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Το εύρημα προέρχεται από την παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς σε περισσότερους από 103.000 άνδρες και γυναίκες στη Γαλλία για σχεδόν μια δεκαετία.

Τεχνητά γλυκαντικά

«Παρατηρήσαμε ότι η υψηλότερη πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Mathilde Touvier. Είναι διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, αμφότερα στη Γαλλία. Περίπου το 80% των συμμετεχόντων στην κοόρτη NutriNet-Santé ήταν γυναίκες (μέση ηλικία: 42).

Η μελέτη ξεκίνησε το 2009 για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και υγείας. Στην αρχή, σχεδόν τέσσερις στους 10 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν τακτικά τεχνητά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένων των Nutrasweet (ασπαρτάμη), Splenda (σουκρακλόζη) και Sunett ή Sweet One (ακεσουλφάμη κάλιο). Τα πρόσθεταν σε τρόφιμα ή ποτά και τα κατανάλωναν επίσης σε επεξεργασμένα προϊόντα. Όσοι είπαν ότι χρησιμοποιούσαν τέτοια γλυκαντικά ήταν γενικά νεότεροι.

Έτειναν επίσης να καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, αλάτι και ποτά χωρίς ζάχαρη. Έπιναν λιγότερο αλκοόλ και έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερους υδατάνθρακες και λίπη και λιγότερες θερμίδες συνολικά, έδειξαν διατροφικά αρχεία. Στη συνέχεια, η υγεία της καρδιάς των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε και συγκρίθηκε για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρουσιάστηκαν περισσότερα από 1.500 καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, έντονο σφίξιμο ή πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και/ή ανάγκη για χειρουργική επέμβαση για τη διεύρυνση των φραγμένων αρτηριών (αγγειοπλαστική). Αφού στοίβαξαν την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ενάντια στα καρδιακά προβλήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρώτο συσχετίστηκε με τον κίνδυνο για το δεύτερο.

Το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων, το οποίο εκπροσωπεί τη βιομηχανία τεχνητών γλυκαντικών, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η Touvier και η ομάδα της τόνισαν ότι η δουλειά τους δεν αποδεικνύει οριστικά ότι τα γλυκαντικά υπονομεύουν άμεσα την υγεία της καρδιάς, μόνο ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Και αυτό θα πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν πριν βγάλουν σταθερά συμπεράσματα, είπε η Connie Diekman, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής στο St. Louis, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Η πρόκληση με τις περισσότερες από τις μελέτες, και αυτό ισχύει εδώ, είναι ότι οι μελέτες δεν έχουν ακόμη παράσχει ένα αποτέλεσμα αιτίου-αποτελέσματος», είπε ο Diekman.

«Όταν εξετάζουμε τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε πόσο η συνολική υγεία των συμμετεχόντων είναι παράγοντας στην έκβαση της νόσου». Για παράδειγμα, έδειξε την περιγραφή της διατροφής και των συνηθειών υγείας των συμμετεχόντων στη μελέτη. «Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι υψηλότεροι καταναλωτές μη θρεπτικών γλυκαντικών είχαν υψηλότερο ΔΜΣ [ένα μέτρο σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος], κάπνιζαν περισσότερο, είχαν λιγότερη φυσική δραστηριότητα και έτρωγαν περισσότερο νάτριο και κόκκινα κρέατα, με λιγότερα φρούτα και λαχανικά. ” σημείωσε ο Ντίκμαν. Τόνισε επίσης τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας «ανταλλαγής», στον οποίο κάποιος που χρησιμοποιεί ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες για ένα παγωμένο τσάι, για παράδειγμα, μπορεί στη συνέχεια να εκλογικεύσει να αφεθεί σε ένα μπολ παγωτό.

Αυτός, είπε ο Diekman, είναι ο λόγος που «η όλη δίαιτα είναι αυτό που πρέπει να αξιολογηθεί». Ενώ οι συγγραφείς είπαν ότι έλαβαν υπόψη αυτούς τους παράγοντες κατά τον προσδιορισμό του κινδύνου, ο Diekman είχε επιφυλάξεις. «Μπορούμε πραγματικά να προσδιορίσουμε πώς μια μεμονωμένη μεταβλητή επηρέασε την υγεία του σώματος;» ρώτησε. “Η απάντηση είναι όχι.” Ωστόσο, εάν τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν πρόβλημα στην καρδιά, γιατί μπορεί να είναι αυτό; Η επικεφαλής συγγραφέας Charlotte Debras, υποψήφια διδάκτορας τόσο στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας όσο και στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, πρότεινε μια σειρά από πιθανότητες. Ένα, είπε, είναι η προώθηση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Μεταξύ αυτών είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το υπερβολικό λίπος στη μέση και η υψηλή χοληστερόλη. «Ένα άλλο πιθανό μονοπάτι θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση τεχνητών γλυκαντικών με εντερικούς υποδοχείς γλυκιάς γεύσης», που μπορεί να επηρεάσει τόσο τα επίπεδα ινσουλίνης όσο και την απορρόφηση σακχάρου, είπε ο Debras. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί επίσης να αλλάξουν τη σύνθεση των μικροβίων που βρίσκονται στο έντερο, να προκαλέσουν φλεγμονή σε όλο το σύστημα και να προκαλέσουν αγγειακή δυσλειτουργία, πρόσθεσε. «Αλλά αυτές είναι υποθέσεις, κυρίως από πειραματικές μελέτες, που πρέπει να επιβεβαιωθούν», είπε ο Debras.

Εν τω μεταξύ, η Diekman είπε ότι τα γαλλικά ευρήματα δεν αλλάζουν τις διατροφικές συστάσεις της. «Εστιάστε σε ένα συνολικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής», συμβουλεύει. “Περισσότερες φυτικές τροφές, πιο άπαχα ή ζωικά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, και αν απολαμβάνετε κάτι γλυκό, σκεφτείτε τις μερίδες, τη συχνότητα κατανάλωσης και προσπαθήστε να διαφοροποιήσετε τους τύπους γλυκαντικών που χρησιμοποιείτε. Κανένα τρόφιμο ή συστατικό δεν είναι ο “κακός”. Είναι ο τρόπος με τον οποίο όλα αυτά συνδυάζονται στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα μείνεις έγκυος εύκολα;

Συναντήσεις Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη

11 tips για τη φροντίδα της οδοντοστοιχίας σας

Ενίσχυση των δράσεων πρόληψης διασυνοριακής μετάδοσης νοσημάτων μέσω των θαλάσσιων μεταφορών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.