ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τεχνητά γλυκαντικά: Υψηλή κατανάλωσή τους συνδέεται με 13% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Τεχνητά γλυκαντικά: Υψηλή κατανάλωσή τους συνδέεται με 13% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Τεχνητά γλυκαντικά: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Μελέτες στον ανθρώπινο πληθυσμό έχουν βρει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ασφαλή, αλλά τα αποτελέσματα από μελέτες in vitro και μελέτες σε ζώα δημιουργούν ορισμένες ανησυχίες. Μια νέα μελέτη σε καταναλωτές τεχνητών γλυκαντικών διαπιστώνει ότι τα προϊόντα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ειδικότερα, μια μεγάλη νέα μελέτη παρατήρησης βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών, ιδιαίτερα της ασπαρτάμης και της ακεσουλφάμης-Κ, και του καρκίνου.

Η μελέτη διαπίστωσε 13% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά, με υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών.

Η παγκόσμια αγορά τεχνητών γλυκαντικών υπολογίζεται στα 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχώς αυξάνεται, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τα τελευταία 2 χρόνια. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το 41,4% των ενηλίκων των ΗΠΑ και το 25,1% των παιδιών χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συστατικά που εμπεριέχονται σε ένα ευρύ φάσμα εμπορικών προϊόντων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει έξι τέτοιες ουσίες ως ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση σε τυπικά ημερήσια επίπεδα πρόσληψης. Πολλές έγκριτες ιατρικές αρχές και οργανισμοί σήμερα θεωρούν τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή μετά από εκτεταμένη επιδημιολογική έρευνα με ανθρώπινους πληθυσμούς.

Ο Δρ. Philip Landrigan, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Ρύπανσης και Καθηγητής Βιολογίας στο Schiller Institute for Integrated Science and Society του Boston College, MA., που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολιάζει σχετικά: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις καρκινογένεσης της ασπαρτάμης από μελέτες σε ζώα, αλλά καμία σταθερή επιδημιολογική επιβεβαίωση μέχρι τώρα. Για το λόγο αυτό, αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική και έχει μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

«Ιδιαίτερα με ανησυχεί ως παιδίατρο», σημείωσε, το γεγονός ότι «σε μελέτες σε ζώα, ακόμη και πολύ χαμηλές δόσεις ασπαρτάμης στη διατροφή εγκύου θηλυκού αρουραίου είναι ισχυρά καρκινογόνες για τους απογόνους του».

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο PLOS MEDICINE.

Σχετικά με τη μελέτη

Η μελέτη συντάχθηκε από ερευνητές που σχετίζονται με την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας (EREN) του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris Nord, του Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) και του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) στη Γαλλία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιστορικά 102.865 ενηλίκων που συμμετείχαν στη συνεχιζόμενη μελέτη NutriNet-Santé, η οποία άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2009. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τη νέα έρευνα κατά μέσο όρο 7,8 ετών.

«Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη είναι πολύ πρωτότυπα, καθώς, από ό,τι γνωρίζουμε, καμία προηγούμενη μελέτη κοόρτης δεν είχε διερευνήσει άμεσα τη συσχέτιση μεταξύ ποσοτικών προσλήψεων τεχνητών γλυκαντικών καθ’ εαυτών και τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Charlotte Debras.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άτομα με υψηλότερη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο για συνολικό καρκίνο σε διάστημα 8 ετών από εκείνους που δεν τα κατανάλωναν

Επεξεργασμένες τροφές που μπερδεύουν τον εγκέφαλο ενώ αυτός είναι προγραμματισμένος να προβλέπει

Τεχνητά γλυκαντικά: είναι ασφαλής για άτομα με διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Τι είναι η τρυποφοβία και πώς αντιμετωπίζεται;

Τρυποφοβία: Η ακριβής αιτία της τρυποφοβίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά μπορεί να προέρχεται από έναν συνδυασμό εξελικτικών, ψυχολογικών και αισθητηριακών παραγόντων.

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.