Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

Γλυκαντικά: Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση σακχαρίνης και σουκραλόζης σε δόσεις χαμηλότερες από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει τις γλυκαιμικές αποκρίσεις σε υγιή άτομα.

Μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο στο αίμα) αυξάνονται καθώς χωνεύουμε το φαγητό. Αυτή η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα είναι γνωστή ως γλυκαιμική απόκριση. Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNSs), όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια και η σουκραλόζη, περιέχουν ελάχιστους ή καθόλου υδατάνθρακες και επομένως οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν προκαλούν γλυκαιμική απόκριση. Αυτή η πεποίθηση ότι τα NNS είναι βιολογικά αδρανή, σε συνδυασμό με τη γλυκύτητά τους, τα έχει κάνει πολύ δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης, ειδικά για τη διαχείριση του διαβήτη και της αύξησης βάρους.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, ο Δρ. Eran Elinav, ένας ανοσολόγος και ερευνητής μικροβιώματος στο Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ και στο Microbiome & Cancer Division, DKFZ, Heidelberg, German, μαζί με την ομάδα του αμφισβήτησαν την ιδέα ότι τα NNSs είναι βιολογικά αδρανής. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες προκαλούν δυσανεξία στη γλυκόζη σε ποντίκια αλλάζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου τους. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον Δρ Elinav και την ομάδα του στο περιοδικό Cell δείχνει ότι τα NNS έχουν παρόμοια επίδραση στους ανθρώπους.

“Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή και αυστηρή μελέτη και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και επίκαιρα”, δήλωσε ο Δρ. Michael Goran, Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και Διευθυντής Προγράμματος για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Saban. στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, είπε στο Medical News Today. Ο Δρ Γκόραν είναι επίσης ο συγγραφέας του Sugarproof. “Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά πολλαπλασιάζονται γρήγορα στην προσφορά τροφίμων και σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων, ωστόσο η πλήρης και μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει μελετηθεί εκτενώς”, είπε.

Μειωμένη γλυκαιμική απόκριση από σακχαρίνη, σουκραλόζη

Οι ερευνητές στρατολόγησαν στη μελέτη μόνο υγιείς εθελοντές που δεν κατανάλωναν καθόλου NNS στην καθημερινή τους διατροφή. Συνολικά 120 άτομα πέρασαν το αυστηρό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου και οι ερευνητές τα μοιράστηκαν τυχαία σε μία από τις έξι ομάδες συμπληρωμάτων: ασπαρτάμη, σακχαρίνη, στέβια, σουκραλόζη, γλυκόζη (για τον έλεγχο πιθανής παρεμβολής από τη γλυκόζη σε τυπικά σκευάσματα NNS) και κανένα συμπλήρωμα ( η δεύτερη ομάδα ελέγχου). Όλα τα γλυκαντικά δόθηκαν ως εμπορικά διαθέσιμα φακελάκια, που περιείχαν μείγμα γλυκόζης και σε δόσεις χαμηλότερες από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη που συνιστά η FDA.

Για τη διερεύνηση της επίδρασης των NNS στη γλυκαιμική απόκριση, οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συνεχή συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης καθ’ όλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής και ολοκλήρωσαν δοκιμές ανοχής γλυκόζης σε προκαθορισμένες ημέρες. Το τεστ ανοχής γλυκόζης μετρά την ικανότητα του σώματος να απορροφά και να χρησιμοποιεί γλυκόζη (ζάχαρη). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που κατανάλωναν σακχαρίνη και σουκραλόζη είχαν σημαντικά αυξημένη γλυκαιμική απόκριση κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο NNS. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση στην ανοχή στη γλυκόζη στις ομάδες ασπαρτάμης, στέβιας, γλυκόζης και χωρίς συμπλήρωμα.

Τα γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου

Με βάση τα ευρήματα μελετών μοντέλων σε ζώα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα NNS μπορούν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό μέσω της αλλαγής του εντερικού μικροβιώματος. Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα μικροβιώματος κοπράνων των συμμετεχόντων πριν και μετά την κατανάλωση NNS. Διαπίστωσαν ότι και τα τέσσερα NNS που δοκιμάστηκαν άλλαξαν τα βακτήρια στο έντερο και τα μόρια που εκκρίνουν. Ομοίως, τα τέσσερα NNS «επηρέασαν σαφώς» το στοματικό μικροβίωμα. Τέτοιες αλλαγές μικροβιώματος δεν εμφανίστηκαν στις ομάδες ελέγχου. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα NNS δεν είναι αδρανή στο ανθρώπινο μικροβίωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας 2022: Αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες;

Νήπια και παιδιά στη Βρετανία καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη

"Με το 40% των Αμερικανών που υπολογίζεται ότι καταναλώνουν τακτικά μη θρεπτικά γλυκαντικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς επηρεάζουν το σώμα", λέει ερευνήτρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυθεντική συνταγή για αυγά μπένεντικτ

Αυγά μπένεντικτ: Αν και απαιτούν λίγη προσπάθεια στην παρασκευή, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Ετοιμάστε τα το επόμενο Σαββατοκύριακο και απολαύστε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία!

Πώς να εντάξετε το μπρόκολο στη διατροφή σας

Μπρόκολο: Είτε το επιλέξετε σε σαλάτες, σούπες είτε ψητό, προσθέτοντάς το στη διατροφή σας θα τονώσει την υγεία σας και θα προσθέσει περισσότερη γεύση στα γεύματά σας.

Γεύματα 30 λεπτών για πολυάσχολες ημέρες

Γεύματα 30 λεπτών: Η προετοιμασία γρήγορων, θρεπτικών γευμάτων δεν χρειάζεται να είναι πρόκληση. Με απλά υλικά και λίγη οργάνωση, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα γεύματα ακόμα και τις πιο πολυσύχναστες μέρες.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό χούμους για μεσογειακά πιάτα;

Hummus :Το σπιτικό χούμους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρετε μια γεύση από τη Μεσόγειο στο τραπέζι σας. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νόστιμο, υγιεινό συνοδευτικό που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.

Κρέμα καλαμπόκι - Μια απλή συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο

Κρέμα καλαμπόκι: Η κρέμα καλαμποκιού είναι μια εξαιρετικά εύκολη και νόστιμη επιλογή για κάθε περίσταση. Το καλαμπόκι προσφέρει μια φυσική γλυκύτητα που δένει τέλεια με την κρεμώδη υφή της σάλτσας.

Close Icon