Ρεπορτάζ Υγείας

ΣΕΙΒ: Αίτημα για άμεση συνάντηση με Υπουργείο Υγείας και Ανάπτυξης

ΣΕΙΒ: Αίτημα για άμεση συνάντηση με Υπουργείο Υγείας και Ανάπτυξης

ΣΕΙΒ: Αίτημα για άμεση συνάντηση με Υπουργείο Υγείας και Ανάπτυξης. Ο γ.γ Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδης, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε  ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζοντας «τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού, οφείλει να παρέμβει θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας»

Προτίθεται γι΄ αυτό τον σκοπό να «επιβάλλει ανώτατες τιμές» «για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2» ορίζοντας ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR τα 40,00€ και για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας (Rapid test),τα 10,00 ευρώ, έχοντας ήδη, όπως επισήμανε, «διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών» αλλά και παράλληλα «προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες».

Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ ωστόσο “η κρατική αυτή παρέμβαση, όχι μόνο έρχεται καθυστερημένα, αφού προηγουμένως το Δημόσιο δαπάνησε εκατομμύρια με κατ’ ουσίαν απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν στηρίζεται σε πραγματική έρευνα του κόστους των υλικών, όπως άλλωστε καταδεικνύεται από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και από το γεγονός ότι το άλλο Ελληνικό κράτος της ΕΕ”. Και προσθέτει: “Η Κύπρος, που λειτουργεί με κανόνες ελεύθερης αγοράς, πολύ νωρίτερα και προφανώς μετά από έρευνα αγοράς καθόρισε τιμή στα 65,00€ για το μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και απαγόρευση της χρήσης pool πλάσματος.”

Ο σύνδεσμος, ΣΕΙΒ, τονίζει ότι επί 18 μήνες ζητά συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας -κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα- ώστε να εκθέσουν τα προβλήματα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού αναφορικά με τις προμήθειες Υγειονομικού υλικού και συμπληρώνει: “Η έλλειψη γνώσης των τιμών προμήθειας και διάθεσης της ελεύθερης αγοράς, εκ μέρους των κρατικών φορέων, είναι προφανής. Υπ΄ αυτά τα δεδομένα, η όψιμη κρατική παρέμβαση και ο στραγγαλισμός, για άλλη μια φορά, της ελεύθερης αγοράς μόνο την προστασία των πρακτικών του υγιούς ανταγωνισμού δεν διασφαλίζουν.”

Ενώ προσθέτει ότι αιτείται προς τους συναρμόδιους κκ Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων μια άμεση συνάντηση, “για τη διαμόρφωση και εφαρμογή των «πρακτικών υγιούς ανταγωνισμού», τουλάχιστον στις προμήθειες των προϊόντων για την ανίχνευση του κορωνοϊού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας και διάθεσης ποιοτικών προϊόντων στη δοκιμαζόμενη Ελληνική κοινωνία.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επόμενα 24ωρα κρίνεται η άρση των μέτρων - Οι 18 "κόκκινες" περιοχές

Έρχεται επίδομα εφάπαξ για τους γιατρούς

Δύσκολη εξίσωση η άρση του lockdown- Νέα παράταση ζητούν οι επιστήμονες

Ευρηματικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει την εξάπλωση του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

2 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron επιβεβαιώθηκαν στη Βρετανία

Βρετανία κορωνοϊός Μποτσουάνα: Δύο κρούσματα της μετάλλαξης του ιού Omicron από την Μποτσουάνα εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκονται σε απομόνωση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Sajid Javid.

61 ταξιδιώτες από Νότια Αφρική θετικοί στον κορωνοϊό στο Άμστερνταμ

Ολλανδία κορωνοϊός Μποτσουάνα: Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ με τις δύο πτήσεις της KLM την Παρασκευή και στη συνέχεια αντιμετώπισαν ώρες καθυστερήσεων και τεστ λόγω ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη Omicron που προέρχεται από την Μποτσουάνα με 61 τεστ θετικά.

Ο ΠΟΥ συνεδρίασε την Παρασκευή για να συζητήσει τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη Νότια Αφρική

Είπε ότι η πρωτεΐνη ακίδα ήταν «δραματικά διαφορετική» από τον ιό που τα εμβόλια σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι.

51% λιγότεροι Covid θάνατοι στους άνω των 60 λόγω εμβολιασμού στην Ελλάδα

ΠΟΥ Κορωνοϊός θνητότητα: Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πολυκεντρική μελέτη του ΠΟΥ, ο αριθμός των αναμενόμενων θανάτων στο πληθυσμό άνω των 60 που αποφεύχθηκαν ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021 ήταν 12,175 περιστατικά.