Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Οδήγηση: Οδηγίες καταλληλότητας οδηγών με καρδιολογικές παθήσεις από την Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία

Οδήγηση: Οδηγίες καταλληλότητας οδηγών με καρδιολογικές παθήσεις από την Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία

"Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας οδηγός είναι επικίνδυνος, σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, η αναφορά στις αρχές μεταφορών είναι υποχρεωτική. Αυτή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για την ασφάλεια των ασθενών και επίσης για την ασφάλεια των γύρω τους ."

Οδήγηση: Οι Οδηγίες Καταλληλότητας για οδήγηση της Καναδικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας (Fitness to Drive της Canadian Cardiovascular Society) (CCS) έχουν επικαιροποιηθεί για να παρέχουν τις πιο πρόσφατες συμβουλές σχετικά με τους περιορισμούς οδήγησης για ιδιώτες και εμπορικούς οδηγούς. Χρησιμοποιώντας τη φόρμουλα Κίνδυνος Πρόκλησης Βλάβης CCS (CCS Risk of Harm) και τα διαθέσιμα στοιχεία, οι κατευθυντήριες οδηγίες τεκμηριώνουν την πιθανότητα αιφνίδιας καρδιακής ανικανότητας και επισημαίνουν τα αποδεκτά όρια κινδύνου, παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να επιτραπεί στα άτομα να συνεχίσουν την οδήγηση.

Οι συστάσεις των Οδηγιών Καταλληλότητας για οδήγηση (Fitness to Drive) στοχεύουν στην υποστήριξη των γιατρών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης να συμβουλεύουν άτομα με καρδιακές παθήσεις σχετικά με τους κινδύνους και τη διάρκεια των περιορισμών οδήγησης. Ενημερώθηκαν από μια ομάδα εθνικών εμπειρογνωμόνων, αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται σε στοιχεία και εμφανίζονται στο Καναδικό περιοδικό Καρδιολογίας (Canadian Journal of Cardiology). Ο επικεφαλής συμπρόεδρος των επικαιροποιημένων κατευθυντήριων γραμμών, Peter G. Guerra, MD, Ινστιτούτο Καρδιάς του Μόντρεαλ, Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, (Montréal Heart Institute, University of Montréal) λέει: «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι από τις πιο συχνές αιτίες βλάβης στην οδήγηση επειδή μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο προκαλώντας μεταβολές της ψυχικής κατάστασης μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι καρδιακές αρρυθμίες και η καρδιακή ανεπάρκεια. Συνεπώς, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συχνά καλούνται να αξιολογήσουν την ικανότητα οδήγησης σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις.” Οι Οδηγίες Καταλληλότητας Οδήγησης Fitness to Drive βασίζονται και επικαιροποιούν τις προηγούμενες Οδηγίες τις οποίες εμπιστεύονταν και βασίζονταν εδώ και δύο δεκαετίες. Οι κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη νέα δεδομένα για θεραπείες, παρεμβάσεις και ασθένειες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διαδερμικές θεραπείες για βαλβιδοπάθεια
  • Γενετικές διαταραχές
  • Πρόσφατες μελέτες που εξετάζουν τον κίνδυνο σοκ ή ανικανότητας σε ασθενείς με εμφυτεύσιμους απινιδωτές

Ο συμπρόεδρος Christopher S. Simpson, MD, Queens University, Kingston Health Sciences Centre, εξηγεί: «Επειδή δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες δοκιμές για την Καταλληλότητα οδήγησης Fitness to Drive, χρησιμοποιήθηκαν μελέτες παρατήρησης για τον υπολογισμό του κινδύνου οδηγικής αναπηρίας σε κάθε περίπτωση και έγιναν συστάσεις με βάση τον τύπο Κινδύνου Πρόκλησης Βλάβης CCS (CCS Risk of Harm) ο οποίος παραμένει το κύριο, επικυρωμένο εργαλείο αξιολόγησης. Έγιναν πιο περιοριστικές συστάσεις για εμπορικούς οδηγούς, οι οποίοι περνούν μεγαλύτερους μέσους χρόνους πίσω από το τιμόνι, χρησιμοποιούν μεγαλύτερα οχήματα και ενδέχεται να μεταφέρουν μεγαλύτερο αριθμό επιβατών .” Οι Οδηγίες Καταλληλότητας για Οδήγηση Fitness to Drive παρέχουν συστάσεις για άτομα με αυτές τις επτά καταστάσεις:

  • Ενεργός στεφανιαία νόσος
  • Βαλβιδοκαρδιοπάθεια
  • Συσκευές υποστήριξης καρδιακής ανεπάρκειας, μεταμόσχευσης καρδιάς και αριστερής κοιλίας
  • Σύνδρομα αρρυθμίας
  • Εμφυτεύσιμες συσκευές (βηματοδότες και απινιδωτές)
  • Συγκοπή (λιποθυμικά επεισόδια)
  • Συγγενής καρδιοπάθεια

Οι συμπρόεδροι προτείνουν κατάλληλους χρόνους αναμονής μετά από καρδιακές παρεμβάσεις ή οξείες ασθένειες πριν από την επανέναρξη της οδήγησης. Οι βραχυπρόθεσμες συστάσεις περιορισμού οδήγησης προέκυψαν, σε πολλές περιπτώσεις, με βάση τη φόρμουλα κινδύνου πρόκλησης βλάβης, καθώς τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν μειωμένα επίπεδα κινδύνου με την πάροδο του χρόνου. Ο Συμπρόεδρος Harriette G.C. Ο Van Spall, MD, MPH, Πανεπιστήμιο McMaster, Hamilton Health Sciences Centre και Baim Institute for Clinical Research, Βοστώνη, σημειώνει: «Αυτό το έγγραφο, αν και δεν υποκαθιστά την κλινική τους κυβερνητικούς κανονισμούς, παρέχει στους κλινικούς γιατρούς μια ολοκληρωμένη λίστα με καρδιακές παθήσεις και τον σχετικό κίνδυνο ξαφνικής ανικανότητας». “Οι συστάσεις μπορούν να τονώσουν τη συζήτηση με τους ασθενείς και να ενημερώνουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ιδιωτική ή εμπορική οδήγηση. Σε ορισμένες δικαιοδοσίες, θα χρησιμεύσουν ως έναυσμα για να ειδοποιήσουν οι κλινικοί γιατροί τις αρχές μεταφορών. Η συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τον εαυτό και τους άλλους αλλά δεν θα τον εξαλείψει». Ο Δρ. Guerra καταλήγει: “Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας οδηγός είναι επικίνδυνος, σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, η αναφορά στις αρχές μεταφορών είναι υποχρεωτική. Αυτή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για την ασφάλεια των ασθενών και επίσης για την ασφάλεια των γύρω τους .”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το μέλλον της ασφάλισης αυτοκινήτων;

KOK - Τροχαίες παραβάσεις που επισύρουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 2 μήνες

Τσουχτερό το κόστος για ανανέωση διπλώματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon