Τεχνολογία

Ιατρικές συσκευές: Στεφανιαία ενδοπρόθεση και άλλες ιατρικές συσκευές που εμφυτεύονται

Ιατρικές συσκευές: Στεφανιαία ενδοπρόθεση και άλλες ιατρικές συσκευές που εμφυτεύονται

Ιατρικές συσκευές: Τα ιατρικά εμφυτεύματα είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση μιας βιολογικής δομής που λείπει, την υποστήριξη μιας κατεστραμμένης βιολογικής δομής ή την ενίσχυση μιας υπάρχουσας βιολογικής δομής.

Τα ιατρικά εμφυτεύματα είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση μιας βιολογικής δομής που λείπει, την υποστήριξη μιας κατεστραμμένης βιολογικής δομής ή την ενίσχυση μιας υπάρχουσας βιολογικής δομής. Μπορούν είτε να τοποθετηθούν μόνιμα είτε να αφαιρεθούν όταν δεν χρειάζονται πλέον. Για παράδειγμα, τα εμφυτεύματα ισχίου είναι μόνιμα, ενώ οι θύρες χημειοθεραπείας μπορούν να αφαιρεθούν όταν δεν χρειάζονται πλέον. Ενώ τα ιατρικά εμφυτεύματα επεκτείνουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, μπορεί να εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν χειρουργικούς κινδύνους κατά την τοποθέτηση ή αφαίρεση, μόλυνση, αποτυχία εμφυτεύματος ή αντιδράσεις στα υλικά που χρησιμοποιούνται στα εμφυτεύματα. Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο εμφυτευμένες ιατρικές συσκευές.

Εμφυτεύσιμοι απινιδωτές Cardioverter (ICD)

Είναι μια μικρή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία και τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο στήθος για να βοηθήσει στη διαχείριση των ακανόνιστων καρδιακών παλμών που ονομάζονται αρρυθμίες. Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και το σώμα σας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών, ζάλη, λιποθυμία ή ακόμα και θάνατο. Ένα ICD μπορεί να πραγματοποιήσει καρδιοανάταξη, απινίδωση και βηματοδότηση της καρδιάς. Παρακολουθεί τον καρδιακό σας παλμό και παρέχει ηλεκτρικούς παλμούς για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό όταν είναι απαραίτητο.

Τεχνητοί Γοφοί

Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, που ονομάζεται επίσης αρθρίτιδα φθοράς, προκαλεί βλάβη στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πόνο. Κατά την αντικατάσταση ισχίου, ένας χειρουργός αφαιρεί την κατεστραμμένη άρθρωση του ισχίου και την αντικαθιστά με τεχνητή άρθρωση (προσθετική). Αυτό βοηθά στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Οι τεχνητοί γοφοί είναι συνήθως κατασκευασμένοι από μέταλλο, κεραμικό και πολύ σκληρό πλαστικό.

Στεφανιαία στεντ

Αναφέρεται επίσης ως καρδιακό στεντ, αυτό το εμφύτευμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία στενωμένων ή φραγμένων στεφανιαίων αρτηριών. Είναι μια συσκευή σε σχήμα σωλήνα που τοποθετείται στις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, για να κρατήσει τις αρτηρίες ανοιχτές. Το στεφανιαίο stent χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της ροής του αίματος αμέσως μετά από καρδιακή προσβολή.

Εμφυτεύσιμες αντλίες ινσουλίνης

Η εμφυτεύσιμη αντλία ινσουλίνης εμφυτεύεται χειρουργικά κάτω από το δέρμα για την παροχή ινσουλίνης στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Καθώς η περιτοναϊκή κοιλότητα έχει πλούσια παροχή αιμοφόρων αγγείων, μπορεί να απορροφήσει την ινσουλίνη πολύ αποτελεσματικά. Στη συνέχεια, η ινσουλίνη φτάνει εύκολα στο συκώτι στον κανονικό προορισμό της ινσουλίνης.

Ενδοφθάλμιοι φακοί

Ο ενδοφθάλμιος φακός (IOL) είναι ένας μικροσκοπικός, τεχνητός φακός που εμφυτεύεται στο μάτι ως μέρος μιας θεραπείας για καταρράκτη ή μυωπία. Αυτά χρησιμοποιούνται επίσης για έναν τύπο χειρουργικής διόρθωσης της όρασης που ονομάζεται διαθλαστική ανταλλαγή φακών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενδοφθάλμιων φακών. Ένας ψευδοφακικός IOL είναι ένας φακός που εμφυτεύεται κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη μετά την αφαίρεση του φυσικού φακού. Ένας φακικός ενδοφθάλμιος φακός (PIOL), από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τη μυωπία (μυωπία). Τοποθετείται πάνω από τον υπάρχοντα φυσικό φακό κατά τη διαθλαστική επέμβαση για να αλλάξει η οπτική ισχύς του ματιού. Η εμφύτευση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Πρόκειται για μεταλλικούς στύλους ή πλαίσια που τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου κάτω από τα ούλα σας. Ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι ουσιαστικά μια βίδα ή κύλινδρος τιτανίου, μήκους μεταξύ 8 και 16 mm. Χρησιμεύει ως ρίζα αντικατάστασης για το δόντι που λείπει. Αυτή η τεχνητή ρίζα δοντιού μπορεί να υποστηρίξει μια οδοντική πρόσθεση όπως στεφάνη, γέφυρα, οδοντοστοιχία, πρόσθεση προσώπου ή να λειτουργήσει ως ορθοδοντική άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επίκεινται σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς της Κομισιόν για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Πώς η τεχνολογία επιδρά θετικά στην αύξηση της γονιμότητας;

Η επανάσταση της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Κάποιες από τις σημαντικότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις στον τομέα της ιατρικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.