Ρεπορτάζ Υγείας

Μειώνονται σταδιακά οι ανισότητες των φύλων στην ιατρική σταδιοδρομία

Μειώνονται σταδιακά οι ανισότητες των φύλων στην ιατρική σταδιοδρομία

Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων στην ιατρική σταδιοδρομία – στη θέση, στην αμοιβή και στη δημοσίευση – αρχίζουν νωρίς, αλλά ακόμη και οι μικρές συστημικές αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης θα μπορούσαν να αρχίσουν να περιορίζουν αυτά τα κενά, λέει μια ομάδα ιατρών του Ιατρικού Σχολείου του Χάρβαρντ.

Διαπίστωσαν τη διαφορά στο νοσοκομείο σχετικά με το πόσο συχνά οι άνδρες και οι γυναίκες ασκούμενοι ιατροί αναγνωρίστηκαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επιτεύγματα όπως το να  ένα δημοσιεύουν επιστημονικά άρθρα ή να λαμβάνουν ένα βραβείο. Όταν το πρόγραμμα έκανε μικρές αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι τα επιτεύγματα δημοσιοποιήθηκαν εξίσου, τα αποτελέσματα χαιρετίστηκαν τόσο από τους άνδρες όσο και από τους ασκούμενους, γράφουν οι ερευνητές στα Annals of Internal Medicine.

“Ήξερα ότι οι συμπατριώτες μου δημοσίευσαν και δούλεψαν σημαντικό έργο και συνειδητοποιώντας την κατάσταση στο χέρι μας ώθησε να την αλλάξουμε”, δήλωσε ο συνάδελφος Dr. Lisa Rotenstein, εσωτερικός ιατρός που κατοικεί στο Brigham και το γυναικείο νοσοκομείο στη Βοστόνη.

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν τακτικές καθηγήτριες και να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από τους αντίστοιχους άνδρες. Αν και οι σημερινοί εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτικοί το συνειδητοποιούν, πολλοί στο πρόγραμμα σκέψης για το μέλλον σκέφτηκαν ότι αυτές οι ανισότητες ήταν ένα λείψανο του παρελθόντος, γράφοντας ο Rotenstein και οι συνεργάτες της.

“Ταυτόχρονα, οι γυναίκες γιατροί εμφανίζονται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους άνδρες γιατρούς με ορισμένους τρόπους”, δήλωσε στην Reuters Health. “Η έμμεση προκατάληψη είναι στο παιχνίδι και αναρωτηθήακμε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια καλύτερη δουλειά καθώς οι γιατροί ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους”.

Οι συγγραφείς είχαν αρχικά παρατηρήσει ότι άτυπα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποστέλλονται από τον διευθυντή του προγράμματος διαμονής σχετικά με τις πρόσφατες δημοσιεύσεις έδειξαν πιο συχνά την εργασία των κατοίκων. Οι εργασίες των γυναικών συναδέλφων επίσης δεν συζητήθηκαν τόσο ανεπίσημα στους κατοίκους.

Στο Brigham και στο γυναικείο νοσοκομείο, οι γυναίκες αποτελούν το 47% της κατηγορίας εσωτερικής ιατρικής, που είναι παρόμοια με τον εθνικό μέσο όρο, σημειώνουν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι πάνω από το ήμισυ της ηγεσίας του προγράμματος είναι γυναίκες. Ακόμα κι έτσι, όταν η ηγεσία για πρώτη φορά άκουσε για τις ανισότητες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ήταν σκεπτικιστές, αλλά μετά από κάποια σκέψη, συνειδητοποίησα ότι ήταν αλήθεια.

Σε απάντηση, το διοικητικό προσωπικό του προγράμματος κατοίκησης δημιούργησε κάθε μήνα στη ιατρική βιβλιογραφία και στον λαϊκό Τύπο μια συστηματική αναζήτηση δημοσιεύσεων μόνιμων κατοίκων. Επίσης, ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό έντυπο που οι κάτοικοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ενημερώσουν το γραφείο για τις δικές τους δημοσιεύσεις. Ο διευθυντής του προγράμματος έστειλε τα μηνύματα σε όλους τους κατοίκους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 935 νέα κρούσματα

Σε υψηλά νούμερα η διασπορά του κορωνοϊού - 841 νέα κρούσματα

Υποχρεωτική η μάσκα παντού

Μάσκες κορωνοϊού: Σε ποιες περιοχές καθολική χρήση της μάσκας. Υποχρεωτική καθίσταται πλέον η χρήση της μάσκας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς οι δυο περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Η καθολική χρήση της μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους επιβάλλεται σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και επίπεδο 3. […]

Αρκουμανέας: Σε αναμονή για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού... Ασαφής η ημερομηνία παραλαβής

Αρκουμανέας Σκαϊ: Οι νέοι οδηγούν την επιδημία,η επιδημία δεν συγχωρεί. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ μίλησε στον ΣΚΑΙ. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.  Σε περίπτωση που τα […]

Μέτρο κατά του κορωνοίού μέσα στις σχολικές αίθουσες εκτός από τη μάσκα

Διαπίστωσαν ότι αρκεί να είναι ανοικτά τα παράθυρα σε ένα σχολείο για να μειωθούν κατά σχεδόν 40%, σε σχέση με τα κλειστά παράθυρα, τα σωματίδια του κορωνοϊού που μπορεί να κυκλοφορούν στον αέρα μέσα στις τάξεις.

8 θετικά τεστ στον κορωνοϊό σε τεστ που έγιναν στη Ν. Σμύρνη

Rapid test: 1000 έλεγχοι, 8 θετικά τεστ στη Ν. Σμύρνη. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Πραγματοποιήθηκαν 1000 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν οκτώ (8) θετικά δείγματα και αφορούν σε  Έλληνες (6 άνδρες και 2 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 29 […]

Χωρίς τέλος η λίστα θανάτου λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός Θάνατοι: Χωρίς τέλος η λίστα θανάτου. Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από κορωνοϊό. 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες. Κατέληξαν: 86χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ  74χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, 87χρονος στο Ιπποκράτειο, 87χρονη που νοσηλευόταν στο Λαϊκό, 89χρονος που νοσηλευόταν στο Λαϊκό […]

Βατόπουλος: Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα

Κορωνοϊός- Βατόπουλος: Αυστηρή προειδοποίηση. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο για την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση ξεχώρισε τους αναγκαίους συνωστισμούς (όπως αυτοί συμβαίνουν στα Μ.Μ.Μ και δεν είναι ευθύνη του πολίτη) αλλά και τους μη αναγκαίους, που […]