Κοροναϊός

Λάθη που μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία μετά τη χαλάρωση

Λάθη που μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία μετά τη χαλάρωση

Οι ασπίδες προσώπου ή προσωπίδες δεν προσφέρουν σαφή και μετρήσιμη ασφάλεια από τον νέο κοροναϊό. Δείτε ποια άλλα λάθη κάνουμε στην καθημερινότητά μας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική άνοδο των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας, Δημήτριο Παρασκευή.

Σύγχυση και ασάφεια επικρατεί σχετικά με τις προσωπίδες, οι οποίες προορίζονται για χρήση κυρίως από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όχι από το ευρύ κοινό. Πολλοί είναι αυτοί που τις προτιμούν γιατί είναι πιο άνετες, δεν εμποδίζουν την αναπνοή, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία, εξαιτίας του γεγονότος ότι καλύπτουν τα μάτια και όλο το πρόσωπο.

Η χρήση των προσωπίδων διαφημίστηκε ιδιαιτέρως με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων της πανδημίας. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρήθηκαν και περισσότερο “φιλικές” απέναντι στα άτομα με προβλήματα ακοής, των οποίων οι προσπάθειες επικοινωνίας εμποδίζονται από τις απλές προστατευτικές μάσκες που καλύπτουν το στόμα.

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η τοποθέτησή τους στο πρόσωπο, σαν τελετουργικό, παρακινεί τους χρήστες να υιοθετήσουν πιο υγιεινή συμπεριφορά, όπως π.χ. να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους, να αποφεύγουν πολυσύχναστα μέρη και να κρατούν τις κοινωνικές αποστάσεις.

Τεμηριώνεται, ως ασφαλής, η χρήση τους, όμως, χωρίς την ταυτόχρονη χρήση απλής προστατευτικής μάσκας;

Ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Παρασκευής ξεκαθαρίζει και είναι κατηγορηματικός: “Η χρήση προσωπίδας δεν συστήνεται στην κοινότητα, όπου συστήνεται αποκλειστικά η χρήση προστατευτικής μάσκας. Η χρήση προσωπίδας συστήνεται μόνο σε εξεζητημένες καταστάσεις που η χρήση μάσκας δεν είναι δυνατή. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου μπορεί να βρεθούμε πολύ κοντά με άλλους συνανθρώπους μας, μόνο η χρήση μάσκας μπορεί να μας προφυλάξει από τη διασπορά κορωνοϊού”

Ο ρυθμός μετάδοσης R0 στην κοινότητα είναι πολύ χαμηλός – Μπορούμε να αγκαλιάζουμε τους συγγενείς και τους φίλους μας;

Το τελευταίο διάστημα και μετά από τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που έχουν χαλαρώσει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και κυρίως του μέτρου της κοινωνικής απόστασης.

Φίλοι, συγγενείς ή και συνάδελφοι που ενδεχομένως έχουν μείνει για καιρό μακριά εξαιτίας του lockdown, ανταλλάσσουν εναγκαλισμούς και φιλιά όταν ξαναβρίσκονται, ενώ αρκετοί διοργανώνουν και συγκεντρώσεις στα σπίτια τους.

Όπου τα μέτρα δεν τηρούνται και τύχει να κυκλοφορεί ο ιός, θα υπάρξει σίγουρα αύξηση στην εικόνα της διασποράς, αναφέρει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, κ. Παρασκευής:

“Θα πρέπει να τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα και να αποφεύγουμε τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά ακόμα και μεταξύ των στενών μας συγγενών. Καταλαβαίνουμε ότι η παρούσα κατάσταση έχει περιορίσει την εκδήλωση των συναισθημάτων μας, τουλάχιστον μέσω των ενεργειών που προαναφέρθηκαν, προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ας αναλογιστούμε ότι εν μέσω πανδημίας η εκδήλωση των συναισθημάτων μεταφράζεται μέσω «προστασίας» των αγαπημένων μας από τυχόν έκθεση στον κοροναϊό. Μπορούμε να εκφραστούμε με λόγια και να δικαιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας επιλέγοντας έναν «ασφαλή» τρόπο για να δείξουμε την αγάπη μας στους συνανθρώπους μας”, αναφέρει ο Καθηγητής.

Αντίθετα: Το άνοιγμα των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών έχει μικρή πιθανότητα να πυροδοτήσει την επιδημία

Παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα των σχολείων -και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και έχει αναμοχλεύσει φόβους στην κοινωνία, η -με αποστάσεις ασφαλείας και κανόνες υγιεινής- επαναλειτουργία των σχολείων μπορεί να έχει και ευεργετικές επιδράσεις στην πανδημία.

Το σχολείο είναι ένα τέλεια ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου μπορεί να λειτουργήσει ως “εργαστήρι εκπαίδευσης” των παιδιών στα μέτρα για τον κοροναϊό, λένε οι ειδικοί. Πολύ περισσότερο που αυτό το “μοτίβο” εκπαίδευσης μπορεί να χρειαστεί να ακολουθηθεί και από το Σεπτέμβριο, καθώς οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας να εμφανιστεί.

“Η πανδημία αποτελεί εξαιρετική συγκυρία για την εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα υγιεινής, πρόληψης νοσημάτων και γενικότερα θέματα δημόσιας υγείας”, αναφέρει ο κ Δημήτρης Παρασκευής και συμπληρώνει:

“Το σχολείο αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την εκπαίδευση των παιδιών σε όλα τα παραπάνω κρίσιμα θέματα. Είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί το παρόν μοτίβο εκπαίδευσης και τον Σεπτέμβριο, εκτός αν οι συνθήκες επιτρέπουν το άνοιγμα των σχολείων στη διάταξη της εποχής πριν τον κοροναϊό. Επίσης, έχουν προταθεί οδηγίες και συστάσεις για την ασφαλή λειτουργία και των παιδικών κατασκηνώσεων και ημερήσιων camp, προκειμένου η λειτουργία τους να γίνει με ασφάλεια”.

Ανεξάρτητα από την τήρηση των μέτρων και τα λάθη -μικρά ή μεγάλα- που κάνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, τα μεγάλα Κέντρα Λοιμώξεων Ευρώπης και Αμερικής (ΕCDC-ACDC) θεωρούν σχεδόν βέβαιο ένα δεύτερο κύμα του ιού από το φθινόπωρο. Υπάρχει περίπτωση, όμως, να εμφανιστεί νωρίτερα;

“Θα συμφωνήσω ότι το δεύτερο επιδημικό κύμα είναι σχεδόν βέβαιο, κυρίως λόγω της πολύ μικρής ανοσίας στον πληθυσμό”, αναφέρει ο Καθηγητής και συμπληρώνει: “Αν ο πληθυσμός είχε μολυνθεί με τον ιό και είχε αναπτύξει ανοσία σε ποσοστά 50% και άνω, τότε η επανεμφάνιση του ιού δεν θα ήταν δυνατή. Αν αυτό μπορεί να συμβεί νωρίτερα από το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί από το πόσο επηρεάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 και επίσης πόσο προσεκτικοί θα ήμαστε όλοι μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού”, καταλήγει ο κ. Παρασκευής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ΜΕΘ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Εφαρμογές που διώχνουν το στρες της καραντίνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιές συνήθειες μας κάνουν πιο ευάλωτους στον κίνδυνο "κορωνοϊός"

Εν μέσω πανδημίας και με δεδομένη την απουσία μίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, τα προληπτικά μέτρα υγιεινής είναι η μοναδική σωτηρία και αυτά τα μέτρα πρέπει, επίσης, να εφαρμόζονται στους σκύλους, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μελέτη μας, αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο μόλυνσης κάποιου», τόνισε η Σάντσεζ Γκονζάλεζ.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην υπηρεσία της διασφάλισης του διαδικτύου εν καιρώ καραντίνας

Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Επιστημονική ανακάλυψη: Αντισώματα στα λάμα ιδιαίτερα αποδοτικά στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού

Η μελέτη θεωρεί πως τα αντισώματα από τα λάμα έχουν τη δυναμική και την προοπτική να αποτελέσουν αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19. Είναι μικρότερα από τα αντισώματα του ανθρώπου, πολύ αποδοτικότερα ωστόσο στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού.

Απόφαση για κλείσιμο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από σχετικές διαφωνίες

Η διατήρηση των σχολείων ανοιχτών σε όλες τις βαθμίδες θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προσπάθεια όλης της χώρας να σταματήσει την εκθετική διασπορά στην κοινότητα με το νέο lockdown, κι αυτή ήταν η άποψη που τελικά επικράτησε.

Χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής ως πρόληψη έναντι των επιπλοκών της καραντίνας

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Μέτρο κατά του κορωνοίού μέσα στις σχολικές αίθουσες εκτός από τη μάσκα

Διαπίστωσαν ότι αρκεί να είναι ανοικτά τα παράθυρα σε ένα σχολείο για να μειωθούν κατά σχεδόν 40%, σε σχέση με τα κλειστά παράθυρα, τα σωματίδια του κορωνοϊού που μπορεί να κυκλοφορούν στον αέρα μέσα στις τάξεις.

Το κέντρο της Κοζάνης σήμερα

Κοζάνη lockdown: Η πρώτη τοπική καραντίνα στην Κοζάνη από χθες 15 Οκτωβρίου. Ποιοι λόγοι την οδήγησαν στο επίπεδο 4 του συναγερμού; Από χθες Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, η Κοζάνη μπαίνει σε καραντίνα.  Προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή […]

Σχέση γενετικών παραλλαγών με σοβαρότητα νόσου covid-19

Οι μηχανισμοί της παθογένεσης της σοβαρής νόσου Covid-19 και η σχετιζόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, όμως σε όλες τις αναλύσεις μέχρι σήμερα η ηλικία και το άρρεν φύλο σχετίζονται με υψηλότερη θνησιμότητα. Επίσης έχουν αναφερθεί σαν παράγοντες κινδύνου η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων όπως υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Oι πιθανοί γενετικοί παράγοντες […]