Κοροναϊός

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Διαφωνίες για το κλείσιμο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Διαφωνίες για το κλείσιμο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η διατήρηση των σχολείων ανοιχτών σε όλες τις βαθμίδες θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προσπάθεια όλης της χώρας να σταματήσει την εκθετική διασπορά στην κοινότητα με το νέο lockdown, κι αυτή ήταν η άποψη που τελικά επικράτησε.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για να προχωρήσει η χώρα σε καθολικό lockdown ήταν ομόφωνη στην Επιτροπή των ειδικών που έκανε τις εισηγήσεις στο πρωθυπουργό, δεν συνέβη το ίδιο και με την απόφαση για το κλείσιμο των Γυμνασίων και Λυκείων.

Διχογνωμία επικράτησε ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την απόφαση για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων. Το γεγονός δεν αρνήθηκε και ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων που οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσει η χώρα σε δεύτερο ολικό lockdown.

O κ.Τσιόδρας αποκάλυψε ότι το θέμα δεν ήταν ένα εύκολο θέμα συζήτησης στην Επιτροπή. «Η επιτροπή διχάστηκε σε αυτό το θέμα. Συζητήσαμε έντονα για αυτό» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ προχώρησε σε επεξήγηση των λόγων που οδήγησαν στην τελική επιλογή να παραμείνουν ανοιχτά, μόνο τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Νηπιαγωγεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής:

“Είμαστε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Δεν θέλαμε να διακόψουμε τα σχολεία καθώς τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό. Ο λόγος είναι η συμβολή τους στη διασπορά. Εκεί ψηφίσαμε και είπαμε να συνεχίσουν μόνο τα Δημοτικά. Σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ μικρή» και συνέχισε: «Μετά την ηλικία των 16 και 18 είχαμε εισηγηθεί να γίνεται τηλεκπαίδευση».

Τα τρία σενάρια που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα σχολεία

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συζητήθηκαν τρία πιθανά σενάρια σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης και πώς θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

  • Να κλείσουν μόνο τα Λύκεια, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη
  • Να κλείσουν μαζί με τα Λύκεια και τα Γυμνάσια
  • Να κλείσουν όλα τα σχολεία

Η τελική απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή για τη μετάδοση του κορωνοϊού κι ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερμετάδοσης στα σχολεία, ωστόσο είναι γνωστό από μελέτες ότι οι έφηβοι και ιδιαίτερα οι άνω των 16 ετών μεταδίδουν τον ιό, σχεδόν το ίδιο με τους ενήλικες. Επίσης, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι τα παιδιά κάτω των 10 έως 12 ετών, διασπείρουν ελάχιστα τον ιό.

Εντούτοις, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, όπως ανέφεραν οι λοιμωξιολόγοι που επιχειρηματολόγησαν υπέρ του κλεισίματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συγχρωτίζονται χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις και μάσκες) τόσο στη διαδρομή μέχρι το σχολείο, όσο και μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή “σκληρά” επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν ούτε υπέρ της μίας άποψης, ούτε υπέρ της άλλης. Το σίγουρο είναι, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ότι όταν υπάρχει εκθετική διασπορά στην κοινότητα, αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο και το σχολικό περιβάλλον.

Η διατήρηση των σχολείων ανοιχτών σε όλες τις βαθμίδες θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προσπάθεια όλης της χώρας να σταματήσει την εκθετική διασπορά στην κοινότητα με το νέο lockdown, κι αυτή ήταν η άποψη που τελικά επικράτησε. Το κλείσιμο όλων των σχολείων δεν προκρίθηκε καθόλου ως επιλογή, καθώς είναι ζωτικής σημασίας, όπως συμφώνησαν οι επιστήμονες, να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνέχιση της εκπαίδευσης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tα νέα μέτρα προστασίας στο δεύτερο lockdown

Νέο lockdown: Κλειστά σχολεία στη Δευτεροβάθμια-Ανοιχτή η Πρωτοβάθμια

Πανεθνικό lockdown φέρνει η "έκρηξη" των κρουσμάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εφαρμογές που διώχνουν το στρες της καραντίνας

Αν πάλι δεν θέλεις ή δεν νιώθεις έτοιμη να επισκεφθείς έναν ειδικό, υπάρχει και άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις την πεσμένη ψυχολογία της κατάστασης και το στρες που δημιουργεί μία καραντίνα.

Ποιές συνήθειες μας κάνουν πιο ευάλωτους στον κίνδυνο "κορωνοϊός"

Εν μέσω πανδημίας και με δεδομένη την απουσία μίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, τα προληπτικά μέτρα υγιεινής είναι η μοναδική σωτηρία και αυτά τα μέτρα πρέπει, επίσης, να εφαρμόζονται στους σκύλους, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μελέτη μας, αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο μόλυνσης κάποιου», τόνισε η Σάντσεζ Γκονζάλεζ.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην υπηρεσία της διασφάλισης του διαδικτύου εν καιρώ καραντίνας

Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Επιστημονική ανακάλυψη: Αντισώματα στα λάμα ιδιαίτερα αποδοτικά στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού

Η μελέτη θεωρεί πως τα αντισώματα από τα λάμα έχουν τη δυναμική και την προοπτική να αποτελέσουν αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19. Είναι μικρότερα από τα αντισώματα του ανθρώπου, πολύ αποδοτικότερα ωστόσο στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού.

Χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής ως πρόληψη έναντι των επιπλοκών της καραντίνας

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Μέτρο κατά του κορωνοίού μέσα στις σχολικές αίθουσες εκτός από τη μάσκα

Διαπίστωσαν ότι αρκεί να είναι ανοικτά τα παράθυρα σε ένα σχολείο για να μειωθούν κατά σχεδόν 40%, σε σχέση με τα κλειστά παράθυρα, τα σωματίδια του κορωνοϊού που μπορεί να κυκλοφορούν στον αέρα μέσα στις τάξεις.

Το κέντρο της Κοζάνης σήμερα

Κοζάνη lockdown: Η πρώτη τοπική καραντίνα στην Κοζάνη από χθες 15 Οκτωβρίου. Ποιοι λόγοι την οδήγησαν στο επίπεδο 4 του συναγερμού; Από χθες Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, η Κοζάνη μπαίνει σε καραντίνα.  Προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή […]