Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

"Ταυτόχρονα, η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών -όσο αφηρημένες ή απομακρυσμένες κι αν είναι αυτές- είναι ζωτικής σημασίας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι στενοί και οι εκτεταμένοι κοινωνικοί δεσμοί προσφέρουν διαφορετικές πηγές υποστήριξης και κατεύθυνσης".

Ο χρόνος που πέρασαν οι άνθρωποι με την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει βελτιώσει την υγεία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που εξέτασε πώς οι κοινωνικοί δεσμοί με στενούς κοινωνικούς κύκλους και εκτεταμένες ομάδες σχετίζονται με την υγεία και την ψυχολογική ευεξία. Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντ, του Πανεπιστημίου Nottingham Trent (NTU) και του Πανεπιστημίου Coventry, χρησιμοποίησε αυτοαναφερόμενα στοιχεία από περισσότερους από 13.000 ανθρώπους σε 122 χώρες, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19.

Οι έρευνες αξιολόγησαν τη δύναμη του δεσμού των ανθρώπων με στενούς κοινωνικούς κύκλους, όπως η οικογένεια και οι φίλοι, καθώς και με εκτεταμένες ομάδες, όπως η χώρα, η κυβέρνηση και η ανθρωπότητα. Μετρήθηκαν επίσης οι συμπεριφορές υγείας των ανθρώπων που σχετίζονται με την πανδημία και η ψυχική υγεία και ευημερία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μόνο ο δεσμός με την οικογένεια, και όχι με άλλες ομάδες, συνδέεται με τη θετική συμμετοχή σε συμπεριφορές που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία- σε αυτή την περίπτωση, τα παραδείγματα περιλάμβαναν το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Για παράδειγμα, το 46% των ατόμων που είχαν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς έπλεναν τα χέρια τους τουλάχιστον “πολύ”, σε σύγκριση με το 32% που δεν είχαν ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά τους. Επιπλέον, το 54% των ατόμων που δεν είχαν δεσμούς με την οικογένειά τους ανέφεραν ότι δεν φορούσαν ποτέ μάσκα. Τα άτομα με δεσμούς υπερεκπροσωπούνταν κατά πολύ μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε συμπεριφορές υγείας. Παρά το γεγονός ότι τα άτομα με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς αποτελούσαν μόνο το 27% του συνόλου του δείγματος, αποτελούσαν το 73% εκείνων που συμμετείχαν σε κοινωνικές αποστάσεις, το 35% εκείνων που έπλεναν τα χέρια και το 36% εκείνων που φορούσαν μάσκα “πολύ” ή περισσότερο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ύπαρξη ισχυρών δεσμών τόσο με στενούς κοινωνικούς κύκλους όσο και με εκτεταμένες ομάδες συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία. Είναι σημαντικό ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των ομάδων με τις οποίες οι άνθρωποι είχαν ισχυρούς δεσμούς, τόσο μεγαλύτερη ήταν η εμπλοκή τους σε συμπεριφορές υγείας και τόσο καλύτερη ήταν η αναφερόμενη ψυχολογική τους ευεξία, με λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. Η έρευνα συνιστά να επικεντρωθούν τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία σε μικρότερα δίκτυα καθώς και σε πολλαπλές ομάδες, ιδίως σε περιόδους κρίσης, όταν τα άτομα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μοιράζονται τις θετικές συμπεριφορές υγείας τους με τους στενούς κοινωνικούς τους κύκλους. Προτείνεται επίσης ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση από τις φαρμακευτικές θεραπείες, χρησιμοποιώντας την κοινωνική συνταγογράφηση για την υποστήριξη των ατόμων που δεν έχουν αυτούς τους δεσμούς στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα χωρών όπως το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία και το Περού, έχουν επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία από παγκόσμια προοπτική. Η μελέτη ξεπερνά το πεδίο εφαρμογής των παραδοσιακών προσεγγίσεων της ψυχολογίας, καθώς αγγίζει τόσο μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, Δρ Martha Newson, δήλωσε: “Η έρευνα αυτή μιλάει για την παγκόσμια ανάγκη να ανήκουμε – αυτός είναι ένας από τους λόγους που θεωρήσαμε τόσο σημαντικό να συμπεριλάβουμε ένα πραγματικά ποικιλόμορφο δείγμα από όλον τον κόσμο. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, οι άλλοι άνθρωποι έχουν σημασία για εσάς.

“Διαπιστώσαμε ότι η ύπαρξη πολλών ομάδων ήταν σημαντική για την ενθάρρυνση καλύτερων συμπεριφορών υγείας, συμπεριλαμβανομένου του δεσμού με αφηρημένες ομάδες όπως η χώρα ή η κυβέρνησή σας, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι οι πιο στενοί μας φίλοι και η οικογένειά μας – ομάδες που πιθανότατα έχουμε αναγνωρίσει ως σημαντικές από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας”. Ο ανώτερος λέκτορας Ψυχολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του NTU, Dr. Bahar Tunçgenç, πρόσθεσε: “Σε περιόδους αναταραχής, όπως κατά τη διάρκεια καταστροφών, κοινωνικών κρίσεων ή πανδημιών, οι κοινωνικοί μας δεσμοί μπορεί να είναι το κλειδί για τη λήψη υποστήριξης. Προσβλέπουμε σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και με τους οποίους ταυτιζόμαστε, καθώς αποφασίζουμε ποια πορεία δράσης θα ακολουθήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στενοί δεσμοί μας με την οικογένεια -τους ανθρώπους με τους οποίους πολλοί από εμάς μοιραζόμαστε σημαντικά γεγονότα της ζωής μας και μαθαίνουμε από αυτούς- μπορούν να προωθήσουν υγιείς συμπεριφορές. “Ταυτόχρονα, η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών -όσο αφηρημένες ή απομακρυσμένες κι αν είναι αυτές- είναι ζωτικής σημασίας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι στενοί και οι εκτεταμένοι κοινωνικοί δεσμοί προσφέρουν διαφορετικές πηγές υποστήριξης και κατεύθυνσης”. Η επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο για την Εμπιστοσύνη, την Ειρήνη και τις Κοινωνικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Coventry, Δρ Valerie van Mulukom, δήλωσε: “Στη Δύση, τείνουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως άτομα που πρέπει να επιβιώσουν και να κατακτήσουν τον κόσμο μόνα τους. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά ζώα, τα οποία επωφελούνται από τις κοινότητές τους και βασίζονται σε αυτές με περισσότερους από έναν τρόπους. Σε δύσκολους καιρούς αυτό είναι ακόμη πιο έντονο. Είναι σκόπιμο οι κυβερνητικές πολιτικές να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις ψυχολογικές ανάγκες και μηχανισμούς και να εμπλέκουν τις τοπικές αρχές και τις οργανώσεις βάσης για μέγιστη αποτελεσματικότητα και ευημερία σε περιόδους καταστροφών”.

Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επιστημονικές Πρόοδοι» (Science Advances).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μυστικά μακροζωίας της Ικαρίας

Τα επαγγέλματα που οδηγούν στην κατάθλιψη

Πώς η yoga μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΗΠΑ - Καθώς οι πολιτείες χαλαρώνουν τις απαιτήσεις για παιδικά εμβόλια, οι ανησυχίες των ειδικών στη δημόσια υγεία μεγαλώνουν

Σε ολόκληρη τη χώρα, εν τω μεταξύ, η ιλαρά έχει εκτιναχθεί, με τουλάχιστον 132 περιπτώσεις ιλαράς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το CDC. Τα δύο τρίτα αυτών των περιπτώσεων αφορούν άτομα κάτω των 19 ετών και πάνω από τα μισά από αυτά έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία. Τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί σε 20 πολιτείες. Αλλά όχι, μέχρι στιγμής, στον Μισισιπή.

ΕΚΑΒ: Πώς θα επανδρώνονται τα πληρώματα των ασθενοφόρων στα νησιά σε περιόδους κρίσης;

ΕΚΑΒ: Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή αυξημένων απαιτήσεων υπηρεσιών, όταν το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι ανεπαρκές για τη στελέχωση ασθενοφόρων, το ΔΣ του ΕΚΑΒ μπορεί κατ' εξαίρεση να αποφασίσει να συμπληρώσει τα πληρώματα με έναν φοιτητή ΙΕΚ ΕΚΑΒ που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το θεωρητικό μέρος των σπουδών του.

Η.Β. NHS - Δαπάνησε 4,1 δισ. λίρες σε 11 χρόνια για αγωγές λόγω εγκεφαλικής βλάβης μωρών

Το NHS Resolution, το οποίο υπερασπίζεται τα νοσοκομεία στην Αγγλία που κατηγορούνται για ιατρική αμέλεια, δαπάνησε 490 εκατ. λίρες επιπλέον για νομικά έξοδα, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος αντιμετώπισης των νομικών αγωγών σε 4,1 δισ. λίρες.

Αύξηση των θανάτων στους άνω των 65 λόγω της κλιματικής αλλαγής - Πανεπιστημιακή έκθεση

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμου, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Close Icon