Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: 7 Τρόποι για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία τα Χριστούγεννα

Ψυχική υγεία: 7 Τρόποι για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία τα Χριστούγεννα

Ψυχική υγεία: Κάντε ένα διάλειμμα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αφιερώσει χρόνο αν διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα άγχους σας αυξάνονται.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το άγχος των Χριστουγέννων και οποιαδήποτε από τις πιέσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζετε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι σημαντικό να μην το εμφιαλώσετε ή να προσπαθήσετε να αγνοήσετε τα συναισθήματά σας. Αντίθετα, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στην απόλαυση.

Συμβουλές για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας τα Χριστούγεννα

1. Αποφύγετε τις μη χρήσιμες κοινωνικές συγκρίσεις. Εάν δεν πιστεύουμε ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτούς που βλέπουμε στο διαδίκτυο, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι καταναλωτικές διαφημίσεις μπορούν να το επιδεινώσουν, οδηγώντας σε αισθήματα κατωτερότητας που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία. Αυτοί οι παράγοντες επιδεινώνονται μόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όταν γίνονται το επίκεντρο της κοινωνίας. Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεσή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τηλεοπτικές διαφημίσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, εστιάζοντας στα οφέλη του οικογενειακού χρόνου και σε οποιεσδήποτε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις πραγματοποιείτε.

2. Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Εάν περνάτε τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σας, η προσδοκία ότι η περίοδος των εορτών είναι μια «ώρα για οικογένεια» μπορεί να προσθέσει περαιτέρω πίεση στις ήδη τεταμένες σχέσεις, ιδιαίτερα μεταξύ ανθρώπων που δεν βλέπονται συχνά και δεν έχουν συνηθίσει να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί. Το να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε να περιμένετε από αυτή τη στιγμή θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την απογοήτευση και θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε περισσότερο από αυτήν. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποφύγετε μερικές από αυτές τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες σειρές γύρω από το τραπέζι!

3. Συμμετέχετε στην τοπική σας κοινότητα. Για κάποιους, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια περίοδος αυξημένης απομόνωσης. Αυτή η μοναξιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για όσους έχουν υποφέρει από πένθος, με τα οποία πολλοί άνθρωποι έχουν παλέψει ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Εάν έχετε χάσει πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, καταλαβαίνουμε ότι είναι πιθανό να αισθανθείτε εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσετε την πρώτη εορταστική περίοδο χωρίς αυτούς. Πολλοί οργανισμοί προσφέρουν υποστήριξη τα Χριστούγεννα, επομένως το να μάθετε τι είναι διαθέσιμο στην περιοχή σας μπορεί να σας προσφέρει μια ισχυρή πηγή υποστήριξης. Ο εθελοντισμός σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τη μοναξιά και να σας δώσει μια αίσθηση σκοπού, αν περάσετε μόνοι σας τα Χριστούγεννα φέτος.

4. Κάντε ένα διάλειμμα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αφιερώσει χρόνο αν διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα άγχους σας αυξάνονται. Μπορεί να θέλετε να βγείτε για μια βόλτα, να βγείτε για έναν καφέ ή να ακούσετε μουσική – οτιδήποτε θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή να χαλαρώσετε. Φυσικά, καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε εάν έχετε πολλές ευθύνες, επομένως προγραμματίστε τις ευκαιρίες σας για διαλείμματα εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κανονίσετε με τον σύντροφό σας να βγάλετε τα παιδιά έξω για μερικές ώρες για να σας κάνουν ένα διάλειμμα ή να διαχειριστείτε τις προσδοκίες των συγγενών λέγοντας ότι έχετε προγραμματίσει κάποιο χρόνο διακοπής.

5. Όλα με μέτρο. Μπορεί να είναι δελεαστικό να χαρούμε υπερβολικά τα Χριστούγεννα, ιδιαίτερα καθώς περιηγούμαστε στο να περνάμε χρόνο κυρίως στο σπίτι. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες από την υπερβολική υπερβολή, όπως το αίσθημα ενοχής μετά, το αίσθημα σωματικής φουσκώματος και αδιαθεσίας, αυξημένα αρνητικά συναισθήματα από το αλκοόλ, το οποίο είναι καταθλιπτικό, ή παρέμβαση στη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή. Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολή, είτε είστε μόνοι στο σπίτι είτε παρέα με άλλους – μην φοβάστε να αρνηθείτε ευγενικά εάν είστε φιλοξενούμενος στο σπίτι κάποιου.

6. Φρόντισε τον εαυτό σου. Το ημερολόγιό σας μπορεί να γεμίζει γρήγορα, αλλά προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η άσκηση, η καλή διατροφή και ο άφθονος ποιοτικός ύπνος είναι τόσο σημαντικά τα Χριστούγεννα όσο κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Οι μικρότερες ώρες της ημέρας σε συνδυασμό με την έλλειψη ηλιοφάνειας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σας. Πολλοί άνθρωποι μένουν στο σπίτι την κρύα περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να βγαίνετε έξω τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια σύντομη βόλτα. Αυτές οι μικρές δραστηριότητες που τονώνουν τη διάθεση μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυαλό σας φρέσκο και συγκεντρωμένο – και καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε άγχος μπορεί να είναι στη γωνία.

7. Μην κοιτάς πίσω στο παρελθόν. Καθώς τα Χριστούγεννα είναι το τέλος του χρονολογικού έτους, οι άνθρωποι τείνουν να αναπολούν τι έχουν πετύχει και τι όχι. Εάν πάσχετε από κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να επιδεινωθούν τυχόν αρνητικά συναισθήματα ανεπαρκούς επιτυχίας ή το περασμένο έτος που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Εστιάστε στα θετικά και βάλτε στόχους που θέλετε να πετύχετε την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση και πώς μπορείτε να την αποτρέψετε;

Μπορεί ο καιρός να επηρεάσει τη διάθεσή σας;

Ποια είναι τα σωματικά σημάδια της κατάθλιψης

Διαδικτυακή θεραπεία για την διαχείριση του θυμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία - Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.