Ρεπορτάζ Υγείας

Διαβήτης Λιποϋπερτροφία: Έγκαιρη διάγνωση και προληπτικά βήματα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης

Διαβήτης Λιποϋπερτροφία: Έγκαιρη διάγνωση και προληπτικά βήματα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης

Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 1.227 άτομα που έλαβαν ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι οι δομικές αλλαγές στη γήρανση του δέρματος ενδέχεται να θέσουν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των εξογκωμάτων.

Λιποϋπερτροφία Διαβήτης: Η λιποϋπερτροφία είναι ένα κομμάτι πυκνού ιστού που μπορεί να αναπτυχθεί στο υποδόριο στρώμα λίπους. Είναι συνηθισμένο σε άτομα που λαμβάνουν τακτικά ενέσεις για ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης. Τα εξογκώματα δεν είναι όγκοι και δεν είναι κακοήθη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση του φαρμάκου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται αυτοσυνειδητοί για την εμφάνιση των εξογκωμάτων. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και τα προληπτικά βήματα θα μειώσουν την πιθανότητα επανεμφάνισης της λιποϋπερτροφίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κομμάτια εξαφανίζονται σταδιακά.

Τι είναι η λιποϋπερτροφία; Η λιποϋπερτροφία είναι ο ιατρικός όρος για την ανώμαλη ανάπτυξη του πυκνού ιστού του δέρματος. Συνήθως εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν τακτικές υποδόριες ενέσεις στην ίδια περιοχή του δέρματος – για παράδειγμα, όταν ένα άτομο με διαβήτη λαμβάνει τακτικές ενέσεις ινσουλίνης. Τα εξογκώματα δεν είναι κακοήθη. Ωστόσο, ενδέχεται να επηρεάσουν την απορρόφηση ινσουλίνης όταν ένα άτομο εγχέει εκείνη την περιοχή του δέρματος.

Η ασυνεπής απορρόφηση ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) ή υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα). Μερικές έρευνες δείχνουν ότι τα εξογκώματα μπορεί να οφείλονται τουλάχιστον εν μέρει στην λιπογενή δράση της ινσουλίνης παρά στη σωματική βλάβη από τις βελόνες. Ποια είναι τα συμπτώματα; Τα εξογκώματα λιποϋπερτροφίας μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και εμφάνιση, αν και το κύριο σύμπτωμα είναι μια υπερυψωμένη περιοχή του δέρματος, συχνά σε ένα σημείο που συχνά εγχέεται.

Αρχικά, η λιποϋπερτροφία μπορεί να παρουσιαστεί ως περιοχή ελαφρώς παχύτερου δέρματος που μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί από την όραση ή από μόνη της. Εάν συνεχίσει να μεγαλώνει, το κομμάτι μπορεί να έχει επιφάνεια τουλάχιστον 1 ίντσας σε διάμετρο και μπορεί να είναι πιο σφριγηλό ή πυκνό από άλλες περιοχές του δέρματος.

Αν και η πληγείσα περιοχή μπορεί να είναι ελαφρώς δυσάρεστη, είναι απίθανο να προκαλέσει αισθητό πόνο. Ωστόσο, εάν υπάρχει λοίμωξη, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει κάποιο πόνο, καθώς και συμπτώματα όπως: • έξαψη ή φλεγμονή του δέρματος • το δέρμα είναι ζεστό ή ζεστό στην αφή • αίσθημα κνησμού • ασυνήθιστους μώλωπες ή αιμορραγία Όποιος βιώνει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δει τον γιατρό του το συντομότερο δυνατό σε περίπτωση που χρειαστεί θεραπεία για λοίμωξη ή άλλο ζήτημα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου; Αρκετοί παράγοντες κάνουν την λιποϋπερτροφία πιο πιθανή, όπως: • διάρκεια θεραπείας με ινσουλίνη • δείκτης ηλικίας και σωματικής μάζας του ατόμου (ΔΜΣ) • λανθασμένες ενέσεις • να χρησιμοποιείτε την ίδια θέση ένεσης κάθε φορά αντί να περιστρέφετε αρκετές τοποθεσίες • τη συχνότητα επαναχρησιμοποίησης της βελόνας

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αναπτύξουν λιποϋπερτροφία λόγω της ανάγκης για συχνές ενέσεις ή, πιθανώς, ως αντίδραση στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 1.227 άτομα που έλαβαν ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι οι δομικές αλλαγές στη γήρανση του δέρματος ενδέχεται να θέσουν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των εξογκωμάτων.

Η περιστροφή των σημείων ένεσης είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για λιποϋπερτροφία.

Μια μελέτη του 2019 που στρατολόγησε 65 ενήλικες και 104 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 διαπίστωσε ότι οι σωστές ρουτίνες έγχυσης και ένεσης επηρεάζουν την υγεία του δέρματος και τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Μια μετα-ανάλυση στο Διεθνές Περιοδικό Νοσηλευτικών Μελετών σημείωσε αυξημένο κίνδυνο λιποϋπερτροφίας σε άτομα που επαναχρησιμοποίησαν την ίδια βελόνα για πολλαπλές ενέσεις. Ωστόσο, τα διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε μελέτη σήμαινε ότι οι συγγραφείς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης, το κόστος των επιπλέον βελόνων μπορεί να αποτρέψει ορισμένους ανθρώπους από την αλλαγή αυτής της πρακτικής.

Περίληψη: Οι αυξημένες προσκρούσεις δέρματος από λιποϋπερτροφία δεν είναι κακοήθεις, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά φάρμακα, όπως η ινσουλίνη. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι αντιπαθούν την εμφάνιση αυτών των κομματιών στο σώμα τους. Η πρόληψη μπορεί να περιλαμβάνει την περιστροφή τόσο του σημείου ένεσης όσο και του συγκεκριμένου σημείου ένεσης σε κάθε σημείο. Όποιος πιστεύει ότι έχει λιποϋπερτροφία πρέπει να ζητήσει συμβουλές από το γιατρό του σχετικά με τις περιστροφικές ενέσεις ή να ρωτήσει σχετικά με τη χρήση διαφορετικού τύπου ινσουλίνης, συστήματος παράδοσης ή βελόνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πειραματική θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1 καταστέλλει τα συμπτώματα της νόσου

Νέα έρευνα δίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας στους διαβητικούς

Πώς αντιμετωπίζεται η πρωινή άνοδος του σακχάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός κλιμάκια ΕΟΔΥ: Αποτελέσματα ελέγχων rapid test 16/05/21

Κορωνοϊός κλιμάκια ΕΟΔΥ: Εχθές Κυριακή 16 Μαίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου και πραγματοποιήθηκαν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.