Πολιτική Φαρμάκoυ

Διαβήτης: Νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές θεραπείας για ασθενείς με διαβήτη

Διαβήτης: Νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές θεραπείας για ασθενείς με διαβήτη

Διαβήτης: Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια ακριβή εξήγηση σχετικά με την αιτία που η γλουλισίνη -ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη- δρα πιο γρήγορα από την ινσουλίνη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για τους ασθενείς με διαβήτη, εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να αναπτυχθεί βελτιωμένη εκδοχή για μελλοντική θεραπεία.

Η μελέτη διεξήχθη από εμπειρογνώμονες των Πανεπιστημίων του Νότιγχαμ και του Μάντσεστερ και του Imperial College London, μαζί με το Diamond Light Source – την εθνική επιστημονική εγκατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Glulisine είναι μια συνθετική ινσουλίνη ταχείας δράσης που αναπτύχθηκε από την Sanofi-Aventis – με εμπορική ονομασία Apidra. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ξεκίνησαν να καθορίσουν την ακριβή δομή της γλουλισίνης και πώς αυτή η δομή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Η ομάδα στόχευε να καθορίσει, εξετάζοντας τη δομή, ποιο θεμελιώδη ρόλο παίζει η γλουλισίνη στη διαχείριση του διαβήτη. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε βελτιωμένη συνθετική ινσουλίνη για ασθενείς, με λιγότερες παρενέργειες.

Ο Δρ Gary Adams Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, η έρευνά μας παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με μια κλινικά συνθετική ινσουλίνη, τη γλουλίνη, η οποία είναι μια σημαντική θεραπεία για τους ασθενείς που παρουσιάζουν διαβήτη».

«Αυτές οι πληροφορίες ρίχνουν φως στη διάσπαση της γλουλισίνης και μπορούν να εξηγήσουν τη γρήγορη διάσπασή της σε διμερή και μονομερή που ως εκ τούτου λειτουργεί ως ινσουλίνη ταχείας δράσης. Αυτές οι νέες πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής συμπεριφοράς της γλουλισίνης και, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνταγοποίησης και στη μείωση των παρενεργειών αυτού του φαρμάκου».

Ο Δρ Hodaya Solomon, μέλος της ομάδας του Imperial College και βασικός συγγραφέας είπε: «Οι κύριες συγκρίσεις μοριακού επιπέδου μεταξύ αυτής της κρυσταλλικής δομής της γλουλισίνης και των προηγούμενων κρυσταλλικών δομών ινσουλίνης έδειξαν ότι μια μοναδική θέση του γλουταμινικού οξέος (ένα αμινοξύ), δεν υπάρχουν σε άλλα ανάλογα στοιχεία. Αυτό μειώνει τις αλληλεπιδράσεις με τα γειτονικά μόρια και έτσι αυξάνει την προτίμηση της διμερούς μορφής, δίνοντας στους ειδικούς καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς της γλουλισίνης».

Ο John Helliwell, ομότιμος καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε: «Ένα απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι το σκεύασμα γλουλισίνης τεκμηριώνεται ως ανάλογο ινσουλίνης χωρίς ψευδάργυρο για τη δράση ταχείας απορρόφησης. Η κρυσταλλογραφία ινσουλίνης έχει δείξει ότι ο ψευδάργυρος είναι καθοριστικός για τον σχηματισμό εξαμερών. Η νέα κρυσταλλική δομή γλουλυσίνης έδειξε ψευδάργυρο δεσμευμένο με τον ίδιο τρόπο όπως στη φυσική ινσουλίνη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο αριθμός των πασχόντων στην Ελλάδα για το έτος 2020

Οι αλγόριθμοι AI δεν εντοπίζουν αποτελεσματικά τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Bristol Myers Squibb : Λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το fedratinib

Το fedratinib, μία από του στόματος θεραπεία, χορηγούμενη άπαξ ημερησίως, αποτελεί την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται στην Ευρώπη για τη μυελοΐνωση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Τα φάρμακα που βοηθούν τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19

Η λοίμωξη COVID-19 χαρακτηρίζεται από σοβαρή δυσλειτουργία της φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στον SARS-CoV-2. Η μπαρισιτινίμπη αποτελεί έναν αναστολέα της κινάσης Janus με αντιφλεγμονώδη δράση.

Μικρές οι τροποποιήσεις στα αρχικά εμβόλια covid έναντι των μεταλλάξεων

Οι μεγάλοι κατασκευαστές εμβολίων εργάζονται ήδη σε νέες εκδόσεις των εμβολίων Covid για να αντιμετωπίσουν τις παραλλαγές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, κάτι που σύμφωνα με μελέτες υποδηλώνουν ότι τα σημερινά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι ήταν έναντι των παλαιότερων στελεχών του ιού.

Επεκτάσεις παραγωγής κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας τους τελευταίους μήνες από Φαρμακευτικές Εταιρείες

Οι Φαρμακευτικές εταιρείες και οι Εταιρείες Ανάπτυξης και Κατασκευής Συμβολαίων  έχουν προχωρήσει σε επεκτάσεις παραγωγής κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας τους τελευταίους μήνες.

Πειραματική θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1 καταστέλλει τα συμπτώματα της νόσου

Διαβήτης τύπου 1: Μια πειραματική θεραπεία μπορεί ουσιαστικά να αντιστρέψει το διαβήτη τύπου 1, όπως φάνηκε να συμβαίνει σε ορισμένους τύπους εργαστηριακών ποντικών, σύμφωνα με μια σειρά μελετών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα.