Πολιτική Φαρμάκoυ

Διαβήτης: Νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές θεραπείας για ασθενείς με διαβήτη

Διαβήτης: Νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές θεραπείας για ασθενείς με διαβήτη

Διαβήτης: Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια ακριβή εξήγηση σχετικά με την αιτία που η γλουλισίνη -ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη- δρα πιο γρήγορα από την ινσουλίνη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για τους ασθενείς με διαβήτη, εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να αναπτυχθεί βελτιωμένη εκδοχή για μελλοντική θεραπεία.

Η μελέτη διεξήχθη από εμπειρογνώμονες των Πανεπιστημίων του Νότιγχαμ και του Μάντσεστερ και του Imperial College London, μαζί με το Diamond Light Source – την εθνική επιστημονική εγκατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Glulisine είναι μια συνθετική ινσουλίνη ταχείας δράσης που αναπτύχθηκε από την Sanofi-Aventis – με εμπορική ονομασία Apidra. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ξεκίνησαν να καθορίσουν την ακριβή δομή της γλουλισίνης και πώς αυτή η δομή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Η ομάδα στόχευε να καθορίσει, εξετάζοντας τη δομή, ποιο θεμελιώδη ρόλο παίζει η γλουλισίνη στη διαχείριση του διαβήτη. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε βελτιωμένη συνθετική ινσουλίνη για ασθενείς, με λιγότερες παρενέργειες.

Ο Δρ Gary Adams Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, η έρευνά μας παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με μια κλινικά συνθετική ινσουλίνη, τη γλουλίνη, η οποία είναι μια σημαντική θεραπεία για τους ασθενείς που παρουσιάζουν διαβήτη».

«Αυτές οι πληροφορίες ρίχνουν φως στη διάσπαση της γλουλισίνης και μπορούν να εξηγήσουν τη γρήγορη διάσπασή της σε διμερή και μονομερή που ως εκ τούτου λειτουργεί ως ινσουλίνη ταχείας δράσης. Αυτές οι νέες πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής συμπεριφοράς της γλουλισίνης και, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνταγοποίησης και στη μείωση των παρενεργειών αυτού του φαρμάκου».

Ο Δρ Hodaya Solomon, μέλος της ομάδας του Imperial College και βασικός συγγραφέας είπε: «Οι κύριες συγκρίσεις μοριακού επιπέδου μεταξύ αυτής της κρυσταλλικής δομής της γλουλισίνης και των προηγούμενων κρυσταλλικών δομών ινσουλίνης έδειξαν ότι μια μοναδική θέση του γλουταμινικού οξέος (ένα αμινοξύ), δεν υπάρχουν σε άλλα ανάλογα στοιχεία. Αυτό μειώνει τις αλληλεπιδράσεις με τα γειτονικά μόρια και έτσι αυξάνει την προτίμηση της διμερούς μορφής, δίνοντας στους ειδικούς καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς της γλουλισίνης».

Ο John Helliwell, ομότιμος καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε: «Ένα απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι το σκεύασμα γλουλισίνης τεκμηριώνεται ως ανάλογο ινσουλίνης χωρίς ψευδάργυρο για τη δράση ταχείας απορρόφησης. Η κρυσταλλογραφία ινσουλίνης έχει δείξει ότι ο ψευδάργυρος είναι καθοριστικός για τον σχηματισμό εξαμερών. Η νέα κρυσταλλική δομή γλουλυσίνης έδειξε ψευδάργυρο δεσμευμένο με τον ίδιο τρόπο όπως στη φυσική ινσουλίνη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο αριθμός των πασχόντων στην Ελλάδα για το έτος 2020

Οι αλγόριθμοι AI δεν εντοπίζουν αποτελεσματικά τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Gilead Sciences Ελλάδας: Το clawback μας περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΙDS

Η Παγκόσμια Ημέρα ΑΙDS αποτελεί διαχρονικά ημέρα γιορτής και ελπίδας για την Gilead Sciences Ελλάδας. Είναι μία εμφατική υπενθύμιση της προόδου που έχει συντελεστεί αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε ακούραστα στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή κόσμο για όλους - ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Το χάπι για την παχυσαρκία που βοηθά στο αδυνάτισμα 

Ευάγγελος Φουστέρης στο www.healthweb.gr : «70% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι». Nέο  φάρμακο από του στόματος (χάπι) προσφέρει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με απώλεια βάρους άνω του 6% μέσα σε ένα εξάμηνο και διατήρηση του απολεσθέν βάρους. Είναι εγκεκριμένο από τις αρχές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και κυκλοφορεί σε δισκία. Το Mysimba έχει […]

ΣΦΕΕ: Οι προτάσεις για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας απειλούν την Ευρώπη

Για να γεφυρώσουμε το χάσμα με τις περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει αντί να υπονομεύσει την προστασία τις πνευματικής ιδιοκτησίας για νέα φάρμακα και εμβόλια.

Οι Επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ενισχύουν τη κάλυψη των Ελλήνων ασθενών

''H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Ε.Ε.'' Με αυτά τα λόγια ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας περιέγραψε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, , τις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επενδύσεις και τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα. Θεανώ Καρποδίνη διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο κ. Ορέστης Καβαλάκης επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

25μελής επιτροπή για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης

Δημοσιεύθηκε σήμερα η τροποποίηση σύστασης της επιτροπής για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης και αναμένεται άμεσα η συγκρότησή της. Η νέα σύνθεσή της πρέπει άμεσα να πιάσει δουλειά για να καλύψει εκκρεμότητες 8 μηνών.

Άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να λάβει δράση ο υπουργός Υγείας σε σχέση με την έλλειψη ηγεσίας στον ΕΟΦ, αλλά και σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων φαρμάκων.