Ρεπορτάζ Υγείας

Αττική στο Κόκκινο: Τι έσπρωξε την Αθήνα στην κόκκινη ζώνη

Αττική στο Κόκκινο: Τι έσπρωξε την Αθήνα στην κόκκινη ζώνη

Επί 2,5 ώρες οι επιδημιολόγοι εξέταζαν ένα ένα τα δεδομένα. Τα όλο κι αυξανόμενα κρούσματα στον κεντρικό και δυτικό τομέα έπεσαν σημαντικό ρόλο. Στην κόκκινη ζώνη έσπρωξαν την Αθήνα ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 24-35, ο μόνος δείκτης που είναι στο κόκκινο. Τα ίδια σημάδια είχαν δει οι ειδικοί 15 μέρες πριν γονατίσει η Θεσσαλονίκη.

Αττική στο Κόκκινο: Οι ειδικοί με τις αρχές προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα στην Αττική. Πώς φτάσαμε στην έκρηξη των κρουσμάτων. Σε ποιες ηλικίες εντοπίζεται το πρόβλημα. Τα κρούσματα ανέβηκαν στα ύψη, ο κορωνοϊός έχει φουντώσει και πάλι για τα καλά στην Αττική που είναι και επίσημα «κόκκινη», ωστόσο ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Σε όλη τη Ελλάδα διαγνώστηκαν 941 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 22 νεκροί, ενώ 260 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι. Η Αττική αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, καθώς εντοπίστηκαν 526 κρούσματα και από αυτά τα 130 στο κέντρο της Αθήνας που δίχως υπερβολή «βράζει».

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μέσω ενός σκληρού lockdown ήταν μονόδρομος προκειμένου να αναχαιτιστεί η απειλητική επιστροφή του κορωνοϊού και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.

Και μπορεί την Πέμπτη ο δείκτης θετικότητας να ήταν στο 2,10 σε σύνολο 34.044 τεστ, την Παρασκευή παρά την άνοδο των κρουσμάτων υποχώρησε στο 2,00 και αυτό γιατί τα διαγνωστικά τεστ που έγιναν ήταν κατά πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα έγιναν 45.381 τεστ σε όλη τη χώρα, με τον δείκτη να είναι κάτω από το όριο που ανησυχεί τους ειδικούς, δηλαδή το 4, παρά την ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική. Αλλά μόνος του ο δείκτης θετικότητας δεν είναι αρκετός…

Έκρηξη κρουσμάτων και… διπλασιασμός

Η Αττική βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, είναι «κατακόκκινη» και οι ειδικοί με τις αρχές προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα. Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου σήμανε στον ΕΟΔΥ στις 12 Ιανουαρίου όταν στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 364 μολύνσεις. Μια εβδομάδα αργότερα το κοντέρ έγραψε 256 περιστατικά, ωστόσο 7 ημέρες αργότερα τα 427 κρούσματα έβαλαν την Αττική σε πορτοκαλί συναγερμό. Στις 27 του μήνα η εικόνα παρέμεινε στα ίδια αναγκάζοντας τους επιδημιολόγους σε έκτακτη σύσκεψη. Τα προχθεσινά νούμερα με 313 κρούσματα έβαλαν την Αττική στο κάδρο των «κόκκινων» περιοχών.

Γι’ αυτό «κοκκίνισε» η Αττική

Επί 2,5 ώρες οι επιδημιολόγοι εξέταζαν ένα ένα τα δεδομένα. Τα όλο κι αυξανόμενα κρούσματα στον κεντρικό και δυτικό τομέα έπεσαν σημαντικό ρόλο. Στην κόκκινη ζώνη έσπρωξαν την Αθήνα ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 24-35, ο μόνος δείκτης που είναι στο κόκκινο. Τα ίδια σημάδια είχαν δει οι ειδικοί 15 μέρες πριν γονατίσει η Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν ελήφθη η απόφαση για να μπουν τώρα μέτρα στην Αττική πριν να είναι αργά.

Την ίδια στιγμή οι νοσηλείες αυξάνονται, ενώ τα εξιτήρια παραμένουν σταθερά. Η κατάσταση στο ΕΣΥ με εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στην Αττική έγειρε τη ζυγαριά προς την πλευρά του lockdown. Η σημερινή εικόνα με το 56% των μολύνσεων να καταγράφονται στην Αττική επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ειδικών , που βλέπουν την Αττική με σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επηρεάζει η πανσέληνος τον ύπνο;

Γεωργιάδης: «Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στο λιανεμπόριο σε «κόκκινες» και «κίτρινες» περιοχές»

Παπαευαγγέλου: «Τα βλέμματα όλων μετακινήθηκαν από τη Β. Ελλάδα στην Αττική»

Ανοίγουν την Δευτέρα Γυμνάσια και Λύκεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης λιποϋπερτροφίας

Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 1.227 άτομα που έλαβαν ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι οι δομικές αλλαγές στη γήρανση του δέρματος ενδέχεται να θέσουν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των εξογκωμάτων.

Η μόλυνση από έρπητα πιθανώς συνδέεται με το εμβόλιο covid-19, λέει η μελέτη

Ο Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

Παραλήπτρια εμβολίου Johnson & Johnson covid-19 στη Νεβάδα υποβάλλεται σε 3 εγχειρήσεις εγκεφάλου μετά από τον εμβολιασμό

" Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν μια συνιστώμενη παύση για το εμβόλιο J&J COVID-19 μετά από έξι περιπτώσεις σπάνιου, σοβαρού θρόμβου αίματος σε φόντο πάνω από 6,8 εκατομμύρια παραλήπτες.

Πλήρης η ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Ο ΕΟΜ φιλοδοξεί η δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων και οι μεταμοσχεύσεις να εισέλθουν σε μια νέα εποχή και εργάζεται συστηματικά πάνω σε αυτό. Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΜ δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις μεταμοσχεύσεις σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά παρεμβάσεων τόσο μακροπρόθεσμης όσο και μεσοβραχυπρόθεσμης προοπτικής.

Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής με αύξηση +171% και +360% στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης

Λύματα: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.