Greek English French German Italian
1.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Τεράστιες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου στην Αττική το οποίο βρίσκεται μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας καθώς οι παραγγελίες φτάνουν με χαρακτηριστική καθυστέρηση και όλα αυτά λόγω ανεπάρκειας  της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας η οποία δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχτεί, να συντονίσει και να εξυπηρετήσει το σύνολο των αιτημάτων που δέχεται. Ενώ, η εν λόγω ΥΠΕ δεν διαθέτει φαρμακείο . Ο αναπληρωτής διευθυντής και συντονιστής κύριος Γιάννης Δακορώνιας μιλάει στο www.Life2day.gr


Η έρευνα του LIFE2DAY.GR στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας συνεχίζεται εξετάζοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και φυσικά τις μονάδες υγείας της Αττικής. Σήμερα θα φτάσουμε στο Μαρκόπουλο στην Αττική για να παρουσιάσουμε το εκεί τοπικό Κέντρο Υγείας και για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον αναπληρωτή διευθυντή του και συντονιστή, κύριο Γιάννη Δακορώνια , ο οποίος μας μίλησε για τις ελλείψεις σε φύλακες, αλλά και στα σοβαρά προβλήματα ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά, φάρμακα και μηχανήματα, αποτέλεσμα της έλλειψης συντονισμού της Υγειονομικής Περιφέρειας


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου αυτή τη στιγμή εργάζονται δέκα οχτώ γιατροί από τους οποίους υπάρχουν παθολόγοι, πέντε γενικοί γιατροί, δύο καρδιολόγοι, ένας ακτινολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας χειρουργός, ένας νευρολόγος, έναν οφθαλμίατρο, έναν ορθοπεδικό και τρεις παιδιάτρους. Παράλληλα με την δύναμη που υπάρχει και τις άνω ειδικότητες λειτουργεί κανονικά το μικροβιολογικό εργαστήριο στο Κέντρο. Είναι αυτονόητο πως η δύναμη του Κέντρου είναι τέτοια που να μπορεί να υποστηρίξει κανονικά όλες τις εφημερίες των γιατρών οι οποίες βγαίνουν χωρίς προβλήματα. Εξάλλου και η πληθώρα ειδικοτήτων είναι τέτοια που εξυπηρετεί επαρκώς όλες τις ανάγκες της περιοχές, ας μην ξεχνάμε πως στην Αττική η απόσταση των νοσοκομείων είναι μικρότερη απ’ ότι την Περιφέρεια σε περίπτωση που κάτι άλλο ενδεχομένως πιο ιδιαίτερο απαιτηθεί κατά την περίθαλψη ενός ασθενή.
[caption id="attachment_83390" align="alignnone" width="480"]Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου στην Αττική Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου στην Αττική[/caption]

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι εξίσου ικανοποιητική. Το Κέντρο διαθέτει δέκα νοσηλευτές οι οποίοι μπορούν να βγάζουν το πρόγραμμα όλων των απαιτούμενων βαρδιών. Το πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με την έλλειψη εργαζομένων αφορά στους φύλακες. Φύλακας υπάρχει μόνο τη νύχτα και όπως ενημερωνόμαστε η παρουσία του κρίνεται απαραίτητη καθ ‘ όλη την διάρκεια λειτουργίας του Κέντρου, δηλαδή όλη μέρα.


Αναφορικά με την μετακίνηση των ασθενών, είναι σημαντικό πως το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει στο δυναμικό του ούτε οδηγούς, αλλά ούτε καν ασθενοφόρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η τακτική η κάλυψη να γίνεται από σταθμό ΕΚΑΒ και εν προκειμένω από σταθμό που βρίσκεται σε περιοχή για την οποία το όχημα χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά για να μεταβεί στο Κέντρο. Με τον συντονισμό πάντως από το ΕΚΑΒ υπάρχει καλύτερη οργάνωση και κάλυψη όλων των περιστατικών κι έτσι η συγκεκριμένη έλλειψη οχήματος και οδηγών δεν θεωρείται πλέον πρόβλημα.


Το πρόβλημα που εντοπίσαμε στην έρευνα του LIFE2DAY.GR στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου αφορά στα αναλώσιμα υλικά. Μάλιστα ο κύριος Δακορώνιας σημείωσε χαρακτηριστικά πως: “υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δεν μπορούμε να τις απαριθμήσουμε. Γενικά κατά καιρούς ελλείψεις έχουμε σ΄ όλα τα υλικά”!


Οι ελλείψεις πάντως αφορούν μεταξύ άλλων, γάζες, ταινίες και άλλα υλικά. Από το Κέντρο οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, όμως το πρόβλημα κατά τον αναπληρωτή διευθυντή είναι πως η 1η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία και ανήκει το Κέντρο δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχτεί, να συντονίσει και να εξυπηρετήσει το σύνολο των αιτημάτων που δέχεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και αυτές οι καθυστερήσεις στις αποστολές υλικών. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι έρχονται συχνά σε δύσκολη θέση μη μπορώντας να εξυπηρετήσουντους ασθενείς , αφού ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση ή κάποιοι τοπικοί φορείς, δεν μπορούν να βοηθήσουν στον συγκεκριμένο τομέα.


Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου


Η βοήθεια που προσφέρεται από τον Δήμο αφορά στην καθαριότητα και περιποίηση του κήπου ή στην συντήρηση ή ακόμα επιδιόρθωση ορισμένων τεχνικών θεμάτων, ηλεκτρολογικών ή κτιριακών, με τα αντίστοιχα τεχνικά ή άλλα τμήματα του Δήμου, ότι δηλαδή μπορεί να προσφέρει στις δυνατότητες του.


Ελλείψεις υπάρχουν και στα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι αντίστοιχο με τα αναλώσιμα υλικά, αφού και στα φάρμακα γίνονται μεγάλες παραγγελίες για να υπάρχει επάρκεια, όμως αυτά φτάνουν με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δείγμα της έλλειψης συντονισμού στην ΥΠΕ γεγονός που πάντως φέρνει σε δύσκολη θέση το Κέντρο ως προς την λειτουργικότητά του. Ειδικότερα το πρόβλημα εδώ αφορά και στην μη ύπαρξη φαρμακείου στην ΥΠΕ.


Όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής διευθυντής το LIFE2DAY.GR, προβλήματα υπάρχουν και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου, αφού εκτός των ιατρικών μηχανημάτων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους υπολογιστές. Τα μηχανήματα είναι παλιά και πλέον δυσλειτουργικά και εργασίες όπως η συνταγογράφηση γίνονται με χαρακτηριστική δυσκολία. Έτσι, το αίτημα που υπάρχει αφορά σε νέους υπολογιστές. Και εδώ υπεύθυνη είναι η Υγειονομική Περιφέρεια η οποία αδυνατεί να προμηθευτεί νέους υπολογιστές για να μοιράσει στα κέντρα που έχουν ανάγκη.


Στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου η καθημερινή προσέλευση ασθενών αγγίζει και ίσως ξεπερνάει κάποιες φορές τα ογδόντα άτομα, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως ο πληθυσμός κάλυψης του Κέντρου, φτάνει τους είκοσι πέντε χιλιάδες κατοίκους, ωστόσο είναι συχνό φαινόμενο να έρχονται επισκέπτες και από περισσότερες περιοχές προς τα νότια, όπως την Ανάβυσσο, το Λαγονήσι κλπ. οπότε σε αυτήν την περίπτωση και ειδικά το καλοκαίρι ο πληθυσμός κάλυψης τετραπλασιάζεται.

Pin It

Cook name