ALERT: Νοσοκομεία σε Κρίση

Eπτάψυχος ο σταφυλόκοκκος στα νοσοκομεία – Νέα έρευνα

Eπτάψυχος ο σταφυλόκοκκος στα νοσοκομεία  – Νέα έρευνα

Ένα “υπερβακτήριο”, όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές, το οποίο αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικό σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και προκαλεί σοβαρές μολύνσεις, ή ακόμη και θάνατο, εξαπλώνεται στους ενδονοσοκομειακούς χώρους χωρίς να εντοπίζεται εγκαίρως, σύμφωνα με επιστήμονες από την Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ανακάλυψαν τρεις παραλλαγές του εν λόγω ανθεκτικού σε πολλαπλά φάρμακα βακτηρίου σε δείγματα από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ευρώπη, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από οποιοδήποτε αντιβιοτικό φάρμακο που κυκλοφορεί επί του παρόντος στην αγορά.

“Ξεκινήσαμε με δείγματα στην Αυστραλία αλλά κάναμε μια παγκόσμια εικόνα και διαπιστώσαμε, ότι το υπερβακτήριο βρίσκεται σε πολλές χώρες και πολλά ιδρύματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται να έχει εξαπλωθεί”, δήλωσε ο Ben Howden, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου για μικροβιολογικές διαγνωστικές μονάδες.

Είναι “υπερβακτήριο” σταφυλόκοκκου

Το βακτήριο, γνωστό ως Staphylococcus epidermidis (S. epidermidis), είναι συγγενές με το πιο γνωστό και θανατηφόρο βακτήριο σταφυλόκοκκου, το MRSA.

Υπάρχει με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο δέρμα και συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα, ή ασθενείς που έχουν προσθετικά υλικά στον οργανισμό τους, όπως καθετήρες και τεχνητές αρθρώσεις.

“Μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο, αλλά συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς που είναι ήδη πολύ άρρωστοι στο νοσοκομείο […] Είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι σοβαρές”, δήλωσε ο δρ. Howden.

Η ομάδα του εξέτασε εκατοντάδες δείγματα του S. epidermidis από 78 νοσοκομεία παγκοσμίως. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα στελέχη του “υπερβακτηρίου” ανέπτυξαν μια μικρή αλλαγή στο DNA τους, η οποία τα καθιστά πολύ ανθεκτικά σε δύο από τα πιο κοινά αντιβιοτικά, συχνά χορηγούμενα παράλληλα για τη θεραπεία νοσοκομειακών λοιμώξεων.

“Αυτά τα δύο αντιβιοτικά είναι άσχετα μεταξύ τους και δεν θα περίμενε κανείς ότι μία μετάλλαξη θα προκαλέσει την αποτυχία και των δύο αντιβιοτικών”, δήλωσε ο Jean Lee, PhD φοιτητής στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Πολλά από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά είναι εξαιρετικά ακριβά, ακόμη και τοξικά, και οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η πρακτική της χορήγησης πολλαπλών αντιβιοτικών φαρμάκων ταυτόχρονα για την πρόληψη της αντίστασης μπορεί να μην λειτουργεί στην περίπτωση του S. epidermidis.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος”

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το υπερβακτήριο εξαπλώνεται γρήγορα λόγω της ιδιαίτερα υψηλής χρήσης αντιβιοτικών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου οι ασθενείς είναι πιο άρρωστοι και τα ισχυρά φάρμακα συνταγογραφούνται ως ρουτίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην εμφάνιση νέων στελεχών από βακτήρια, τα οποία είναι ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Μια άλλη αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι κάποια ενδονοσοκομειακά βακτήρια γίνονται όλο και περισσότερο πιο ανθεκτικά στα απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλ και βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων.

Ο δρ. Howden δήλωσε ότι η μελέτη του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, αποδεικνύει την άμεση ανάγκη καλύτερης κατανόησης του τρόπου διάδοσης των λοιμώξεων και σε ποια ενδονοσοκομειακά βακτήρια πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

“Με τόσα βακτήρια σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον συμβάλλουμε στην δημιουργία ολοένα και πιο ανθεκτικών στελεχών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη νοσηλεία ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προβλήματα θέρμανσης σε νοσοκομεία της Ελλάδας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Νοσοκομείο στη Ζιμπάμπουε θυμίζει το Γ. Κρατικό Νίκαιας (φωτορεπορτάζ)

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα 11 δημόσια νοσοκομεία που δεν έχουν θέρμανση

Έντεκα δημόσια νοσοκομεία είναι χωρίς θέρμανση λόγω έλλειψης κονδυλίων και τα Κέντρα Υγείας.  ”Η θέρμανση είναι από ανεπαρκής μέχρι και ανύπαρκτη στα δημόσια νοσοκομεία”, καταγγέλλει μέσα από έρευνα της η ΠΟΕΔΗΝ. Αξίζει να θυμίσουμε, ότι το www.healthweb.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που πραγματοποίησε  έρευνα για ένα ολόκληρο χρόνο καθημερινά ξεκινώντας […]

Έρευνα για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία

Σοβαρές ελλείψεις που στοιχίζουν ζωές διαπίστωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), ύστερα από έρευνα σε 62 ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. «Κατά μέσο όρο βρέθηκαν 35% των κρεβατιών κλειστά, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Περίπου, το 1/7 των Εντατικολόγων είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε άλλες ιατρικές ειδικότητες», ανέφερε σε […]

“Πάγωσαν” τις ορθοπεδικές επεμβάσεις στο Παίδων Πεντέλης

«Κατεβάζουν» τα εργαλεία τους οι ορθοπεδικοί στα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και Χατζηκώστα Ιωαννίνων και αναστέλλουν σοβαρές ορθοπεδικές επεμβάσεις, λόγω των συρρικνωμένων προϋπολογισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών που βρίσκονται στις μακρές λίστες αναμονής. Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης οι ορθοπεδικοί έχουν ήδη βάλει στον «πάγο» εννιά παιδιά, τα οποία χρειάζεται να χειρουργηθούν […]

Κέντρο Υγείας Μουδανιών: Έκκληση για παιδίατρο.Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα

Της Νικολέτας Ντάμπου Άμεση ανάγκη ενός παιδιάτρου υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών στη Χαλκιδική καθώς τα παιδιά της περιοχής είναι εκτεθειμένα αφού δεν υπάρχει παιδίατρος να τα εξετάσει και να καλύψει τις ανάγκες τους , σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.Life2day.gr.  Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στα αναλώσιμα υλικά κυρίως στους επιδέσμους, αλλά και στις γάζες… Στη […]

Κέντρο Υγείας Κορωπίου Αττικής:Σοβαρές ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα

Της Νικολέτας Ντάμπου Σοβαρές ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα για το έμφραγμα αλλά και παυσίπονα καθώς και σε αναλώσιμα υλικά όπως ράμματα και γάζες, αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Κορωπίου Αττικής , και οι ασθενείς μένουν εκτεθειμένοι , σύμφωνα με την έρευνα του www.Life2day.gr Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, όμως από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια φροντίζουν να προμηθεύσουν πρώτα […]

Κ.Υγείας Γαργαλιάνων:Η 6 ΥΠΕ απαντάει στο αίτημα για γιατρούς ‘’ το σύστημα έχει καταρρεύσει ‘’

Της Νικολέτας Ντάμπου Με την απόσυρση των μηχανημάτων του μικροβιολογικού εργαστηρίου μετά την απόσπαση του μικροβιολόγου και με 3 γιατρούς που δίνουν μάχη για να βγαίνουν οι εφημερίες και με την 6 ΥΠΕ να απαντάει στο αίτημα της διοίκησης του Κέντρου για γιατρούς ‘’ ότι το σύστημα είχε καταρρεύσει!!!’’ αλλά και με το διευθυντή να αγοράζει λάμπες, […]

Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας: Έκκληση για ένα γυναικολόγο

Της Νικολέτας Ντάμπου Πολλούς γιατρούς αλλά λίγες ειδικότητες διαθέτει το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε μία Μονάδα με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Ενώ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα γυναικολόγο αλλά και για υπολογιστές και εκτυπωτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.Life2day.gr  Σήμερα το LIFE2DAY.GR θα μεταφερθεί στην Δυτική Ελλάδα στα πλαίσια του μεγάλου αφιερώματος […]

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας: Από τις 120 κλίνες μόνο οι 80 λειτουργούν

Της Νικολέτας Ντάμπου Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχουν 120 κλίνες από τις οποίες μόλις οι 80 λειτουργούν, εξυπηρετώντας εκτός από την Λευκάδα και άλλες περιοχές , όπως νησιά της Αιτωλοακαρνανίας όπως την Βόνιτσα. Οι βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό δεν επιτρέπουν σ όλα τα τμήματα να εφημερεύουν. Ενώ, άλλα καν δεν λειτουργούν! Ο […]