Πολιτική Υγείας

Προσδόκιμο ζωής: Μειώνεται μαζί με την εκπαίδευση και το εισόδημα

Προσδόκιμο ζωής: Μειώνεται μαζί με την εκπαίδευση και το εισόδημα

Προσδόκιμο ζωής: Τα τελευταία δύο χρόνια, 9 στις 10 χώρες έχουν υποχωρήσει στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής ενοχοποιούνται για την αντιστροφή της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Δεκαετίες προόδου όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και την οικονομική ευημερία έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται μετά την πανδημία, αναφέρει μια νέα έκθεση του ΟΗΕ. Τα τελευταία δύο χρόνια, εννέα στις 10 χώρες έχουν υποχωρήσει στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής ενοχοποιούνται για την αντιστροφή της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης ξεκίνησε το 1990 σε μια προσπάθεια να δούμε πέρα ​​από το ΑΕΠ ως μέτρο ευημερίας.

Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη φέτος με προσδόκιμο ζωής 84 χρόνια, κατά μέσο όρο 16,5 χρόνια στην εκπαίδευση και μέσο μισθό 66.000 $. Στο άλλο άκρο της κλίμακας είναι το Νότιο Σουδάν, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι 55, οι άνθρωποι περνούν μόλις 5,5 χρόνια στο σχολείο κατά μέσο όρο και κερδίζουν 768 δολάρια το χρόνο. Οι οπισθοδρομήσεις στην πλειονότητα των 191 χωρών που περιλαμβάνονται στον δείκτη, ειδικά στο προσδόκιμο ζωής, έχουν επαναφέρει τα επίπεδα ανάπτυξης σε αυτά του 2016, αντιστρέφοντας μια τάση 30 ετών.

Διάγραμμα που δείχνει την άνοδο και την πτώση του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης


Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έχει μειωθεί κατά περισσότερο από δύο χρόνια από το 2019. Σε άλλες χώρες η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Με τα χρόνια από τότε που εισήχθη ο δείκτης, πολλές χώρες αντιμετώπισαν κρίσεις και υποχώρησαν, αλλά η παγκόσμια τάση κινούνταν σταθερά ανοδικά. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που ο δείκτης υποχώρησε συνολικά από τότε που ξεκίνησαν οι υπολογισμοί και τα φετινά αποτελέσματα ενίσχυσαν αυτή την πτωτική τάση. Ωστόσο, ο αντίκτυπος ήταν άνισος. Τα δύο τρίτα των πλούσιων χωρών ανέκαμψαν πέρυσι, ενώ οι περισσότερες άλλες συνέχισαν να μειώνονται.

Ο φετινός δείκτης βασίζεται σε στοιχεία του 2021. «Αλλά οι προοπτικές για το 2022 είναι ζοφερές», λέει ο Achim Steiner, ένας από τους συγγραφείς του, ο οποίος επισημαίνει ότι περισσότερες από 80 χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής του εθνικού τους χρέους. «Ογδόντα χώρες βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την αντιμετώπιση αυτού του είδους κρίσης είναι μια πολύ σοβαρή προοπτική», λέει. «Βλέπουμε βαθιές διαταραχές, το τέλος των οποίων θα διαδραματιστεί σε αρκετά χρόνια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 Τρόποι για να ζήσετε ακόμα περισσότερο!

Τελικά, ποιοι ζουν περισσότερο στις μέρες μας;

Το μέλλον των επιδημιών- Nέο εργαλείο πρόγνωσης της άνοιας- Η επαγγελματική εξουθένωση των ιατρών φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα

COVID-19: Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ συνέχισε να μειώνεται το 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Oλοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Dentist Pass στις 22 Δεκεμβρίου

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση "Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»" του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0" με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

ΠΟΥ: Το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό

ΠΟΥ: Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των μητρικών θανάτων, εστιάζοντας όχι μόνο στις άμεσες βιοϊατρικές αιτίες τους, αλλά και στη σύνθετη αλληλεπίδραση ευρύτερων συνθηκών.

Φρούριο η Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο GREEK ECONOMIC SUMMIT 2023

Ο Δρ. Άρης Αγγελής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας, ότι η φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά με τρόπο που θα θωρακίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.