Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Συμβουλεύει σθεναρά ενάντια στη χρήση θεραπειών αντισωμάτων ως θεραπειών της COVID

ΠΟΥ: Συμβουλεύει σθεναρά ενάντια στη χρήση θεραπειών αντισωμάτων ως θεραπειών της COVID

Τον Ιανουάριο, ο FDA αναθεώρησε τη στάση του σχετικά με τη θεραπεία, περιορίζοντας τη χρήση της σε μικρότερη ομάδα ασθενών, επικαλούμενος τη μειωμένη δραστικότητά της έναντι της παραλλαγής Omicron.

ΠΟΥ: Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι οι τελευταίες υποπαραλλαγές του τελέχους Omicron έχουν καταστήσει τη θεραπεία με αντισώματα άχρηστη κατά της νόσου COVID. Δύο θεραπείες με αντισώματα COVID-19 δεν συνιστώνται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με το σκεπτικό ότι το Omicron και τα τελευταία παρακλάδια της παραλλαγής πιθανώς τις έχουν καταστήσει παρωχημένες.

Οι δύο θεραπείες – οι οποίες είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν με τη σύνδεση με την πρωτεΐνη spike του SARS-CoV-2 για να εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα – ήταν μερικά από τα πρώτα φάρμακα που αναπτύχθηκαν στις αρχές της πανδημίας.

Ο ιός έχει έκτοτε εξελιχθεί και τα αυξανόμενα στοιχεία από εργαστηριακές δοκιμές υποδηλώνουν ότι οι δύο θεραπείες – η σοτροβιμάμπη καθώς και η καζιριβιμάμπη-ιμντεβιμάμπη – έχουν περιορισμένη κλινική δραστηριότητα έναντι των τελευταίων επαναλήψεων του ιού.

Ως αποτέλεσμα, έχουν επίσης χάσει την εύνοια της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής υγείας.

Την Πέμπτη, οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ δήλωσαν ότι συνιστούν σθεναρά τη μη χρήση των δύο θεραπειών σε ασθενείς με COVID-19, αντιστρέφοντας προηγούμενες υπό όρους συστάσεις που τις υποστήριζαν, ως μέρος μιας σειράς συστάσεων που δημοσιεύθηκαν στο Ιατρικό Περιοδικό British.

Το sotrovimab της GSK και του συνεργάτη της Vir Biotechnology – το οποίο έχει δημιουργήσει πωλήσεις δισεκατομμυρίων και έγινε ένα από τα κορυφαία προϊόντα της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας πέρυσι – αποσύρθηκε από την αγορά των ΗΠΑ από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Απρίλιο.

Με δεδομένο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την κλινική αποτελεσματικότητα του sotrovimab έναντι του Omicron ήδη από τον Φεβρουάριο, η συνειδητοποίηση του ΠΟΥ έρχεται λίγο αργά, δήλωσε η Penny Ward, επισκέπτρια καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου.

Ο ΠΟΥ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας, ζητά από τις χώρες σε όλον τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να σταματήσουν να συνιστούν τις θεραπείες με τα αντισώματα sotrovimab και casirivimab-imdevimab σε ασθενείς με COVID. “Τώρα που ο ΠΟΥ εξέδωσε αυτή τη σύσταση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες άλλες χώρες θα ευθυγραμμιστούν με αυτήν”, δήλωσε η ίδια.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων casirivimab-imdevimab της Regeneron και του συνεργάτη της Roche έχει επίσης δημιουργήσει πωλήσεις δισεκατομμυρίων και ήταν ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις προϊόντα της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας πέρυσι.

Τον Ιανουάριο, ο FDA αναθεώρησε τη στάση του σχετικά με τη θεραπεία, περιορίζοντας τη χρήση της σε μικρότερη ομάδα ασθενών, επικαλούμενος τη μειωμένη δραστικότητά της έναντι της παραλλαγής Omicron.

Και οι δύο θεραπείες εξακολουθούν να συνιστώνται για χρήση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Μια άλλη θεραπεία COVID που εμφανίστηκε νωρίς στην πανδημία ήταν το αντιιικό remdesivir της Gilead.

Ο ΠΟΥ επέκτεινε την υπό όρους σύστασή του για το φάρμακο, συμβουλεύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σοβαρή COVID καθώς και σε ασθενείς με μη σοβαρή COVID που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Υπάρχουν μια χούφτα υπάρχοντα θεραπευτικά σκευάσματα για την COVID που παραμένουν χρήσιμα στην καταπολέμηση του ιού και άλλα υπό ανάπτυξη που αναμένεται επίσης να ωφελήσουν τους ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι κάνει το αντίσωμα J08 τόσο ισχυρό κατά της Covid-19;

Ο γερουσιαστής Rand Paul εγείρει την πιθανότητα διαφορετικών προτύπων για τους Δημοκρατικούς πολιτικούς και το ευρύ κοινό σχετικά με τη λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων

Λουκίδης:Με το νέο 'κοκτέιλ’ μονοκλωνικών αντισωμάτων θα προστατεύσουμε τους ανοσοκατεσταλμένους

Εγκρίθηκε στην Βρετανία η προληπτική θεραπεία COVID της AstraZeneca

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσωπικός Γιατρός: Μετατίθεται η ημερομηνία υποχρεωτικής εγγραφής των πολιτών για την 1η Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα, που πλέον θα ισχύσουν από 1ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 - Αντιγριπικός Εμβολιασμός».

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2022-2023 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ιαπωνία επανεξετάζει την αυστηρή της στάση απέναντι στην ιατρική μαριχουάνα.

Στην έκθεση της επιτροπής σημειώνεται ότι μόνο το 1,4% των ανθρώπων στην Ιαπωνία έχει κάνει ποτέ χρήση μαριχουάνας, σε σύγκριση με το 20-40% στις δυτικές χώρες. Η αναθεώρηση του νόμου θα ήταν απαραίτητη για τη χρήση του φαρμάκου επιληψίας Epidiolex που προέρχεται από την κάνναβη και το οποίο υποβάλλεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές στην Ιαπωνία, αναφέρει η έκθεση.

Ψηφιακές προμήθειες στο υπουργείο υγείας

Σαν ανέκδοτο ακούγεται ότι το υπουργείο υγείας θα πραγματοποιήσει ψηφιακές προμήθειες. Ωραίο  ακούγεται να το λέει κανείς σε κάποιο συνέδριο ( αφού δεν θα ρωτήσουν σίγουρα από κάτω οι παριστάμενοι) , να το γράφεις σε καμιά εφημερίδα για να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σ’ αυτή αλλά μέχρι εκεί.

Τα Κέντρα για τις υπηρεσίες Medicare & Medicaid (CMS) δαπάνησαν 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε φάρμακα χωρίς επιβεβαιωμένα οφέλη

Τον Ιούνιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση του Νόμου περί Τελών Χρήσης Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (PDUFA), ο οποίος περιελάμβανε νέα εξουσία για τον FDA να διασφαλίζει καλύτερα την ταχεία ολοκλήρωση των επιβεβαιωτικών δοκιμών.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι υγείας συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους άνω των 55 ετών να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα

Η Εθνική Επιτροπή Προληπτικού Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά να ελέγχονται για καρκίνο του πνεύμονα όλοι οι πολίτες ηλικίας μεταξύ 55 και 74 ετών, οι οποίοι έχουν καπνίσει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους. Ο Βρετανικός Οργανισμός Έρευνας για τον καρκίνο ενέκρινε τη σύσταση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί "το συντομότερο δυνατό".

Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν $266 εκατ. για προγράμματα δημόσιας υγείας

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επενδύσει 266 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την κοινότητα και το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας χρησιμοποιώντας τη χρηματοδότηση του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης