Πολιτική Υγείας

Παιδιά με καρκίνο μεταφέρθηκαν από τη Γάζα για θεραπεία στην Αίγυπτο και την Ιορδανία

Παιδιά με καρκίνο μεταφέρθηκαν από τη Γάζα για θεραπεία στην Αίγυπτο και την Ιορδανία

Η τρέχουσα σύγκρουση έχει εμποδίσει την έξοδο ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ περιορίζει σοβαρά την είσοδο βασικών ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας.

Περίπου 12 παιδιά με καρκίνο ή άλλες αιματολογικές διαταραχές έχουν εκκενωθεί, με τους συντρόφους τους, από τη Λωρίδα της Γάζας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, ώστε να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με ασφάλεια. Επιπλέον παιδιά αναμένεται να εκκενωθούν για θεραπεία καρκίνου στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας.

Για να διευκολυνθεί η κίνηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παιδικό Ερευνητικό Νοσοκομείο St. Jude Global Alliance, μια παγκόσμια κοινότητα ιδρυμάτων και ιδρυμάτων που είναι αφιερωμένα στη βοήθεια παιδιών με καρκίνο και άλλες καταστροφικές ασθένειες.

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τις εκκενώσεις παιδιών που χρειάζονται θεραπεία για καρκίνο και υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητες οι συνεχείς, τακτικές, ανεμπόδιστες και ασφαλείς ιατρικές εκκενώσεις βαρέως τραυματισμένων και ασθενών προς και μέσω της Αιγύπτου μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα. Σύμφωνα με αυτό, ο ΠΟΥ και ο St. Jude δεσμεύονται να διευκολύνουν την εκκένωση περισσότερων παιδιατρικών ασθενών με καρκίνο και των μελών των οικογενειών τους, όπως το επιτρέπουν η κατάσταση της υγείας των ασθενών και οι συνθήκες ασφαλείας.

«Είμαι ανακουφισμένος που τα παιδιά που έχουν ζωτική ανάγκη από φροντίδα για τον καρκίνο κατάφεραν να αφήσουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στη Γάζα και να συνεχίσουν να λαμβάνουν σωτήρια θεραπεία στην Αίγυπτο και την Ιορδανία», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Σημειώνω επίσης τις προσπάθειες, που συντονίζονται από τον St Jude και τον ΠΟΥ, όλων των αρμόδιων αρχών για να τεθούν πρώτα οι ανάγκες υγείας αυτών των παιδιών. Αυτή η επίδειξη της απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής δράσης θα πρέπει να χρησιμεύσει για να δώσει κίνητρο για αυξημένη πρόσβαση σε σωτήρια φροντίδα σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται από αυτή τη σύγκρουση, τόσο εντός της Γάζας, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες σήμερα, όσο και πέραν αυτής. Εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία να εμπνεύσει όλα τα μέρη να βάλουν την υγεία και την ειρήνη πρώτα».

Η τρέχουσα σύγκρουση έχει εμποδίσει την έξοδο ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ περιορίζει σοβαρά την είσοδο βασικών ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας. Τα δύο εξειδικευμένα νοσοκομεία που προσφέρουν περίθαλψη σε καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχουν κατακλυστεί, δεν έχουν προμηθευτεί, έχουν εκτεθεί σε επιθέσεις και, λόγω της ανασφάλειας, το ένα αναγκάστηκε να κλείσει. Οι υπηρεσίες περίθαλψης για τον καρκίνο είναι επομένως σοβαρά περιορισμένες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα η μεταφορά ασθενών εκτός Γάζας για θεραπεία.

Ο James R. Downing, M.D., St. Jude Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε: «Συνεργαζόμενοι μαζί, ο ΠΟΥ και ο St. Jude έχουν οικοδομήσει σχέσεις με την παγκόσμια κοινότητα των γιατρών που θεραπεύουν παιδιά με καρκίνο. Αυτές οι σχέσεις κατέστησαν δυνατή την εκκένωση των παιδιών από την Ουκρανία νωρίς κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Ο Άγιος Ιούδης υποστηρίζει επίσης παιδιατρικούς ασθενείς με καρκίνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, ο St. Jude, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, βρίσκεται σε καλή θέση για να διευκολύνει την εκκένωση παιδιατρικών ασθενών με καρκίνο από τη Γάζα».

Το 2022, 122 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας διαγνώστηκαν με καρκίνο, κυρίως λευχαιμία. Αλλά αυτά τα παιδιά λαμβάνουν μόνο ένα μέρος της φροντίδας τους για τον καρκίνο στη Γάζα λόγω έλλειψης κάποιων υπηρεσιών για τον καρκίνο και, ως εκ τούτου, χρειάζονται παραπομπές σε νοσοκομεία στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας για περαιτέρω θεραπεία.

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και ο St. Jude έχουν μακρά ιστορία εργασίας στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, με περισσότερα από 80 ιδρύματα και στις 22 χώρες και επικράτειες στην Περιφέρεια της Παγκόσμιας Συμμαχίας St. Jude. Πριν από πέντε χρόνια, ο ΠΟΥ, ο St. Jude και άλλοι παγκόσμιοι εταίροι ξεκίνησαν την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Παιδικό Καρκίνο (GICC) για να βελτιώσουν το ποσοστό επιβίωσης του παιδικού καρκίνου σε τουλάχιστον 60 τοις εκατό έως το 2030 και να μειώσουν την ταλαιπωρία όλων των παιδιών με καρκίνο. Το GICC συγκεντρώνει περισσότερους από 100 διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς που εργάζονται για την αύξηση της ικανότητας παροχής ποιοτικών υπηρεσιών για παιδιά με καρκίνο και την αύξηση της προτεραιότητας στον παιδικό καρκίνο σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Ερυθρός Σταυρός ζητά να σταματήσει η απαράδεκτη καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα

Διάσκεψη 80 κρατών στο Παρίσι σε αναζήτηση ανθρωπιστικού διαδρόμου για βοήθεια στη Γάζα

Ανακοίνωση για 10.569 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας

Άσχημη η κατάσταση των ασθενών με χρόνια νοσήματα στη Γάζα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπαίδευση αεροδιάσωσης στους διασώστες του ΕΚΑΒ Σερρών - Η εκπαίδευση θα γίνει σε όλη την Ελλάδα

«Η εκπαίδευση γίνεται για να είμαστε έτοιμοι για την πρωτογενή διάσωση, η οποία σημαίνει ότι όταν γίνει ένα ατύχημα θα μπορεί να προσεγγίζει το ελικόπτερο, όπως γίνεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Είναι πάρα πολύ σημαντική εκπαίδευση», είπε ο κ. Αγγελίδης, ευχαριστώντας την Αερολέσχη Σερρών και τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλείου για την παραχώρηση των εξαιρετικών εγκαταστάσεών της.

Επιστολική Ψήφος: Ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα

«Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Και νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε» κατέληξε.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 που ερμηνεύεται ως εξής: το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 90% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 86% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή.

Για καινούργιες απώλειες αμάχων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Γάζα Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών, και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Προληπτική χορήγηση φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποφάσισαν με κοινή υπουργική απόφαση να θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων