Πολιτική Υγείας

Ο ΠΟΥ εισάγει εργαλείο πρόσβασης στην τεχνολογία υγείας

Ο ΠΟΥ εισάγει εργαλείο πρόσβασης στην τεχνολογία υγείας

ΠΟΥ: Αυτό το εργαλείο είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο δίκαιη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υγείας μέσω της ανταλλαγής πνευματικής ιδιοκτησίας, γνώσης και επιστημονικής καινοτομίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοινώνει το Health Technology Access Pool (HTAP) ως το διάδοχο του Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP). Το C-TAP κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020 από τον ΠΟΥ, την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα και άλλους εταίρους για τη διευκόλυνση της δίκαιης και οικονομικά προσιτής πρόσβασης σε προϊόντα υγείας COVID-19 για τους ανθρώπους σε όλες τις χώρες. Η πλατφόρμα παρείχε ένα τόσο απαραίτητο φόρουμ για τους τεχνολογικούς εταίρους να μοιράζονται εθελοντικά πνευματική ιδιοκτησία, γνώση και δεδομένα προκειμένου να επιταχυνθεί η τεχνολογική καινοτομία και να επεκταθεί η πρόσβαση στα εργαλεία COVID-19.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας με περιορισμένους πόρους, η C-TAP εξασφάλισε 6 διαφανείς, μη αποκλειστικές παγκόσμιες άδειες που περιλαμβάνουν 15 τεχνολογίες που καλύπτουν εργαλεία Ε&Α, διαγνωστικά και εμβόλια – συμπεριλαμβανομένης της πρώτης από ιδιώτη κατασκευαστή. Το HTAP βασίζεται στα θεμέλια που έθεσε το C-TAP, ενώ ενσωματώνει δομικές, διαδικασίες και άλλες αλλαγές που θα του επιτρέψουν να προσελκύσει και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών προτεραιότητας πιο αποτελεσματικά.

«Η δίκαιη πρόσβαση σε βασικά προϊόντα υγείας είναι ουσιαστικό μέρος της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Βασιζόμενοι σε όσα μάθαμε από το C-TAP, το Health Technology Access Pool είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο δίκαιη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υγείας μέσω της ανταλλαγής πνευματικής ιδιοκτησίας, γνώσης και επιστημονικής καινοτομίας».

Το HTAP θα προωθήσει την πρόσβαση σε προϊόντα υγείας που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας για πανδημίες και με συνάφεια κατά τη διάρκεια και εκτός καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Αυτή η προσέγγιση θα ενισχύσει την αξία των επενδύσεων HTAP για τη δημόσια υγεία καθώς και την ελκυστικότητα των αδειοδοτημένων τεχνολογιών για τους παραλήπτες κατασκευαστές, πραγματοποιώντας μεγαλύτερες ευκαιρίες στην αγορά και οικονομική βιωσιμότητα. Η ανακοίνωση για την αδειοδότηση μιας τεχνολογίας πλατφόρμας δοκιμών ταχείας διάγνωσης χρησιμεύει ως παράδειγμα μιας τέτοιας προσέγγισης.

Αργότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο ΠΟΥ θα δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του HTAP και τις τεχνολογίες που θα στοχεύσει. Η επίσημη έναρξη του HTAP έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει τις αρχές και την προσέγγιση που περιγράφονται παραπάνω για την αξιολόγηση των ευκαιριών για την εξασφάλιση τεχνολογιών υγείας και την επέκταση της περιφερειακής ή παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνολογία βελτιώνει την αντιμετώπιση του διαβήτη;

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στο τομέα της ιατρικής

Πώς η τεχνολογία βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας;

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την συμμόρφωση στη θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6η Υγειονομική Περιφέρεια: Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υγείας στο καρναβάλι της Πάτρας

Από την πλευρά της, η 6η Υ.ΠΕ, θα συνδράμει με ιατρικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, ενώ για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου θα υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Πάνω από το ήμισυ του κόσμου κινδυνεύει από κρούσματα ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024

ΠOY προειδοποίηση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το ήμισυ του κόσμου θα βρίσκεται σε «υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο» κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024.

Kaizen Foundation: Ανακαίνιση του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης

Kaizen Foundation: Το έργο, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την ανακαίνιση χειρουργείων που αποτελούν την καρδιά του νοσοκομείου, των κλινικών του πρώτου ορόφου και του ισογείου, την προσθήκη συστημάτων πυρασφάλειας, καθώς και την ανάπλαση του εξωτερικού του χώρου.

Δράσεις της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων

Εξειδικευμένες επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας ανηλίκων σε Αττική και Πειραιά πραγματοποίησε η Αστυνομία, με επίκεντρο τις περιοχές όπου επικρατούν τέτοια περιστατικά.

Μητσοτάκης: Η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί πάνω από 20% με τα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: "Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας"

Φυσικό αέριο: Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της μεγαβατώρας - Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή

Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.