Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

COVID-19 επιπλοκές: Πόσο συχνές είναι οι «σπάνιες» επιπλοκές του COVID-19;

COVID-19 επιπλοκές: Πόσο συχνές είναι οι «σπάνιες» επιπλοκές του COVID-19;

COVID-19 επιπλοκές: Ο κατάλογος των κοινών συμπτωμάτων του COVID-19 δεν έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας: πυρετός, βήχας, κόπωση, συμφόρηση, απώλεια όσφρησης και γεύσης κ.λπ. 

Ο κατάλογος των κοινών συμπτωμάτων του COVID-19 δεν έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας: πυρετός, βήχας, κόπωση, συμφόρηση, απώλεια όσφρησης και γεύσης κ.λπ. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με τον ιό μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα και επιπλοκές που πολλοί άλλοι όχι. Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicina αναλύει αυτές τις σπάνιες επιπλοκές. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 55 ερευνητικά άρθρα και 42 περιπτωσιολογικές μελέτες, εξετάζοντας τέσσερα σημαντικά συστήματα οργάνων για να δουν πώς επηρεάστηκαν από κάποιον που είχε COVID-19. Μετά την ανάλυση, οι ερευνητές κατέληξαν σε μια λίστα με άτυπες επιπλοκές του COVID-19, καθώς και πόσο συχνά συνέβησαν σε ασθενείς.

Επιπολασμός άτυπων επιπλοκών COVID-19

Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τις επιπλοκές ανάλογα με το σύστημα οργάνων που επηρεάζεται: το γαστρεντερικό σύστημα, το νευρολογικό σύστημα, το νεφρικό σύστημα και το καρδιαγγειακό σύστημα. Δείτε τι βρήκαν και τι σημαίνει με απλά λόγια. 

Επιπλοκές του γαστρεντερικού συστήματος

Επτά ερευνητικές μελέτες τόνισαν αρκετά γαστρεντερικά συμπτώματα: 

  • Παγκρεατίτιδα (1%): Φλεγμονή του παγκρέατος
  • Σύνδρομο τύπου Ogilvie (1,9%): Ξαφνική και ανεξήγητη παράλυση του παχέος εντέρου
  • Κίτρινος αποχρωματισμός του εντέρου (2,23%): Κίτρινες κινήσεις του εντέρου
  • Clostridium difficile κολίτιδα (3,8%): Διαταραχή υγιών βακτηρίων στο παχύ έντερο
  • Οξεία χολοκυστίτιδα (3,8%): Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης
  • Ισχαιμία/έμφραγμα του εντέρου (4%): Έλλειψη ροής αίματος στο λεπτό έντερο
  • Ηπατική ισχαιμία/νέκρωση (7,4%): Μια κατάσταση όπου το ήπαρ δεν λαμβάνει αρκετό αίμα ή οξυγόνο
  • GI αιμορραγία (10,6%): Αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα
  • Πνευματίωση/αέριο πυλαίας φλέβας (20%): Αέρια στα έντερα
  • Στάση της χολής (54%): Η επιβράδυνση ή στάσιμο της χολής από το ήπαρ
  • Ειλεός (55,8%): Πρόβλημα με το έντερο να συστέλλεται όπως θα έπρεπε
  • Τρανσαμινίτιδα (67,3%): Αυξημένα επίπεδα ορισμένων ηπατικών ενζύμων στο αίμα 

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα αποτελέσματα αυτών των συμπτωμάτων, οι ερευνητές στράφηκαν σε αναφορές περιπτώσεων. Μεταξύ 19 ασθενών με γαστρεντερικές επιπλοκές από COVID που παρατηρήθηκαν σε 14 αναφορές περιστατικών, εννέα ασθενείς πέθαναν, πέντε θεραπεύτηκαν και τέσσερις εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία όταν τελείωσε η περίοδος της μελέτης. 

Επιπλοκές του νευρολογικού συστήματος

Οι νευρολογικές επιπλοκές του COVID-19 αντικατοπτρίστηκαν σε 14 ερευνητικές μελέτες: 

  • Σύνδρομο Guillain–Barré (0,19%): Μια σπάνια και σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα
  • Εγκεφαλίτιδα (0,19%): Φλεγμονή του εγκεφάλου
  • Εγκεφαλική αιμορραγία (0,5%): Αιμορραγία στον εγκέφαλο
  • Γλωσσοφαρυγγική νευραλγία (3,7%): Έντονος πόνος στο λαιμό, το αυτί, τη γλώσσα και τις αμυγδαλές
  • Οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό (4,6%): Απώλεια αίματος σε περιοχή του εγκεφάλου
  • Διαταραχή της συνείδησης (9,6%)
  • Παραλήρημα (13,1%): Αίσθημα σύγχυσης
  • Μυϊκός πόνος (15,1%)
  • Υποσμία (20,4%): Μειωμένη όσφρηση
  • Επιληπτικές κρίσεις συμπεριλαμβανομένης της υποξίας (27%): Επιληπτικές κρίσεις που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα
  • Εγκεφαλοπάθεια που σχετίζεται με πυρετό ή υποξία (35,2%): Εγκεφαλική δυσλειτουργία που προκαλείται από πυρετό ή χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα
  • Ανοσμία (79,6%): Μερική ή πλήρης απώλεια όσφρησης
  • Aguesia (83,38%): Απώλεια της αίσθησης της γεύσης
  • Γευστική δυσλειτουργία (88,8%): Αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης
  • Ισχαιμικό εγκεφαλικό (90,9%): Εγκεφαλικό επεισόδιο στο οποίο η παροχή αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται ή μειώνεται 

Και πάλι, οι ερευνητές βασίστηκαν σε αναφορές περιπτώσεων για να μάθουν για τα πιθανά αποτελέσματα αυτών των νευρολογικών συμπτωμάτων. Από τους 11 ασθενείς που παρατηρήθηκαν σε 10 αναφορές περιστατικών, επτά ασθενείς θεραπεύτηκαν και δύο εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται και να λαμβάνουν θεραπεία στο τέλος της περιόδου της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρυθμιστικό σύστημα των ΗΠΑ απέτυχε να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid

Κοινό κρυολόγημα ή COVID-19; Ορισμένα Τ κύτταρα είναι έτοιμα να καταπολεμήσουν και τα δύο

Ο κύκλος εργασιών του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας αυξήθηκε μετά την πανδημία

Πιθανή προσωρινή βλάβη στο σπέρμα όσων έχουν περάσει covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Εάν διαγνωστώ με έναν καρκίνο, είναι πιθανό να νοσήσω και από άλλον;

Ο φόβος της επιστροφής του καρκίνου είναι ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας. Και η διαχείριση αυτού του φόβου είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου. Πόσο πιθανό είναι όμως να πάθει κάποιος καρκίνο για δεύτερη φορά;

Συμβουλές σεξ για ένα ξεχωριστό ραντεβού

Sex tips: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να ενισχύσετε την οικειότητα και την απόλαυση του ιδιαίτερου ραντεβού σας, δημιουργώντας αναμνήσεις και ενισχύοντας τη σύνδεσή σας με τον σύντροφό σας.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Close Icon