Πολιτική Υγείας

Μαγιορκίνης: Μειώθηκαν οι διαγνώσεις, αλλά αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα [vid]

Μαγιορκίνης: Μειώθηκαν οι διαγνώσεις, αλλά αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα [vid]

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε κατά 4%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση κατά 5%, ανέφερε ο καθηγητής στην σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την σημερινή ενημέρωση (31/02) από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 487 εκατ μολύνσεις με τη νόσο Covid παγκοσμίως και 6,2 εκατομ θάνατοι. Μειώθηκαν κατά 13% οι νέες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 1,45 εκατομμ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν από την νόσο μειώθηκαν κατά 19%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.960 θάνατοι ανά ημέρα. Η μείωση των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 2020, όταν η πανδημία ξεκινούσε, ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης. Η μείωση αυτή μάλιστα παρατηρείται παρά τη μείωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη η διασπορά έχει τάσεις συρρίκνωσης, καθώς καταγράφηκαν 8% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12%. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 5 εκατομμ. διαγνώσεις και 11.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Οι 40 από τις 47 χώρες δείχνουν βελτίωση της επιδιομιολογικής κατάστασης, ενώ επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε μόνο σε 3 χώρες. Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται κυρίως στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε κατά 4%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση κατά 5%. Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει αύξηση, είπε ο καθηγητής. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 4%.

 Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test

Όπως είπε ο καθηγητής, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 122.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 7,8 εκατομμύρια πολίτες. 101 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, άρα λοιπόν κάθε άνθρωπος έχει κάνει τουλάχιστον 10 φορές self-test. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 765.000.

«Συνοπτικά, λοιπόν, βλέπουμε μία σταθεροποίηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα με μία ήπια, πιο διαχειρίσιμη αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, παρά τη χαλάρωση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό είναι σίγουρα αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Δεν είναι αρκετό. Θέλουμε και άλλο. Στο ίδιο πλαίσιο λοιπόν παρατηρούμε μια διαρκή βελτίωση των σκληρών δεικτών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ακόμη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα προβλέπεται ύφεση της πανδημίας τους επόμενους έναν με δύο μήνες. «Σιγά-σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό» σχολίασε, επισημαίνοντας εντούτοις πως σε καμία περίπτωση οι ηλικιωμένοι κι οι ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να τον υποτιμήσουν. Τέλος, τόνισε πως για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, η νόσηση είναι πλήρως διαχείριση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός Κρούσματα 31/3: 21.099 νέα κρούσματα - 51 νεκροί - 355 διασωληνωμένοι

Παπαευαγγέλου: Αύξηση των νέων νοσηλειών, αλλά αργή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών [vid]

Γκάγκα: Πάνω από 500 είναι οι ημερήσιες εισαγωγές - Αυξημένη η ζήτηση για τα αντιικά [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΚΑΒ: Τα 20 προσφερόμενα ασθενοφόρα που αποτελούν μέρος της καθοριστικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έλλειψη βρεφικών τροφών - O FDA αναφέρει ξεπερασμένο σύστημα και θέματα εκπαίδευσης

Ο Οργανισμός είχε δηλώσει προηγουμένως στο Κογκρέσο ότι οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν έμαθαν για την καταγγελία μέχρι τον Φεβρουάριο λόγω καθυστερήσεων στην αλληλογραφία και της αποτυχίας κλιμάκωσης των ισχυρισμών του υπαλλήλου της Abbott.

Αυστραλία: Η κυβέρνηση διπλασιάζει τον αριθμό των νοσηλευτών που εντάσσονται στην SA Health

Αυστραλία: Ο αριθμός των πτυχιούχων νοσηλευτών που θα ενταχθούν στα νοσοκομεία της Νότιας Αυστραλίας θα διπλασιαστεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο ενός σχεδίου 25 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση. 

ΠΟΥ: Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ζητούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας

ΠΟΥ: Ειδικοί από τις περιοχές της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα σχεδόν 35 εκατομμύρια άτομα.

Οι ΗΠΑ ηγούνται νέων δεσμεύσεων για την καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών

Η Power δήλωσε ότι μια πλήρης πορεία των θεραπευτικών πακέτων διαρκεί αρκετές εβδομάδες και απαιτεί παρακολούθηση από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, ενώ η θεραπεία κοστίζει λίγο περισσότερο από 100 δολάρια ανά παιδί.

Πώς χορηγήθηκε η ομοσπονδιακή εκπαιδευτική βοήθεια COVID-19 σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ

Περαιτέρω κονδύλια έκτακτης βοήθειας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση διατέθηκαν μέσω των νόμων “Φροντίζει” CARES και “Συμπληρωματικές πιστώσεις για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τον κορωνοϊό”  CRRSA.