Πολιτική Υγείας

Lockdown μέτρα κορωνοϊός: Κλειστά καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Lockdown μέτρα κορωνοϊός: Κλειστά καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ωστόσο τελικά επικράτησε αυτή για σκληρό lockdown από τις 18:00. Ποιες ήταν οι παράμετροι που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Έκκληση για αποφυγή των «κορονοπάρτι».

Lockdown μέτρα κορωνοϊός: Λευκός καπνός με τη μορφή νέων περιορισμών βγήκε χθες αργά το απόγευμα από την πολύωρη σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών, η οποία εισηγήθηκε περαιτέρω αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, θέτοντας σε καθεστώς lockdown-με βάση το επίπεδο επικινδυνότητας από τη διασπορά του ιού- την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Μολονότι η λεπτή ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας ενυπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των ειδικών σε κάθε συνεδρίαση, η οποία ευθύνεται εν πολλοίς και για τη διάσταση απόψεων που παρατηρήθηκε χθες, τόσο το ποσοστό θετικότητας του ιού (το οποίο ξεπέρασε το 2.3%), όσο και η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία (κυρίως της Αττικής) τις τελευταίες ημέρες έκριναν σκόπιμη την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η ρευστότητα, ωστόσο, της κατάστασης, η οποία προβληματίζει αμφότερους επιστήμονες και κυβερνητικούς παράγοντες θέτει την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, αλλά και τις περιοχές μεγάλου επιδημιολογικού κινδύνου (Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος) υπό καθεστώς διαρκούς, καθημερινής επιδημιολογικής παρακολούθησης, γεγονός που σημαίνει ότι η τρέχουσα εικόνα μέτρων και περιορισμών μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, οδεύοντας προς χαλάρωση ή αυστηροποίηση ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες.

«Στεγανό» Σαββατοκύριακο

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτύπωμα των νέων περιορισμών στην εθνική οικονομία, προκρίθηκε η λύση της «στεγανοποίησης» των επικίνδυνων περιοχών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περιορίζοντας στο ελάχιστο την κινητικότητα στην κοινότητα σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες. Με τη χρυσή, αυτή, τομή υπερκεράστηκαν και «κλαδικές» ενστάσεις, καθώς ούτε ο εμπορικός κόσμος, ούτε η εκπαιδευτική κοινότητα έβλεπαν θετικά την πλήρη αναστολή του λιανεμπορίου και της μαθησιακής διαδικασίας αντίστοιχα.

Παρακολουθώντας την πορεία του κορωνοϊού στο χάρτη, σε τοπικό επίπεδο η Θεσσαλονίκη πέρασε χθες στην κατηγορία της ζώνης αυξημένου κινδύνου, πλάι στην Αττική και τη Χαλκιδική, στις οποίες από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής:

 1. Μετακίνηση το Σαββατοκύριακο μόνο με αποστολή SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
 2. Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
 3. Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away (και αναστολή της διαδικασίας click inside).
 4. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
 5. Το ωράριο λειτουργίας τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες διαιτολογίας διαμορφώνεται ως εξής:
 • Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
 • Σάββατο Κυριακή, κλειστά

Ανοιχτά το Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα παραμένουν μόνο:

 • τα σούπερ μάρκετ,
 • τα καταστήματα τροφίμων,
 • οι φούρνοι,
 • τα βενζινάδικα και
 • τα φαρμακεία

Παράλληλα, αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές του Σαββατοκύριακου, αλλά από το επόμενο, δηλαδή από τις 13-14 Φεβρουαρίου.

Κλειστά παραμένουν από σήμερα και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όπως προβλέπεται για τις «κόκκινες» περιοχές.

 1. Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

«Στο στόχαστρο» 5 δήμοι

Πλην της υπαγωγής σε καθεστώς lockdown για τις Περιφερειακές ενότητες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ειδικής μέριμνας κατά τους ειδικούς χρήζουν άλλες πέντε περιοχές της χώρας, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει χθες νέα, περιοριστικά μέτρα στους δήμους:

 • Θήρας,
 • Μυκόνου,
 • Χαλκιδέων,
 • Πατρέων και
 • Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Στις περιοχές αυτές, το υφιστάμενο πλαίσιο αυστηροποιείται ακόμη πιο πολύ, καθώς από σήμερα στις 6 το πρωί:

 • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
 • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
 • Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών και αντικαθίσταται με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι Μυκόνου και Θήρας, όπου τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
 • Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.
 • Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
 • Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαρδαλιάς: "Σκληρό lockdown τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική"

Παπαευαγγέλου: "Ανοιχτά δημοτικά και γυμνάσια στις κόκκινες περιοχές"

"Εκτινάχθηκαν" οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο μισός πληθυσμός της Γάζας λιμοκτονεί

Γάζα πόλεμος: Θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκε χθες Σάββατο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, έκαναν γνωστό τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Εγκαίνια έργου για καθαρό νερό σε πάνω από 55.000 κατοίκους της Καρδίτσας

Το έργο θα υδροδοτεί 42 οικισμούς της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας, στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας, από τη λίμνη του Σμοκόβου. Περιλαμβάνει δίκτυο μεταφοράς και διανομής συνολικού μήκους περίπου 190 χιλιομέτρων, με τέσσερα τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία - Ανακοίνωσε σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού Μεταμόρφωση

Και να διαβεβαιώσω επίσης και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ότι θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις με μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές οι οποίες πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες πολλών.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.