Πολιτική Υγείας

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Δυνατότητα των ασθενών να ελέγχουν τις υπηρεσίες υγείας

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Δυνατότητα των ασθενών να ελέγχουν τις υπηρεσίες υγείας

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων PIF κα. Άγκατα Γιάκοντσιτς επεσήμανε την ανάγκη για αξιολόγηση της προστιθέμενης αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και όχι μόνο της τιμής τους καθώς παράγουν εξοικονομήσεις από άλλα σημεία της περίθαλψης όπως οι νοσηλείες, ενώ συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ρόλο ελεγκτή των υπηρεσιών υγείας μπορούν να αναλάβουν πλέον και οι ασθενείς, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι οι υπηρεσίες που χρεώθηκαν στον φάκελο υγείας τους όντως πραγματοποιήθηκαν. Η δυνατότητα αυτή, η οποία δίνεται με τη σημερινή δομή που λειτουργεί ο φάκελος υγείας των ασφαλισμένων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. ΕΟΠΥΥ και αφορά την τελευταία τριετία, στόχο έχει να αντιμετωπίσει περιστατικά προκλητής ζήτησης ή πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν δόθηκαν ποτέ, όμως «χρεώθηκαν» στο ιατρικό προφίλ του ασθενή.

Μπαίνουν «κόφτες» στις θεραπείες με φάρμακα νέας τεχνολογίας

Στη δυνατότητα αυτή αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος Ελέγχου και Εκκαθάρισης του Εθνικoύ Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. ΕΟΠΥΥ Σπ. Γούλας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού. Στο πλαίσιο των ελέγχων της διεύθυνσης, διαπιστώθηκε πως στην Ελλάδα, το 60% των γεννήσεων γίνεται με καισαρική τομή, όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 55% και στην Τουρκία στο 53%. Με τα δεδομένα αυτά πρότεινε είτε την καλύτερη αποζημίωση των φυσιολογικών τοκετών, είτε την εισαγωγή κλιμακωτού rebate το οποίο θα αυξάνει ανάλογα με τα ποσοστά τοκετών όπου εφαρμόζεται καισαρική αντί για φυσιολογικό τοκετό.

Φάκελος Υγείας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η κα. Ελπίδα Φωτιάδου, προϊσταμένη της υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών της  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΗΔΙΚΑ αναφερόμενη στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών,  σημείωσε πως τώρα καθιερώνεται ενιαίος ιατρικός φάκελος σε όλο το σύστημα υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα υγείας, όπως αλλεργίες, νοσηλείες, φαρμακευτική αγωγή, αποτελέσματα εξετάσεων από οικογενειακούς και προσωπικούς γιατρούς. Ο Φάκελος έχει πολλές πηγές ενημέρωσης και πολλές διαλειτουργικότητες, όμως, για την κατάρτισή του θα πρέπει να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός εξ αρχής.

Διαπραγματεύσεις για φάρμακα

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή φαρμάκων στη συνταγογράφηση, από την πλευρά της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η πρόεδρος της Επιτροπής και μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Νάντια Γκογκοζώτου, ανέφερε πως συνολικά από το 2020 έχουν υπογραφεί 474 συμφωνητικά, ενώ επιπλέον 46 βρίσκονται υπό επεξεργασία προς υπογραφή. Μόνο το 2022 υπογράφηκαν 268 συμφωνητικά, δηλαδή το 62% των συνολικών συμφωνητικών της τριετίας, ενώ από τον Ιανουάριο φέτος έχουν υπογραφεί άλλες 61 συμφωνίες και βρίσκονται προς υπογραφή άλλα 25 συμφωνητικά. Από τα φάρμακα που έχουν τεθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς, τα 15 ήταν μόνο νοσοκομειακά, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν φάρμακα που διατίθενται μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ή τα ιδιωτικά φαρμακεία. Για φέτος, έχουν δεσμευθεί 770 εκατ. ευρώ για 10 κατηγορίες φαρμάκων , ενώ αναμένεται οι συμφωνίες που θα οριστικοποιηθούν να φτάσουν τελικά το 1,2 ή 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 922 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Εξοικονομήσεις και clawback

Από τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την κα. Γκογκοζώτου, εξασφαλίσθηκαν εξοικονομήσεις της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ανάλογα τις υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας οι οποίες πέρυσι περιορίστηκαν στα 800 εκατ. ευρώ ενώ θα είχαν φτάσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με όριο προϋπολογισμού 2,032 δισ. ευρώ, έγινε διαπραγμάτευση κλειστών προϋπολογισμών 109 εκατ. ευρώ το 2020 και 352,5 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ πέρυσι με όριο τα 2,088 δισ. ευρώ, έγινε διαπραγμάτευση για κλειστούς προϋπολογισμούς ύψους 752,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 36% των διαθέσιμων ποσών για φαρμακευτική περίθαλψη. Σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται ανεξέλεγκτα, αλλά με στοιχεία επιδημιολογικά, πορεία της νόσου στην Ευρώπη, στοιχεία κατανάλωσης τριετίας, και επιχειρείται η οριοθέτηση της αγοράς. Στο συγκεκριμένο πάνελ, από την πλευρά της φαρμακευτικής βιομηχανίας όλοι οι εκπρόσωποι σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης φαρμάκων μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ελέγχου της συνταγογράφησης κλπ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων PIF κα. Άγκατα Γιάκοντσιτς επεσήμανε την ανάγκη για αξιολόγηση της προστιθέμενης αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και όχι μόνο της τιμής τους καθώς παράγουν εξοικονομήσεις από άλλα σημεία της περίθαλψης όπως οι νοσηλείες, ενώ συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας. Στην ίδια κατεύθυνση, εκ μέρους του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων PIF η κα. Έλενα Χουλιάρα υπογράμμισε ότι η εξ αρχής απαίτηση για έκπτωση 63% αποτελεί μεταφορά των υποχρεωτικών επιστροφών σε μορφή εκπτώσεων, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων ΣΑΦΕΕ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα των υπέρογκων αυτών εκπτώσεων καταφέρνει να μην έρχονται τα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψηφιακή υγεία με ενίσχυση της περίθαλψης εκτός νοσοκομείου

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ;

Α.Ξανθός: Έρχεται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Ανοίγει η πλατφόρμα έως τις 8/3 – Οι προϋποθέσεις της επιδότησης

Το πρόγραμμα μπορεί να παρέχει προκαταβολή έως 2000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα με το πέρας των εργασιών. Δύο είναι τα προαπαιτούμενα για να μπει κανείς στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω.

Νέες συστάσεις από EFSA και ECDC για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

Αυτές περιλαμβάνουν την προώθηση της συνετής χρήσης των αντιμικροβιακών φαρμάκων -την υποστήριξη βελτιώσεων στις πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων-, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων- και τη διασφάλιση της εφαρμογής πολιτικών και διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο.

Οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι του Ιράκ θέτουν σε κίνδυνο γυναίκες και παιδιά

Οι γάμοι που αψηφούν τους ιρακινούς νόμους παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και μπορεί να τα αφήσουν σε επισφαλείς θέσεις χωρίς κοινωνική ή οικονομική υποστήριξη.

Μητσοτάκης: Σημαντικές εξελίξεις σε υγεία, ασφάλεια, ακρίβεια και εργασία

Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός συνόψισε τα όσα έγιναν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε σε 4 βασικά πεδία: την ασφάλεια, τη στήριξη των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, την υγεία και την εργασία.

Σχέδιο επιτάχυνσης του ΠΟΥ για τον τερματισμό της παχυσαρκίας

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στην εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσιτής πρόσβασης σε υγιεινές δίαιτες για όλους και στη δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει τη σωματική άσκηση και συνολικά τον υγιεινό τρόπο ζωής για όλους» δήλωσε ο Δρ Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Άδεια στους γιατρούς του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν - Απογευματινά χειρουργεία - Εξαγωγές φαρμάκων

Η δεύτερη μεταρρύθμιση που πάλι είχε ένα παρόμοιο κύκλο συζήτησης είναι ότι στο νομοσχέδιο που φέρνουμε την άλλη βδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε άρθρο όπου θα επιτρέπουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να εκτελούν και ιδιωτικό έργο, εάν το επιθυμούν, δηλαδή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών να μπορούν να κάνουν και ιδιωτική δουλειά, εφόσον έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους