Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Το πρώτο βήμα για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας- Με ένα κλικ όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις

Υπουργείο Υγείας: Το πρώτο βήμα για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας- Με ένα κλικ όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις

Ο ασθενής επιλέγει από τη λίστα το παραπεμπτικό, που έχει εκτελεσθεί και που αντιστοιχεί στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες θέλει να λάβει τα αποτελέσματα και αιτείται να εκδοθεί το σχετικό αντίγραφο αποτελεσμάτων.

Υπουργείο Υγείας: Στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού φακέλου, όπου θα αποθηκεύονται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων που θα διενεργούν οι πολίτες στις δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες υγείας προχωρά το υπουργείο Υγείας, καθώς με εγκύκλιο που απέστειλε προς όλους τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, ενημερώνει για τη δημιουργία «Ψηφιακού Αποθετηρίου Διαγνωστικών Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων». Για τον λόγο αυτό δημιουργείται και «Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων Νοσηλείας ή Εξέτασης Ασθενούς» στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας, μέσω του οποίου οι πολίτες θα προμηθεύονται βεβαιώσεις νοσηλείας σε νοσοκομεία ή δομές Υγείας της χώρας. Η πρόσβαση αυτή στις εξετάσεις αποτελεί μία από τις δυνατότητες που θα συγκεντρώνει ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Α.Υ.φ.Υ.), καθώς κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει εξατομικευμένη πρόσβαση σε αυτά, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, που θα αποτελεί τμήμα της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr) καθώς και μέσα από την εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα MyHealth app.

Ο ρόλος της ΗΔΙΚΑ

Ήδη τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει πιλοτικά στη διασύνδεσή τους με τα συστήματα της Η.ΔΙ.Κ.Α., ενώ ξεκινά και η ψηφιοποίηση των  δεδομένων στα Ψηφιακά Αποθετήρια που λειτουργούν στην Η.ΔΙ.Κ.Α. ως τμήματα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η επικαιροποίηση των δεδομένων θα πρέπει τα νοσοκομεία  να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα. Οι δαπάνες για την προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων είναι: 3.000 ευρώ για το Ψηφιακό Αποθετήριο Διαγνωστικών Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και 1500 ευρώ για το Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων Νοσηλειών Εξετάσεων ανά νοσοκομείο, με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης να ανέρχεται σε 4.500 ευρώ ανά νοσοκομείο.

Ποια διαδικασία θα ακολουθεί ο πολίτης

Τα αποτελέσματα διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων ασθενούς δύνανται να χορηγούνται με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο ενδιαφερόμενος ασθενής αυθεντικοποιείται μέσω του gov.gr με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηρίων, ενώ στη συνέχεια απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password – OTP), o οποίος αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του ασθενούς. Ειδικά για τους ανήλικους, ενημερώνονται οι φυσικοί ή ανάδοχοι γονείς ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την επιμέλειά τους. Μετά την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, εμφανίζεται στον ασθενή λίστα με τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, στις οποίες έχει υποβληθεί. Ο ασθενής επιλέγει από τη λίστα το παραπεμπτικό, που έχει εκτελεσθεί και που αντιστοιχεί στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες θέλει να λάβει τα αποτελέσματα και αιτείται να εκδοθεί το σχετικό αντίγραφο αποτελεσμάτων.

Το αντίγραφο των αποτελεσμάτων εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων περιλαμβάνει τα παρακάτω δεδομένα:

Στοιχεία ταυτοποίησης πολίτη (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο)

Στοιχεία γνωματεύοντα ιατρού (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο, Ειδικότητα)

Στοιχεία εργαστηρίου και Αριθμός παραγγελίας

Ημερομηνία λήψης δείγματος

Ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων

Κατηγορία διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων

Στοιχεία διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων (Περιγραφή εξέτασης, Μέθοδος εξέτασης, Ημερομηνία έκδοσης αποτελέσματος, Αποτέλεσμα εξέτασης, Μονάδα μέτρησης, Απόλυτη τιμή αποτελέσματος εξέτασης, Όρια φυσιολογικών τιμών)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψηφιακή υγεία με ενίσχυση της περίθαλψης εκτός νοσοκομείου

Σύγχρονες λύσεις για την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα κίνητρα για την πλήρη εφαρμογή του απαραίτητου για την ΠΦΥ θεσμού του Προσωπικού Γιατρού

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, αναμένεται να «χαλαρώσει» κάπως το δεσμευτικό πλαίσιο ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εξετάζουν και ιδιωτικά κάποιους ασθενείς οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.