Πολιτική Υγείας

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα: Big data και διαχείριση στην υγεία

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα: Big data και διαχείριση στην υγεία

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα υγεία: Ενώ τα μεγάλα δεδομένα ανάλυσης χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η χρηματοδότηση και για την αξιολόγηση παγκόσμιων γεγονότων, οι δεοντολογικοί κώδικες που καλύπτουν τη χρήση μεγάλων δεδομένων πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ευαισθησίες των ασθενών των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υγεία. Το απόρρητο της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί κεντρικό ηθικό μέλημα όταν χρησιμοποιείτε μεγάλα δεδομένα στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό γίνεται πιο πιεστικό όταν υπάρχουν μαζικά προσωπικές πληροφορίες ευρέως προσβάσιμες ηλεκτρονικά. Η πρωταρχική απαίτηση πρέπει να είναι η προστασία του ονόματος και των προσωπικών στοιχείων του ασθενούς.  Διαβάστε σχετικά: Προσωπικά δεδομένα: Πώς η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω.

Big_data.png

Απόρρητο και συγκατάθεση

Οι απαιτήσεις ενός τυποποιημένου πλαισίου δεοντολογίας των επιχειρηματικών δεδομένων πρέπει να προσαρμοστούν για ένα πλαίσιο δημόσιας υγείας (σε αντίθεση με ένα εμπορικό πλαίσιο). Το απόρρητο των δεδομένων είναι μια σημαντική ανησυχία και αυτό αυξάνεται στο πλαίσιο των μεγάλων δεδομένων. Για ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, για παράδειγμα, υπάρχουν αυστηροί νόμοι που διέπουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στις περισσότερες χώρες. Καθώς η χρήση μεγάλων δεδομένων επεκτείνεται, οι προϋποθέσεις για υπεύθυνη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα πρέπει να είναι σαφείς.

Αυτό σημαίνει τη χρήση ψηφιακά διαθέσιμων δεδομένων και αλγορίθμων για την πρόβλεψη και την επιτήρηση, ειδικά όταν είναι δυνατή η αναγνώριση των ανθρώπων, πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεύθυνο τρόπο, σύμφωνα με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις κανονιστικές εκτιμήσεις με σεβασμό του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας. Όχι μόνο αυτό θα θέσει έναν φαρμακευτικό οργανισμό ή έναν οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης σε αντίθεση με την εθνική ή υπερεθνική νομοθεσία, θα αποδειχθεί αντιπαραγωγικό όσον αφορά τις μελλοντικές προσπάθειες απόκτησης δεδομένων, καθώς η αποτυχία χειρισμού δεδομένων με υπευθυνότητα θα υπονομεύσει δημόσια εμπιστοσύνη.

Μεθοδολογική αντοχή

Η μεθοδολογία εξελίσσεται και απαιτεί συνεχή προσαρμογή για την αποφυγή εσφαλμένης αναγνώρισης εστιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.

Big-Data-Analytics.jpg

Νομιμότητα

Για παράδειγμα, η ψηφιακή ανίχνευση ασθενειών χρειάζεται κωδικούς βέλτιστων πρακτικών για την ικανοποίηση των δεοντολογικών απαιτήσεων, καθώς και σαφή επικοινωνία με το κοινό για την πρόληψη της διαφημιστικής εκστρατείας. Η προστασία δεδομένων είναι επίσης ένα πρόβλημα που σχετίζεται με μεγάλα δεδομένα, αλλά σύμφωνα. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει όταν τα δεδομένα περιορίζονται σε μεγάλες ομάδες και δεν φτάνουν στο «ατομικό επίπεδο». Αυτό καθιστά δυνατή τη σύγκριση μεγάλων ομάδων ελαχιστοποιώντας τυχόν προβλήματα προστασίας δεδομένων. 

Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εφαρμόσουν μια πολιτική δεοντολογίας. Μια τέτοια πολιτική θα πρέπει να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί πριν από τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε μεγάλων αναλυτικών δεδομένων που περιλαμβάνουν τη χρήση εάν τα δεδομένα των ασθενών. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αποδίδονται ψευδώνυμα πριν από την έναρξη της ανάλυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μ. Χρυσοχοΐδης για φωτιά στη Σταμάτα: Άμεση η παρέμβαση επιχειρησιακών και πολιτικών δυνάμεων

Νίκος Χαρδαλιάς: Η κατάσταση στη ΒΑ Αττική δείχνει σε ύφεση - 4 προσαγωγές υπόπτων ως τώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα ανακοίνωσε σήμερα (26/07) στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Την Παρασκευή 30/07 ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι τα ραντεβού μπορούν να επιλεγούν στο emvolio.gov.gr μέσω των κωδικών Taxisnet από οποιονδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδια με το παιδί. Εναλλακτικά, οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία.

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15

Μαρία Θεοδωρίδου: Όπως διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

Εμβόλια Κορωνοϊός : Αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Εμβόλια Κορωνοϊός : Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος για την έλευση νέων στελεχών κορωνοϊών που θα προκαλούν σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο είναι διαρκής. Ενδυναμώνεται έτσι η ανάγκη και η λογική ανάπτυξης εμβολίων που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτερο ρεπερτόριο κορωνοϊών.

Τζέφρυ Πάιατ : Το δημόσιο ευχαριστώ στον Βασίλη Κικίλια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τζέφρυ Πάιατ : Ο Πρέσβεις των ηνωμένων εθνών, συγχάρηκε δημοσίως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια για επειδή κατάφεραν να διαχειριστούν με άψογο τρόπο την πανδημία του Κορωνοιού.

Υπεγράφη από τα 53 κράτη του Π.Ο.Υ. Ευρώπης η Διακήρυξη της Συνόδου των Αθηνών

Διακήρυξη Συνόδου Αθηνών: Υπουργοί Υγείας και εκπρόσωποι των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, καθώς και εμπειρογνώμονες στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών, υιοθέτησαν ομόφωνα την Διακήρυξη της Συνόδου των Αθηνών.

ΚΕΤΕΚΝΥ : Η επίσκεψη του Παντελή Μεσσαρόπουλου στην Λευκωσία

ΚΕΤΕΚΝΥ : Με κύριο άξονα τις προοπτικές του συστήματος και το κοινό πεδίο  συνεργασίας μεταξύ ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ και ΓΕΣΥ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους δύο οργανισμούς  και αναγνωρίστηκε ομόφωνα από τις δύο πλευρές η τεχνολογική αρτιότητα των μεθοδολογιών που εφαρμόζει το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ,