Πολιτική Υγείας

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα: Big data και διαχείριση στην υγεία

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα: Big data και διαχείριση στην υγεία

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα υγεία: Ενώ τα μεγάλα δεδομένα ανάλυσης χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η χρηματοδότηση και για την αξιολόγηση παγκόσμιων γεγονότων, οι δεοντολογικοί κώδικες που καλύπτουν τη χρήση μεγάλων δεδομένων πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ευαισθησίες των ασθενών των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υγεία. Το απόρρητο της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί κεντρικό ηθικό μέλημα όταν χρησιμοποιείτε μεγάλα δεδομένα στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό γίνεται πιο πιεστικό όταν υπάρχουν μαζικά προσωπικές πληροφορίες ευρέως προσβάσιμες ηλεκτρονικά. Η πρωταρχική απαίτηση πρέπει να είναι η προστασία του ονόματος και των προσωπικών στοιχείων του ασθενούς.  Διαβάστε σχετικά: Προσωπικά δεδομένα: Πώς η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω.

Big_data.png

Απόρρητο και συγκατάθεση

Οι απαιτήσεις ενός τυποποιημένου πλαισίου δεοντολογίας των επιχειρηματικών δεδομένων πρέπει να προσαρμοστούν για ένα πλαίσιο δημόσιας υγείας (σε αντίθεση με ένα εμπορικό πλαίσιο). Το απόρρητο των δεδομένων είναι μια σημαντική ανησυχία και αυτό αυξάνεται στο πλαίσιο των μεγάλων δεδομένων. Για ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, για παράδειγμα, υπάρχουν αυστηροί νόμοι που διέπουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στις περισσότερες χώρες. Καθώς η χρήση μεγάλων δεδομένων επεκτείνεται, οι προϋποθέσεις για υπεύθυνη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα πρέπει να είναι σαφείς.

Αυτό σημαίνει τη χρήση ψηφιακά διαθέσιμων δεδομένων και αλγορίθμων για την πρόβλεψη και την επιτήρηση, ειδικά όταν είναι δυνατή η αναγνώριση των ανθρώπων, πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεύθυνο τρόπο, σύμφωνα με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις κανονιστικές εκτιμήσεις με σεβασμό του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας. Όχι μόνο αυτό θα θέσει έναν φαρμακευτικό οργανισμό ή έναν οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης σε αντίθεση με την εθνική ή υπερεθνική νομοθεσία, θα αποδειχθεί αντιπαραγωγικό όσον αφορά τις μελλοντικές προσπάθειες απόκτησης δεδομένων, καθώς η αποτυχία χειρισμού δεδομένων με υπευθυνότητα θα υπονομεύσει δημόσια εμπιστοσύνη.

Μεθοδολογική αντοχή

Η μεθοδολογία εξελίσσεται και απαιτεί συνεχή προσαρμογή για την αποφυγή εσφαλμένης αναγνώρισης εστιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.

Big-Data-Analytics.jpg

Νομιμότητα

Για παράδειγμα, η ψηφιακή ανίχνευση ασθενειών χρειάζεται κωδικούς βέλτιστων πρακτικών για την ικανοποίηση των δεοντολογικών απαιτήσεων, καθώς και σαφή επικοινωνία με το κοινό για την πρόληψη της διαφημιστικής εκστρατείας. Η προστασία δεδομένων είναι επίσης ένα πρόβλημα που σχετίζεται με μεγάλα δεδομένα, αλλά σύμφωνα. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει όταν τα δεδομένα περιορίζονται σε μεγάλες ομάδες και δεν φτάνουν στο «ατομικό επίπεδο». Αυτό καθιστά δυνατή τη σύγκριση μεγάλων ομάδων ελαχιστοποιώντας τυχόν προβλήματα προστασίας δεδομένων. 

Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εφαρμόσουν μια πολιτική δεοντολογίας. Μια τέτοια πολιτική θα πρέπει να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί πριν από τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε μεγάλων αναλυτικών δεδομένων που περιλαμβάνουν τη χρήση εάν τα δεδομένα των ασθενών. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αποδίδονται ψευδώνυμα πριν από την έναρξη της ανάλυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυγεία καταφθάνουν στην Ελλάδα για την αποθήκευση των εμβολίων

Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού νοσηλεύεται ο Υπουργός Ναυτιλίας

Αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την άρση του lockdown και για τις γιορτινές ημέρες

Άρση lockdown-Χριστούγεννα: Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Κ. Μητσοτάκη. Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη σταδιακή άρση του κλειδώματος και για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει τον εορτών των Χριστουγέννων. Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η παράταση του lockdown για τις 14 Δεκεμβρίου όμως […]

Πιθανή προστασία από το εμβόλιο της φυματίωσης κατά του covid-19

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το εμβόλιο BCG (bacillus Calmette-Guérin) πριν από περισσότερα από 100 χρόνια για την προστασία από τη βακτηριακή λοίμωξη φυματίωση (TB). Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2004, περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο λάμβαναν το εμβόλιο. Στις Ηνωμένες […]

Υπουργείο Υγείας: Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα

Χαρδαλιάς σήμερα: Έκκληση στους εορτάζοντες, τόσο της σημερινής γιορτής του Αγίου Ανδρέα, όσο και των επερχόμενων εορτών, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας, για ευλαβική τήρηση των μέτρων και περιορισμό σε τηλεφωνικές ευχές

K. Μητσοτάκης: Η άρση του lockdown θα γίνει βάσει δεδομένων και όχι ημερομηνιών

Μητσοτάκης άρση lockdown: Βάσει επιστημονικών δεδομένων και όχι ημερομηνιών. Εκείνο που προέχει είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων, γεγονός που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση στα νοσοκομεία και θα επιτρέψει στην χώρα να βγει από την καραντίνα. “Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει […]

Άλλαξε η ημερομηνία ισχύος για τις μετακινήσεις

ΕΡΓΑΝΗ: Νέα βεβαίωση μετακίνησης για όλου όσοι δικαιούνται. Οι εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα χρειαστεί να εκτυπώσουν εκ νέου την βεβαίωση μετακίνησης, η οποία άλλαξε ημερομηνία ισχύος και ισχύει πλέον μέχρι 7 Δεκεμβρίου 2020. Για τον ιδιωτικό τομέα τα έντυπα είναι τα εξής : ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (Για Εργαζόμενους Επιχειρήσεων) […]

Μητσοτάκης για Χριστούγεννα: Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη δηλώνοντας πως κατανοεί μεν την κούραση των πολιτών, αλλά ζητά λίγη ακόμα υπομονή.

Πλαφόν στα τεστ επιβάλλει η κυβέρνηση -Στα 10 ευρώ το rapid, στα 40 το μοριακό

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.