Πολιτική Υγείας

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα: Big data και διαχείριση στην υγεία

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα: Big data και διαχείριση στην υγεία

Απόρρητο προσωπικά δεδομένα υγεία: Ενώ τα μεγάλα δεδομένα ανάλυσης χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η χρηματοδότηση και για την αξιολόγηση παγκόσμιων γεγονότων, οι δεοντολογικοί κώδικες που καλύπτουν τη χρήση μεγάλων δεδομένων πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ευαισθησίες των ασθενών των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υγεία. Το απόρρητο της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί κεντρικό ηθικό μέλημα όταν χρησιμοποιείτε μεγάλα δεδομένα στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό γίνεται πιο πιεστικό όταν υπάρχουν μαζικά προσωπικές πληροφορίες ευρέως προσβάσιμες ηλεκτρονικά. Η πρωταρχική απαίτηση πρέπει να είναι η προστασία του ονόματος και των προσωπικών στοιχείων του ασθενούς.  Διαβάστε σχετικά: Προσωπικά δεδομένα: Πώς η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω.

Big_data.png

Απόρρητο και συγκατάθεση

Οι απαιτήσεις ενός τυποποιημένου πλαισίου δεοντολογίας των επιχειρηματικών δεδομένων πρέπει να προσαρμοστούν για ένα πλαίσιο δημόσιας υγείας (σε αντίθεση με ένα εμπορικό πλαίσιο). Το απόρρητο των δεδομένων είναι μια σημαντική ανησυχία και αυτό αυξάνεται στο πλαίσιο των μεγάλων δεδομένων. Για ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, για παράδειγμα, υπάρχουν αυστηροί νόμοι που διέπουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στις περισσότερες χώρες. Καθώς η χρήση μεγάλων δεδομένων επεκτείνεται, οι προϋποθέσεις για υπεύθυνη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα πρέπει να είναι σαφείς.

Αυτό σημαίνει τη χρήση ψηφιακά διαθέσιμων δεδομένων και αλγορίθμων για την πρόβλεψη και την επιτήρηση, ειδικά όταν είναι δυνατή η αναγνώριση των ανθρώπων, πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεύθυνο τρόπο, σύμφωνα με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις κανονιστικές εκτιμήσεις με σεβασμό του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας. Όχι μόνο αυτό θα θέσει έναν φαρμακευτικό οργανισμό ή έναν οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης σε αντίθεση με την εθνική ή υπερεθνική νομοθεσία, θα αποδειχθεί αντιπαραγωγικό όσον αφορά τις μελλοντικές προσπάθειες απόκτησης δεδομένων, καθώς η αποτυχία χειρισμού δεδομένων με υπευθυνότητα θα υπονομεύσει δημόσια εμπιστοσύνη.

Μεθοδολογική αντοχή

Η μεθοδολογία εξελίσσεται και απαιτεί συνεχή προσαρμογή για την αποφυγή εσφαλμένης αναγνώρισης εστιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.

Big-Data-Analytics.jpg

Νομιμότητα

Για παράδειγμα, η ψηφιακή ανίχνευση ασθενειών χρειάζεται κωδικούς βέλτιστων πρακτικών για την ικανοποίηση των δεοντολογικών απαιτήσεων, καθώς και σαφή επικοινωνία με το κοινό για την πρόληψη της διαφημιστικής εκστρατείας. Η προστασία δεδομένων είναι επίσης ένα πρόβλημα που σχετίζεται με μεγάλα δεδομένα, αλλά σύμφωνα. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει όταν τα δεδομένα περιορίζονται σε μεγάλες ομάδες και δεν φτάνουν στο «ατομικό επίπεδο». Αυτό καθιστά δυνατή τη σύγκριση μεγάλων ομάδων ελαχιστοποιώντας τυχόν προβλήματα προστασίας δεδομένων. 

Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εφαρμόσουν μια πολιτική δεοντολογίας. Μια τέτοια πολιτική θα πρέπει να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί πριν από τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε μεγάλων αναλυτικών δεδομένων που περιλαμβάνουν τη χρήση εάν τα δεδομένα των ασθενών. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αποδίδονται ψευδώνυμα πριν από την έναρξη της ανάλυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ιδιωτικές κλινικές και Στρατιωτικά Νοσοκομεία στη μάχη της πανδημίας

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες ανά δύο έτη

Οι νέοι είναι οι σύμμαχοί μας είπε ο Ν. Χαρδαλιάς

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στις Σέρρες. Τον Υφυπουργό συνόδευε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις μετά την επιβολή των νέων μέτρων

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέτει όρια στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα αυτές που διαθέτουν ικανότητες αυτοδιδασκαλίας, πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα παρέμβασης από τον άνθρωπο ανά πάσα στιγμή

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 00.30 με 05.00

Σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου τα νέα μέτρα - «Δεν είναι επιλογή μου το lockdown», είπε ο πρωθυπουργός - Επέκταση της τηλεργασίας και μήνυμα-έκκληση στους νέους να τηρήσουν τα μέτρα