Πολιτική Φαρμάκoυ

ΠΟΥ εμβόλια: 1 δισ. δόσεις εμβολίου έχει χαρίσει ο ΠΟΥ στις φτωχότερες χώρες

ΠΟΥ εμβόλια: 1 δισ. δόσεις εμβολίου έχει χαρίσει ο ΠΟΥ στις φτωχότερες χώρες

ΠΟΥ εμβόλια: Ο ΠΟΥ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την άνιση διανομή των εμβολίων και κάλεσε τους κατασκευαστές και άλλες χώρες να δώσουν προτεραιότητα στο COVAX.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε πολλές φτωχές χώρες έχει παραδώσει μέχρι τώρα ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου. Ωστόσο, αυτό το ορόσημο “είναι μόνο μια υπενθύμιση της δουλειάς που απομένει” μετά τη συσσώρευση και αποθήκευση αποθεμάτων σε πλούσιες χώρες. Μια αποστολή 1,1 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 στη Ρουάντα το Σάββατο περιελάμβανε τη δισεκατομμυριοστή δόση που χορηγήθηκε μέσω του προγράμματος COVAX, δήλωσε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.

Πυρά του ΠΟΥ για την άνιση διανομή εμβολίων

Ο ΠΟΥ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την άνιση διανομή των εμβολίων και κάλεσε τους κατασκευαστές και άλλες χώρες να δώσουν προτεραιότητα στο COVAX. Ανέφερε ότι, από την Πέμπτη, 36 από τις 194 χώρες μέλη της είχαν εμβολιάσει λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους και 88 είχαν εμβολιάσει λιγότερο από το 40%. Το πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει παραδόσεις σε 144 χώρες μέχρι στιγμής, “αλλά το έργο που έχει προχωρήσει σε αυτό το ορόσημο είναι μόνο μια υπενθύμιση του έργου που απομένει”, ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση.

“Η φιλοδοξία της COVAX διακυβεύτηκε από τη συσσώρευση αποθεμάτων σε πλούσιες χώρες, τις καταστροφικές εστίες που οδήγησαν στο κλείδωμα των συνόρων και του εφοδιασμού”, πρόσθεσε. “Και η έλλειψη κοινής χρήσης αδειών, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες σήμαινε ότι η παραγωγική ικανότητα έμεινε αχρησιμοποίητη”. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προέτρεψε όλους να κάνουν ένα ψήφισμα της νέας χρονιάς για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία εμβολιασμού του 70 τοις εκατό των πληθυσμών των χωρών μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Σε συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε σήμερα Κυριακή, η νέα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Γερμανίας είπε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της χώρας της φέτος στην Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών για να διασφαλίσει ότι η COVAX θα λάβει τους πόρους που χρειάζεται το 2022. “Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού”, φέρεται να είπε η Svenja Schulze στον όμιλο της εφημερίδας Funke. “Μαζί με τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, είμαστε αυτοί που δίνουμε τα περισσότερα. Οι άλλες βιομηχανικές χώρες έχουν σημαντικό έδαφος να καλύψουν τη διαφορά.”

Η Γερμανία δήλωσε ότι δώρισε 103 εκατομμύρια δόσεις σε φτωχότερες χώρες πέρυσι και σχεδιάζει να δωρίσει άλλα 75 εκατομμύρια το 2022. Η Schulze σηματοδότησε ότι θέλει να επεκτείνει τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να παράγουν οι ίδιες τα εμβόλια, με ευνοϊκό στόχο τις συνεργασίες μεταξύ εταιρειών για την παραγωγή εμβολίων υπό άδεια. Ερωτηθείσα εάν θα είχε νόημα να παραιτηθεί από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τον COVID-19, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας ήταν αντίθετη, απάντησε: “Αμφιβάλλω ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα λάμβαναν εμβόλια πιο εύκολα εάν παραιτήσουμε τις πατέντες”. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού

Το εμβόλιο της Pfizer δεν σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για κατοίκους Ελλάδας άνω των 60 ετών

500.000 στο Ισραήλ έχουν κάνει και 4η δόση εμβολίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στα σκαριά η διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τα φαρμακεία

Στη διευκόλυνση επενδύσεων για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης τόσο για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, όσο και για εξαγωγές στοχεύει το νομοθετικό πλαίσιο N. 4523/2018.

Επίσημο δείπνο για τα «40 χρόνια ΣΦΕΕ»

40 χρόνια ΣΦΕΕ: Με κεντρικό μήνυμα "Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία" ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πραγματοποίησε επίσημο δείπνο για τα 40 χρόνια λειτουργίας του τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των ΜΜΕ και της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΣΦΕΕ: Στάσιμη η φαρμακευτική δαπάνη από το 2014-Τι αιτούνται οι Φαρμακοβιομήχανοι

ΣΦΕΕ: Στη χώρα μας, η Πολιτεία επενδύει για τη φαρμακευτική δαπάνη 26% λιγότερους πόρους από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και 47% λιγότερους από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ως εκ τούτου η δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ άλλων, και αιτούνται την αγαστή συνεργασία της Πολιτείας για να καλυφθούν τα κενά που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση.

Μείωση υπερφορολόγησης και έλεγχο συνταγογράφησης ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΠΕΦ: Τα δεδομένα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι καταλυτικά και δείχνουν ότι η αύξηση του clawback οφείλεται στην ανεξέλεγκτη υποκατάσταση των οικονομικών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα.

PIF Greece : Μέτρα ενάντια στη φαρμακευτική καινοτομία και την υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών

'' Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο Σχέδιο Νόμου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι απολύτως βραχυπρόθεσμα και στοχεύουν στην απλή λογιστική μεταφορά και μετονομασία βάρους των υπερβάσεων από το clawback στα rebates. Σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν οδηγούν στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών και δεν συνάδουν με τη δέσμευση της χώρας για μείωση του Clawback την επόμενη τετραετία. Παράλληλα επιβαρύνουν δυσανάλογα τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ παρέχουν αυξημένη προστασία στις ήδη πολύ υψηλές τιμές των γενοσήμων.'' , τονίζει το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece).