Επιστημονικά Νέα

ΕΚΠΑ:Το εμβόλιο της Pfizer δεν σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

ΕΚΠΑ:Το εμβόλιο της Pfizer δεν σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ο εμβολιασμός με το BNT162b2 δε σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονική εμβολή εντός 14 ημερών από το εμβόλιο

Η αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) σε άτομα άνω των 75 ετών έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αντιπροσωπεύτηκε σε μικρό βαθμό στις κλινικές μελέτες φάσης 3 που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου έναντι της COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της σχετικής δημοσίευσης των Marie Joella Jabagi και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA 2022;327(1):80-82.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για όλους τους ασθενείς ηλικίας 75 ετών και άνω οι οποίοι νοσηλεύτηκαν μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2020 και 30 Απριλίου 2021 από το Εθνικό Σύστημα Δεδομένων Υγείας της Γαλλίας και τη Γαλλική Βάση Δεδομένων Εμβολιασμού έναντι της COVID-19. Μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, σχεδόν 3,9 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω είχαν λάβει τουλάχιστον 1 δόση του BNT162b2 και 3,2 εκατομμύρια είχαν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 11.113 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω νοσηλεύτηκαν λόγω οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, 17.014 λόγω ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, 4.804 λόγω αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 7.221 λόγω πνευμονικής εμβολής. Από αυτούς, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου είχε λάβει το 58.6%, 54%, 42.7% και 55.3%, αντίστοιχα. Κατά το χρονικό διάστημα των 14 ημερών μετά τη λήψη κάθε εμβολιαστικής δόσης (είτε μετά την 1η δόση είτε μετά τη 2η δόση), δεν αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος για κανένα από τα υπό αξιολόγηση αποτελέσματα (έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονική εμβολή). Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος αυτών των συμβαμάτων ούτε όταν πραγματοποιήθηκε υπο-ανάλυση για το χρονικό διάστημα της 1ης και 2ης εβδομάδας μετά την κάθε εμβολιαστική δόση ξεχωριστά.

  • Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός με το BNT162b2 δεν οδήγησε σε αύξηση του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονική εμβολή εντός 14 ημερών από το εμβόλιο σε ενήλικες 75 ετών και άνω.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για κατοίκους Ελλάδας άνω των 60 ετών

Η παραλλαγή omicron μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή από τη δέλτα επειδή επηρεάζει τους πνεύμονες με διαφορετικούς τρόπους.

Ο FDA πλησιάζει στην έγκριση ενισχυτή εμβολίου covid για παιδιά 12-15 ετών

Θεοδωρίδου: Μόλις 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε πάνω από 7 εκατομμ. παιδικούς εμβολιασμούς

Νίκος Τσοπάνογλου στο healthweb: Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού  

Ο FDA έχει αντιμετωπίσει πιέσεις να δημοσιοποιήσει όλα τα δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία έγκρισής του για το εμβόλιο covid της Pfizer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε υπερβολική βιταμίνη Β;

Υπερδοσολογία βιταμίνης Β: Το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί μας συστήνουν να λαμβάνουμε κατάλληλες δόσεις συμπληρωμάτων. 

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.