Τεχνολογία

Υγεία μυών: Πώς η νεύρωση επηρεάζει τη διαδικασία αποκατάστασης

Υγεία μυών: Πώς η νεύρωση επηρεάζει τη διαδικασία αποκατάστασης

Υγεία μυών: Η λειτουργικότητα των μυών μας και η διαδικασία επισκευής τους συνδέονται στενά με τη νεύρωση. Τι συμβαίνει όμως όταν διαταράσσονται αυτές οι συνδέσεις;

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς για τη Γήρανση — Ινστιτούτο Fritz Lipmann (FLI) στην Ιένα και το BTU (Cottbus) εντόπισαν την αιτία των αλλαγών στη συμπεριφορά των μυϊκών βλαστοκυττάρων. Οι γνώσεις αποτελούν τη βάση για πιο αποτελεσματική θεραπεία τραυματισμών και μυϊκών παθήσεων στο μέλλον, ειδικά στους ηλικιωμένους. Η λειτουργικότητα των μυών μας και η διαδικασία επισκευής τους συνδέονται στενά με τη νεύρωση. Τι συμβαίνει όμως όταν διαταράσσονται αυτές οι συνδέσεις;

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Julia von Maltzahn, Καθηγήτρια Βιολογίας Βλαστοκυττάρων της Γήρανσης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βρανδεμβούργου Cottbus-Senftenberg (BTU) και πρώην επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Leibniz για τη Γήρανση—Fritz Lipmann Institute Jena (FLI), έχει πλέον αποδείξει ότι τέτοιες διακοπές στη νεύρωση όχι μόνο επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα των μυών αλλά και την αναγεννητική τους ικανότητα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο npj Regenerative Medicine.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διακοπή της νεύρωσης των μυών προκαλεί κυρίως αλλοιώσεις στις μυϊκές ίνες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό συστατικό της θέσης των μυϊκών βλαστοκυττάρων. Η απώλεια των νεύρων μεταβάλλει τη σύνθεση των μορίων σηματοδότησης που απελευθερώνονται από τις μυϊκές ίνες, με αποτέλεσμα να βλάπτει τη λειτουργικότητα των βλαστοκυττάρων στους σκελετικούς μυς.

Δεδομένου ότι τα μυϊκά βλαστοκύτταρα είναι απαραίτητα για την αναγέννηση μετά από τραυματισμό, η διάσπαση των μυϊκών βλαστοκυττάρων οδηγεί σε μειωμένη αποκατάσταση των κατεστραμμένων μυών. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Julia von Maltzahn τεκμηρίωσε ότι η απώλεια της νεύρωσης επηρεάζει επίσης την ακεραιότητα των ίδιων των μυϊκών ινών.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Henriette Henze, είπε: «Αρχικά, οι μυϊκές ίνες αλλάζουν στην αρχιτεκτονική και τη συμπεριφορά τους, αναγκάζοντάς τους να εκπέμπουν ορισμένες ουσίες που, με τη σειρά τους, επηρεάζουν τις ιδιότητες και συνεπώς τη δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων».

Ενώ η σύνδεση μεταξύ νευρικών τραυματισμών και μειωμένης μυϊκής αναγέννησης ήταν γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, η αιτία των αλλαγών στη συμπεριφορά των μυϊκών βλαστοκυττάρων έχει πλέον εντοπιστεί μετά από πέντε χρόνια σχολαστικής έρευνας. Αυτό ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω προσεγγίσεις.

“Τα αποτελέσματά μας ισχύουν και για άλλα συστήματα οργάνων που αποτελούνται από διάφορους τύπους κυττάρων. Είναι σημαντικό να αναλύσουμε τη συνολική δομή του ιστού για να κατανοήσουμε τα αίτια των αλλαγών στην αναγεννητική ικανότητα”, λέει η Julia von Maltzahn.

Μένει να διερευνηθεί ποια μόρια οδηγούν ακριβώς σε αυτές τις αλλαγές συμπεριφοράς στα βλαστοκύτταρα και πώς αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν τώρα αποτελούν τη βάση για πιο αποτελεσματική θεραπεία τραυματισμών και μυϊκών παθήσεων στο μέλλον, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνήτριες για την υγεία των γυναικών διερευνούν την εγκυμοσύνη και τη μυϊκή δύναμη μετά τον τοκετό

Το ταξίδι στο διάστημα αλλάζει τη λειτουργία των αγγειακών κυττάρων

Τα οφέλη των μανιταριών για τα νεύρα και τους μύες

Η πολυπλοκότητα της μυϊκής αποκατάστασης στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.