Τεχνολογία

Θεραπεία εγκεφάλου: Η υδρογέλη επιτρέπει την ανάπτυξη νευρωνικού ιστού

Θεραπεία εγκεφάλου: Η υδρογέλη επιτρέπει την ανάπτυξη νευρωνικού ιστού

Θεραπεία εγκεφάλου: Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και νευρωνικά κύτταρα από τον περιβάλλοντα ιστό του εγκεφάλου του ξενιστή εισέρχονται στην υδρογέλη και αναπτύσσονται τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι συνθετικές υδρογέλες αποδείχθηκε ότι παρέχουν ένα αποτελεσματικό ικρίωμα για την ανάπτυξη νευρωνικού ιστού σε περιοχές με εγκεφαλική βλάβη, παρέχοντας μια πιθανή προσέγγιση για την αναδόμηση του εγκεφαλικού ιστού. Ενώ ο αυξανόμενος εγκέφαλος μπορεί να ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο έχει κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρησιμοποίησαν υλικά υδρογέλης, σε συνδυασμό με νευρικά βλαστοκύτταρα, για να αναπτύξουν νέο εγκεφαλικό ιστό.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί όταν ο ιστός στον εγκέφαλό μας είναι κατεστραμμένος, ο νευρωνικός ιστός δεν έχει την ίδια αναγεννητική ικανότητα με άλλα μέρη του σώματός μας, όπως το δέρμα. Το πρώτο βήμα για τους ερευνητές ήταν να αναπτύξουν ένα υλικό υδρογέλης στο οποίο θα μπορούσαν να επιβιώσουν νευρικά βλαστοκύτταρα. Βρήκαν ότι ένα ουδέτερο πήκτωμα φτιαγμένο με ίσα μέρη θετικά και αρνητικά φορτισμένα μονομερή είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη προσκόλληση των κυττάρων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσάρμοσαν τις αναλογίες των μορίων σταυροδεσμών για να επιτύχουν ακαμψία παρόμοια με αυτή του εγκεφαλικού ιστού.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν πόροι στο πήκτωμα στο οποίο μπορούσαν να καλλιεργηθούν κύτταρα. «Όταν είδα την τρισδιάστατη δομή των πορωδών υδρογελών που έδειξε ο συνάδελφός μου Tomáš σε μια συνάντηση, σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αναγεννητικές θεραπείες ως ικρίωμα για την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων», θυμάται ο επικεφαλής συγγραφέας Satoshi Tanikawa. Μόλις βελτιστοποιήθηκαν τα πηκτώματα, εμποτίστηκαν σε ορό αυξητικού παράγοντα για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν σε κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου σε μοντέλο ποντικού.

Μετά από τρεις εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού και νευρωνικά κύτταρα από τον περιβάλλοντα ιστό του εγκεφάλου του ξενιστή είχαν εισέλθει στην υδρογέλη και ότι τα αιμοφόρα αγγεία είχαν αναπτυχθεί. Σε αυτό το σημείο, οι ερευνητές έγχυσαν νευρικά βλαστοκύτταρα στην υδρογέλη. Μετά από 40 ημέρες, το ποσοστό επιβίωσης των βλαστοκυττάρων ήταν υψηλό και μερικά είχαν διαφοροποιηθεί σε νέα αστροκύτταρα ή νευρωνικά κύτταρα. Παρατηρήθηκε ότι τα κύτταρα ξενιστές διείσδυσαν στην υδρογέλη, ενώ ορισμένα νέα νευρωνικά κύτταρα από την υδρογέλη μετανάστευσαν στον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό, δείχνοντας κάποιο βαθμό ολοκλήρωσης μεταξύ της υδρογέλης και του εγκεφαλικού ιστού του ξενιστή.

Η σταδιακή φύση της διαδικασίας ήταν καθοριστική, καθώς η εμφύτευση της υδρογέλης και η μεταμόσχευση των νευρικών βλαστοκυττάρων ταυτόχρονα αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς. Αυτή η μελέτη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη θεραπειών που περιλαμβάνουν την αναγέννηση του εγκεφαλικού ιστού. τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μελέτη του βέλτιστου χρόνου μεταμόσχευσης και της επίδρασης της φλεγμονώδους απόκρισης στα μεταμοσχευμένα κύτταρα. «Οι καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, όπως το εγκεφαλικό έμφραγμα, είναι μια σημαντική ασθένεια», σχολίασε ο Tanikawa.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βιοϋλικό ενεργοποιεί την επούλωση ιστών "από μέσα προς τα έξω"

Επιστήμονες δημιουργούν ιστό ματιών χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη βιοεκτύπωση

Νέο σπρέι καταπολεμά τις λοιμώξεις και την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Eπιστήμονες αναπτύσσουν βλαστοκύτταρα ως θεραπεία καρκίνου στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.