Τεχνολογία

3D Printing: Επιστήμονες δημιουργούν ιστό ματιών χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη βιοεκτύπωση

3D Printing: Επιστήμονες δημιουργούν ιστό ματιών χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη βιοεκτύπωση

3D Printing: Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης για να εκτυπώσει το τζελ σε ένα βιοδιασπώμενο πλέγμα, με τα κύτταρα να αρχίζουν να σχηματίζουν ένα συμπαγές τριχοειδές δίκτυο.

Χρησιμοποιώντας κύτταρα ασθενών και τρισδιάστατη βιοεκτύπωση, μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών (NEI), μέρος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), εκτύπωσε έναν συνδυασμό κυττάρων που συνθέτουν τον εξωτερικό φραγμό αίματος-αμφιβληστροειδούς. Η μέθοδος θα μπορούσε να αποφέρει κάτι που, θεωρητικά, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι μια απεριόριστη παροχή ιστού που προέρχεται από τον ασθενή για τη μελέτη εκφυλιστικών ασθενειών του αμφιβληστροειδούς όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του NIH.

Το NIH σημείωσε ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα ασθενών και τρισδιάστατη βιοεκτύπωση για να αναπτύξουν τους οφθαλμικούς ιστούς που θα ξεκλειδώσουν μερικά από τα μυστήρια των ασθενειών που τυφλώνουν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Methods. Ο Kapil Bharti, PhD, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος NEI για την Οφθαλμική και Βλαστοκύτταρα Μετάφρασης Έρευνας, σημείωσε στο δελτίο τύπου ότι οι ερευνητές έμαθαν ότι η AMD ξεκινά από τον εξωτερικό φραγμό αίματος-αμφιβληστροειδούς. “Ωστόσο, οι μηχανισμοί έναρξης και εξέλιξης της AMD σε προχωρημένα ξηρά και υγρά στάδια παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί λόγω της έλλειψης φυσιολογικά σχετικών ανθρώπινων μοντέλων”, δήλωσε ο Bharti στο δελτίο τύπου.

Οι ερευνητές σημείωσαν στο δελτίο ειδήσεων ότι ο εξωτερικός φραγμός αίματος-αμφιβληστροειδούς αποτελείται από το επιθήλιο της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς (RPE) και χωρίζεται από τη μεμβράνη Bruch από την πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία χοριοτριχοειδή. Το NIH σημείωσε επίσης στην έκδοσή του ότι ο Bharti και η ερευνητική ομάδα συνέθεσαν 3 ανώριμους τύπους χοριοειδικών κυττάρων σε μια υδρογέλη: περικύτταρα και ενδοθηλιακά κύτταρα, κύρια συστατικά των τριχοειδών αγγείων. καθώς και οι ινοβλάστες, που δίνουν στους ιστούς δομή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα στη συνέχεια χρησιμοποίησε την τεχνολογία τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης για να εκτυπώσει το τζελ σε ένα βιοδιασπώμενο πλέγμα, με τα κύτταρα να αρχίζουν να σχηματίζουν ένα συμπαγές τριχοειδές δίκτυο.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του NIH, την 9η ημέρα, η ομάδα μπόρεσε να σπείρει επιθηλιακά κύτταρα χρωστικής του αμφιβληστροειδούς στην άλλη πλευρά του πλέγματος και ο τυπωμένος ιστός ήταν πλήρως ώριμος την 42η ημέρα. Επιπλέον, το δελτίο ειδήσεων σημείωσε ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν υποβλήθηκε σε στρες, ο εκτυπωμένος ιστός εμφάνισε σημάδια πρώιμης AMD, συμπεριλαμβανομένων εναποθέσεων drusen κάτω από το RPE και εξέλιξης σε όψιμο ξηρό στάδιο AMD, με κάποια υποβάθμιση του ιστού. «Με την εκτύπωση κυττάρων, διευκολύνουμε την ανταλλαγή κυτταρικών ενδείξεων που είναι απαραίτητες για την κανονική ανατομία του εξωτερικού φραγμού αίματος-αμφιβληστροειδούς», εξήγησε ο Bharti στο δελτίο τύπου.

«Για παράδειγμα, η παρουσία κυττάρων RPE προκαλεί αλλαγές γονιδιακής έκφρασης στους ινοβλάστες που συμβάλλουν στον σχηματισμό της μεμβράνης Bruch—κάτι που είχε προταθεί πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν είχε αποδειχθεί μέχρι το μοντέλο μας». Ένα βασικό εμπόδιο για την ομάδα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ήταν η ανάπτυξη ενός επαρκούς βιοδιασπώμενου πλέγματος και η διατήρηση ενός ομοιόμορφου σχεδίου εκτύπωσης. Αυτό το πέτυχαν με μια ευαίσθητη στη θερμοκρασία υδρογέλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να κολυμπήσετε ή να κάνετε ντους με φακούς επαφής;

Το τεμπέλικο μάτι μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζετε ότι είναι

Πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν καθαρή όραση, ακόμη και με γυαλιά, διαπιστώνει μελέτη

Δύο ξεχωριστές οφθαλμικές παθήσεις μπορεί να συμβάλλουν στην κοινή τυφλωτική πάθηση των ματιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο φωτισμός των όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να τους αφαιρέσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια

Είναι συναρπαστικό να συμμετέχω σε αυτό το έργο και ανυπομονώ να δω αυτή την τεχνολογία να μεταφέρεται στο κλινικό περιβάλλον". Οι επιστήμονες του GOSH και του Πανεπιστημίου UCL WEISS εργάζονται τώρα για την ταχεία εισαγωγή της τεχνολογίας στο χειρουργείο του νοσοκομείου GOSH εντός των επόμενων 12 μηνών, ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά με καρκινικούς όγκους.

Πολλοί δεν γνωρίζουν τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης από απόσταση

Τηλεϊατρική: Η μετάβαση στην παροχή περίθαλψης εκτός των παραδοσιακών ιατρείων και νοσοκομείων απαιτεί σχεδιασμό και ασφαλή, αποτελεσματική και απρόσκοπτη αρχιτεκτονική ψηφιακών συστημάτων.

Πρώτος φορετός αισθητήρας υγείας για την παρακολούθηση της μυϊκής ατροφίας

Μυϊκή ατροφία: Ένας ηλεκτρομαγνητικός αισθητήρας κατασκευασμένος από αγώγιμα "e-threads" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στη συχνή παρακολούθηση με χρήση μαγνητικής τομογραφίας.