Τεχνολογία

Πρωτοποριακή συσκευή για τη νόσο Πάρκινσον

Πρωτοποριακή συσκευή για τη νόσο Πάρκινσον

Ισπανοί επιστήμονες έπειτα από 10 χρόνια έρευνας ανέπτυξαν στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας (UPC) την πρώτη φορητή συσκευή που βοηθά ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που έχουν προβλήματα κινητικότητας. Η πρωτοποριακή συσκευή παρουσιάστηκε επίσημα στο ετήσιο συνέδριο της International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS), που έγινε πρόσφατα στη Νίκαια της Γαλλίας και με τη βοήθεια της ο ασθενής ανακτά την κινητικότητά του ενώ, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ακόμα και εξ αποστάσεως την πορεία της νόσου και να προσαρμόζει τη θεραπεία σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Πολυτεχνικού Πανεπιστήμιου της Καταλονίας στο συνέδριο, δοκίμασαν τη συσκευή τους σε δεκάδες εθελοντές, άλλοι από τους οποίους έπασχαν από νόσο Πάρκινσον και άλλοι όχι. Όπως διαπίστωσαν, η συσκευή έχει πολύ υψηλή ευαισθησία (sensitivity) και ειδικότητα (specificity). Η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι δύο βασικές παράμετροι της διαγνωστικής ακρίβειας. Η ευαισθησία είναι το ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν και έχουν θετικό (άρα σωστό) αποτέλεσμα σε μία εξέταση. Αντίστοιχα, η ειδικότητα είναι το ποσοστό των ατόμων που δεν νοσούν και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην ίδια εξέταση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ισπανικής μελέτης, η συσκευή έχει:

93% ευαισθησία στην δυσκινησία

95% ειδικότητα στην δυσκινησία,

88% ευαισθησία στη βραδυκινησία,

81% ειδικότητα στη βραδυκινησία,

85% ευαισθησία στο freezing

85% ειδικότητα στο freezing.

92% ευαισθησία στην ανίχνευση του σταδίου των κινητικών διακυμάνσεων (on-off) της νόσου Πάρκινσον,

94% ειδικότητα στην ανίχνευση του σταδίου των κινητικών διακυμάνσεων (on-off) της νόσου Πάρκινσον. (Στο στάδιο αυτό ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται πια όλη μέρα στα φάρμακα που παίρνει, με αποτέλεσμα η κινητικότητά του να παρουσιάζει διακυμάνσεις μέσα στην ίδια ημέρα.)

Η συσκευή διατίθεται πανευρωπαϊκά, και στην Ελλάδα και η μορφή που έχει κυκλοφορήσει μοιάζει με κινητό τηλέφωνο, το οποίο φορά ο ασθενής στη ζώνη του για 5 έως 7 ημέρες. Είναι δε με επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί 7 ημέρες, καθώς και δυνατότητα αποθήκευσης πληροφοριών για τουλάχιστον 1 χρόνο

Αρχικά τη ρυθμίζει ο γιατρός, εισάγοντας τα στοιχεία και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και έπειτα την τοποθετεί στη ζώνη του ασθενή και αυτή αρχίζει να λειτουργεί αυτόνομα. Η συσκευή διαθέτει έναν «έξυπνο» αισθητήρα ο οποίος καταγράφει όλο το 24ωρο την κινητική κατάσταση του ασθενούς, καθώς και ένα επιταχυνσιόμετρο για να καταγράφει την ταχύτητα της κίνησής του. Με αυτά τα δύο εξαρτήματα καταγράφει όλα τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, δηλαδή την βραδυκινησία (αργές κινήσεις), τον τρόμο (τρέμουλο), την υπερκινησία, την ακινησία, τις πτώσεις, ακόμα και το freezing, (το αιφνίδιο «πάγωμα» της κίνησης του ασθενούς που τον ακινητοποιεί για λίγο επιτόπου). Επιπλέον, υπολογίζει την ενέργεια, δηλαδή τι θερμίδες που καταναλώνει ο οργανισμός του ασθενούς και καταγράφει τις στάσεις του σώματός του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η πληροφορική στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λόγω covid-19

Το βιομετρικο σύστημα FinGo απελευθερώνει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων απορρήτου στο Διαδίκτυο

Ορισμένες δωρεάν υπηρεσίες θα μπορούσαν να συλλέξουν και να πουλήσουν τα δεδομένα σας. Εάν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε για μια τέτοια υπηρεσία, για παράδειγμα, Tο Clean Email είναι ασφαλές και δεν πουλά τα δεδομένα των χρηστών του."

Η υγεία στην εποχή της τεχνολογίας

Για παράδειγμα, οι μηχανές ακτινογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας υψηλής τεχνολογίας επιτρέπουν στους γιατρούς να εντοπίζουν όγκους σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους καρκίνους.

Η Google καταργεί τα κατασκοπευτικά cookies

Google: Σε μία κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές θα αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας των online διαφημίσεων, η Google ανακοίνωσε ότι δε θα χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία για την παρακολούθηση των χρηστών, όταν καταργήσει τη σημερινή τεχνολογία των cookies στον Chrome browser.

Ενίσχυση των έξυπνων υπηρεσιών τεχνολογίας υγείας στο Ντουμπάι

Πιστεύεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπόρεσαν να αναβαθμίσουν την τεχνολογία πιο γρήγορα λόγω της «καλής τεχνολογικής υποδομής και των επενδύσεών τους σε τεχνολογία αιχμής όπως η ιατρική τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια».

Bill Gates: Η Amazon, η Apple και το Facebook θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην μελλοντική τεχνολογία

Bill Gates: Η social media εφαρμογή Clubhouse έχει γνωρίσει μεγάλη και ταχεία άνθηση, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των διάσημων ονομάτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Ανάμεσα τους ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg και ο Bill Gates, ο οποίος σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Clubhouse αποκάλυψε μεταξύ άλλων τον λόγο που προτιμά τις Android συσκευές έναντι των iOS.

Σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής

Η Supreme Pharmatech και ο καθηγητής M.R.Mozafari καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής και αναβαθμίζουν την εικόνα της Ταϊλάνδης ως μιας από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στη νανοτεχνολογία.

Ηχητικά μηνύματα: Η hot τάση στην τηλεπικοινώνια εν μέσω πανδημίας

Τεχνολογία Ηχητικά μηνύματα: Εξαιτίας της πανδημίας η χρήση ηχητικών "κειμένων" έναντι του γραπτού λόγου έχει αυξηθεί σημαντικά. Χρήστες εφαρμογών αποστολής ηχητικών μηνυμάτων μιλούν για το πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα να ακούς και να ακούγεσαι από τους αγαπημένους σου ανθρώπους, ειδικά αυτόν τον καιρό που η φυσική επαφή και συνεύρεση είναι περιορισμένη και σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευμένη. Τα ηχητικά μηνύματα έχουν γίνει καθημερινή ρουτίνα για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο και το νεό στοίχημα των ομίλων επικοινωνίας και τεχνολογίων είναι να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα διευκολύνουν την επικοινωνία διαμέσου ηχητικών ανταλλαγών μεταξύ των χρηστών.