Τεχνολογία

Παν/μιο Columbia: Έρευνα για το σταμάτημα της μετάδοσης ιών με αερομεταφερόμενα σταγονίδια

Παν/μιο Columbia: Έρευνα για το σταμάτημα της μετάδοσης ιών με αερομεταφερόμενα σταγονίδια

Όπως είναι γνωστό ο κορoναϊός μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο με δύο βασικούς τρόπους: με άμεση κοντινή επαφή και με σταγονίδια (από βήχα, φτέρνισμα κλπ) που εκτοξεύονται στον αέρα και ταξιδεύουν μερικά μέτρα μακριά.

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους (ελπίζουμε!) κατανοητό ότι για τον πρώτο τρόπο μετάδοσης του κοροναϊού, η καλύτερη λύση είναι η κοινωνική απόσταση, όταν είμαστε έξω και η κοινωνική αυτό-απομόνωση (Μένουμε Σπίτι).

Τώρα, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Ραδιολογίας του πανεπιστημίου Columbia στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπάρχει λύση και για τον δεύτερο τρόπο μετάδοσης: η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας!

Κορoναϊός: Τι λύση προτείνουν ερευνητές του Columbia για τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια

(Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου και το παραθέτουμε αυτούσιο)

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πολλά υποσχόμενη τεχνική για την αποτροπή της μετάδοσης ιών, όπως ο ιός της γρίπης, η οποία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και για τον κορoναϊό. Με απλά λόγια η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του φωτός. Δείτε πώς λειτουργεί αυτό:

Είναι γνωστό ότι το συμβατικό μικροβιοκτόνο υπεριώδες (UV) φως μειώνει την μετάδοση ιών μέσω αερομεταφοράς σταγονιδίων από άνθρωπο σε άτομο, σκοτώνοντας τους ιούς ενώ βρίσκονται στον αέρα. Δυστυχώς το συνηθισμένο μικροβιοκτόνο υπεριώδες φως ενέχει κάποιους κινδύνους στην εφαρμογή του, καθώς προκαλεί καρκίνο του δέρματος και προβλήματα στα μάτια.

Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ένας ιδιαίτερος τύπος υπεριώδους φωτός (“μακρύ-UVC φως” ή “far-UVC light” με μήκος κύματος γύρω στα 220 nm) το οποίο έχει πολύ μικρή διείσδυση μέσα σε βιολογικό υλικό, ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει στο στρώμα των νεκρών κυττάρων της επιφάνειας του δέρματός μας, ούτε μπορεί να διεισδύσει στα μάτια μας. Έτσι δεν μπορεί να φτάσει, ή να βλάψει οποιαδήποτε ζωντανά κύτταρα στο σώμα μας.

Αλλά μπορεί να διεισδύσει και να σκοτώσει ιούς που επιπλέουν στον αέρα, απλά επειδή οι ιοί είναι απίστευτα μικροσκοπικοί.

Εν ολίγοις, η έκθεση σε μακρύ-UVC φως είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, αλλά δυνητικά θανατηφόρα για τους αερομεταφερόμενους ιούς.

Έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένες έρευνες τόσο για την ασφάλεια στην έκθεση ανθρώπου σε μακρύ-UVC φως, όσο και για την αποτελεσματικότητά του στη θανάτωση των ιών και τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει χαμηλού κόστους λάμπες που εκπέμπουν μακρύ-UVC φως και μια εταιρεία φωτισμού στις ΗΠΑ ενσωματώνει τους λαμπτήρες τέτοιου φωτός ακόμα και σε συμβατικά φωτιστικά.

Η μεγάλη εικόνα σε αυτή την ιδέα είναι ότι αυτοί οι λαμπτήρες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε συμβατικά φωτιστικά έτσι ώστε να είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, αεροπλάνα κλπ. Στα μάτια μας, αυτή μοιάζει με μια από τις ελάχιστες πρακτικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια να αποτρέψουμε την εξάπλωση του κορoναϊού, μέχρι να βρεθεί θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής

Ηχητικά μηνύματα: Η hot τάση στην τηλεπικοινώνια εν μέσω πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έξυπνο λογισμικό απολύμανσης και καθαριότητας δημόσιων χώρων στη μάχη κατά της covid-19

«Αυτό που ξεχωρίζει τις λύσεις μας είναι η ικανότητα γρήγορης και αποτελεσματικής αντίδρασης σε περιστατικά, επιτρέποντας στα νοσοκομεία και τις κλινικές να προλαμβάνουν και να ενεργούν γρήγορα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς».

Οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι της τεχνολογίας υγείας για το 2021, όπως κατατάσσονται στο Εcri Institute

Στην 14η ετήσια έκθεση, το Ινστιτούτο ECRI εντόπισε τους κορυφαίους κινδύνους της τεχνολογίας υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ιθύνοντες της υγειονομικής περίθαλψης με βάση την επισκόπηση των ερευνών συμβάντων του Ινστιτούτου ECRI, ανεξάρτητες δοκιμές ιατρικών συσκευών και βάσεις αναφοράς δεδομένων.

Η Ψηφιακή Τεχνολογία Υγείας στην υπηρεσία της Διατροφικής Ιατρικής Θεραπείας

Αυτή η τεχνολογία έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει την κλινική φροντίδα εντοπίζοντας γρήγορα αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων, ασθενειών και διατροφής, βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις υποσιτισμού και καθορίζοντας ακριβή κριτήρια για την έναρξη παρεμβάσεων ιατρικής διατροφής.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα, οι κίνδυνοι και οι επενδύσεις

Κεντρικό στοιχείο της αυτόνομης φιλοσοφίας του αυτοκινήτου είναι το πώς ένα αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη γρήγορων αποφάσεων

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθούν την ψυχική υγεία των αγοριών

Τεχνολογία Νέοι: «Μολονότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα βιντεοπαιχνίδια πραγματικά βελτιώνουν την ψυχική υγεία, δεν φαίνεται το παίξιμο τους να είναι βλαβερό και μάλιστα μπορεί να έχει και μερικά οφέλη. Ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν μια σημαντική κοινωνική πλατφόρμα για τους νέους», δήλωσε ο Δρ. Κάντολα, επικεφαλής διεθνούς έρευνας για τις επιδράσεις της χρήσης της τεχνολογίας στα παιδιά.

Τεχνολογία: Ανησυχίες για το μέλλον της "παγκοσμιότητας" του Παγκόσμιου Ιστού

Τεχνολογία: Εάν οι εδαφικές ή κρατικές συμφωνίες γίνουν πιο κοινές, το παγκόσμιο συνδεδεμένο Διαδίκτυο που γνωρίζουμε θα γίνει περισσότερο σαν αυτό που ορισμένοι έχουν ονομάσει "splinternet" ή μια συλλογή διαφορετικών διαδικτύων των οποίων τα όρια καθορίζονται από εθνικά ή περιφερειακά σύνορα.