Τεχνολογία

Παν/μιο Columbia: Έρευνα για το σταμάτημα της μετάδοσης ιών με αερομεταφερόμενα σταγονίδια

Παν/μιο Columbia: Έρευνα για το σταμάτημα της μετάδοσης ιών με αερομεταφερόμενα σταγονίδια

Όπως είναι γνωστό ο κορoναϊός μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο με δύο βασικούς τρόπους: με άμεση κοντινή επαφή και με σταγονίδια (από βήχα, φτέρνισμα κλπ) που εκτοξεύονται στον αέρα και ταξιδεύουν μερικά μέτρα μακριά.

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους (ελπίζουμε!) κατανοητό ότι για τον πρώτο τρόπο μετάδοσης του κοροναϊού, η καλύτερη λύση είναι η κοινωνική απόσταση, όταν είμαστε έξω και η κοινωνική αυτό-απομόνωση (Μένουμε Σπίτι).

Τώρα, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Ραδιολογίας του πανεπιστημίου Columbia στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπάρχει λύση και για τον δεύτερο τρόπο μετάδοσης: η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας!

Κορoναϊός: Τι λύση προτείνουν ερευνητές του Columbia για τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια

(Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου και το παραθέτουμε αυτούσιο)

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πολλά υποσχόμενη τεχνική για την αποτροπή της μετάδοσης ιών, όπως ο ιός της γρίπης, η οποία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και για τον κορoναϊό. Με απλά λόγια η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του φωτός. Δείτε πώς λειτουργεί αυτό:

Είναι γνωστό ότι το συμβατικό μικροβιοκτόνο υπεριώδες (UV) φως μειώνει την μετάδοση ιών μέσω αερομεταφοράς σταγονιδίων από άνθρωπο σε άτομο, σκοτώνοντας τους ιούς ενώ βρίσκονται στον αέρα. Δυστυχώς το συνηθισμένο μικροβιοκτόνο υπεριώδες φως ενέχει κάποιους κινδύνους στην εφαρμογή του, καθώς προκαλεί καρκίνο του δέρματος και προβλήματα στα μάτια.

Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ένας ιδιαίτερος τύπος υπεριώδους φωτός (“μακρύ-UVC φως” ή “far-UVC light” με μήκος κύματος γύρω στα 220 nm) το οποίο έχει πολύ μικρή διείσδυση μέσα σε βιολογικό υλικό, ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει στο στρώμα των νεκρών κυττάρων της επιφάνειας του δέρματός μας, ούτε μπορεί να διεισδύσει στα μάτια μας. Έτσι δεν μπορεί να φτάσει, ή να βλάψει οποιαδήποτε ζωντανά κύτταρα στο σώμα μας.

Αλλά μπορεί να διεισδύσει και να σκοτώσει ιούς που επιπλέουν στον αέρα, απλά επειδή οι ιοί είναι απίστευτα μικροσκοπικοί.

Εν ολίγοις, η έκθεση σε μακρύ-UVC φως είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, αλλά δυνητικά θανατηφόρα για τους αερομεταφερόμενους ιούς.

Έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένες έρευνες τόσο για την ασφάλεια στην έκθεση ανθρώπου σε μακρύ-UVC φως, όσο και για την αποτελεσματικότητά του στη θανάτωση των ιών και τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει χαμηλού κόστους λάμπες που εκπέμπουν μακρύ-UVC φως και μια εταιρεία φωτισμού στις ΗΠΑ ενσωματώνει τους λαμπτήρες τέτοιου φωτός ακόμα και σε συμβατικά φωτιστικά.

Η μεγάλη εικόνα σε αυτή την ιδέα είναι ότι αυτοί οι λαμπτήρες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε συμβατικά φωτιστικά έτσι ώστε να είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, αεροπλάνα κλπ. Στα μάτια μας, αυτή μοιάζει με μια από τις ελάχιστες πρακτικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια να αποτρέψουμε την εξάπλωση του κορoναϊού, μέχρι να βρεθεί θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

Τεχνολογία gadgets: Είναι σημαντική η βελτίωση ορισμένων πτυχών της καθημερινότητάς μας χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα που διατίθενται πλέον στο ευρύ κοινό, διευκολύνοντας την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

Ψηφιακές θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.»

Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Τεχνολογία διαβήτη: Τα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Λύθηκε το μυστήριο με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Φυλάσσεται σε μουσείο της Αθήνας, χωρισμένο σε 82 θραύσματα. Εκτός από χιλιάδες χαρακτήρες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ορισμένα γρανάζια που έκαναν τον υπολογιστή να λειτουργεί.

Τα ψηφιακά βοηθήματα οδηγούν σε καλύτερη διαχείριση της υγείας

Ψηφιακά βοηθήματα ασθενείς: Αν και βελτιώθηκε η διαχείριση υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παρεμβάσεις δεν μείωσαν σημαντικά το ποσοστό νοσηλειών σε άτομα με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις.