Τεχνολογία

Νέα σύγχρονη μέθοδος για τον έλεγχο των σαλπίγγων

Νέα σύγχρονη μέθοδος για τον έλεγχο των σαλπίγγων

Επί σειρά ετών η σαλπιγγογραφία αποτελούσε μια σημαντική εξέταση για τη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας. Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ακτινών Χ, δηλαδή χρησιμοποιείται μια δόση ακτινοβολίας. Για τις περισσότερες γυναίκες όμως η εξέταση αυτή τις έκανε να νιώθουν άβολα κατά τη διάρκειά της, ενώ για πολλές ήταν ιδιαίτερα επώδυνη.

Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα της εφαρμογής μια νέας σύγχρονης μεθόδου για τον έλεγχο των σαλπίγγων. Πρόκειται για την υπέρηχο-σαλπιγγογραφία (HyFoSy) με αφρό, η οποία αντικαθιστά την κλασσική σαλπιγγογραφία και δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα και τις παρενέργειες της κλασσικής σαλπιγγογραφίας.

Πώς πραγματοποιείται η HyFoSy

Χρησιμοποιείται ένα ειδικό υποαλλεργικό σκιαγραφικό υλικό, που εγχέεται μέσα στη μήτρα και στη συνέχεια κατευθύνεται προς τις σάλπιγγες, ενώ η όλη πορεία του υλικού παρακολουθείται ταυτόχρονα με υπερηχογράφημα. Το υλικό που χρησιμοποιείται απεικονίζεται ως έντονα λευκό στο υπερηχογράφημα και παρακολουθείται η διαδρομή του μέσα στη μήτρα και στις σάλπιγγες. Η μέθοδος είναι απόλυτα ακριβής και τα πλεονεκτήματά της είναι τα παρακάτω:

  1. Αποτελεί απλή μέθοδο για τον έλεγχο των σαλπίγγων σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, δηλαδή αν οι σάλπιγγες είναι διαπερατές ή όχι, αλλά και σε περιπτώσεις που απλά μια γυναίκα θέλει να είναι σίγουρη ότι μπορεί να συλλάβει.
  2. Δεν επιβαρύνει τη γυναίκα με ακτινοβολία όπως η κλασσική σαλπιγγογραφία.
  3. Είναι ανώδυνη εξέταση σε σχέση με την κλασσική σαλπιγγογραφία.
  4. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας, εξαιτίας της φύσης του σκιαγραφικού υλικού.
  5. Η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης.
  6. Ανωμαλίες της μήτρας μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα, αφού η μήτρα φαίνεται καλύτερα στο υπερηχογράφημα.
  7. Μικρές βλάβες στο ενδομήτριο όπως πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα μπορούν να εκτιμηθούν.
  8. Αν γίνει πριν από σπερματέγχυση, αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η υιοθέτηση της εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση υγειονομικής περίθαλψης

Ευρηματικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει την εξάπλωση του κορωνοϊού

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά τους συνήθεις χώρους των ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός βοηθά ασθενείς με παράλυση

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]