Τεχνολογία

Μικρή Συσκευή: Για τη μη επεμβατική διάγνωση καταστάσεων υγείας

Μικρή Συσκευή: Για τη μη επεμβατική διάγνωση καταστάσεων υγείας

Οι ερευνητές χορήγησαν τη νέα συσκευή σε 10 ασθενείς με υπνική άπνοια. Η συσκευή εντόπισε τις διακοπές της αναπνοής των συμμετεχόντων και παρακολούθησε τον ρυθμό αναπνοής με ακρίβεια 92,7%.

Μικρή Συσκευή: Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια συσκευή σε μέγεθος χαπιού η οποία αφού καταποθεί παρακολουθεί την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό από το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή θα μπορούσε να προσφέρει έναν απλό και βολικό τρόπο για τη φροντίδα των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς στην υπερβολική δόση οπιοειδών.

«Αυτή η συσκευή μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών καταστάσεων υγείας χωρίς να απαιτούνται επισκέψεις στο νοσοκομείο, γεγονός που μπορεί να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή για τους ασθενείς», δήλωσε ο Τζιοβάνι Τραβέρσο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο ΜΙΤ και γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women’s. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια σειρά συσκευών που μπορούν να καταποθούν. Σε αντίθεση με τις εμφυτεύσιμες συσκευές, όπως οι βηματοδότες, οι συσκευές που καταπίνονται είναι εύκολες στη χρήση και δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, οι γιατροί χρησιμοποιούν κάμερες σε μέγεθος χαπιού για τη διενέργεια κολονοσκόπησης, μια διαδικασία που παραδοσιακά διεξάγεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον. «Οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να παίρνουν χάπια και το κόστος της χρήσης των συσκευών που καταπίνονται είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι οι παραδοσιακές ιατρικές εξετάσεις», εξήγησε ο Μπέντζαμιν Πλες, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιδρυτής της Celero Systems, μιας εταιρείας ιατρικών συσκευών στη Μασαχουσέτη. Η νέα συσκευή, ανιχνεύει τις μικρές δονήσεις του σώματος που σχετίζονται με την αναπνοή και την καρδιακή δραστηριότητα. Οι ερευνητές χορήγησαν το χάπι στους χοίρους και στη συνέχεια τους έδωσαν μια δόση φεντανύλης, ένα ισχυρό οπιοειδές που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια στους ανθρώπους. Η συσκευή μέτρησε σε πραγματικό χρόνο τον ρυθμό αναπνοής των χοίρων και ειδοποίησε τους ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να αναστρέψουν την υπερδοσολογία.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή για πρώτη φορά σε ανθρώπους και συγκεκριμένα σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια. Η διαταραχή αυτή προκαλεί διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές χορήγησαν τη νέα συσκευή σε 10 ασθενείς με υπνική άπνοια. Η συσκευή εντόπισε τις διακοπές της αναπνοής των συμμετεχόντων και παρακολούθησε τον ρυθμό αναπνοής με ακρίβεια 92,7%. Σε σύγκριση με τις εξωτερικές συσκευές, το χάπι μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό με ακρίβεια τουλάχιστον 96%. «Η ποιότητα και η συνέπεια αυτών των καταγραφών ήταν εξαιρετική σε σύγκριση με τις συμβατικές κλινικές μελέτες που κάναμε στα εργαστήρια ύπνου», δήλωσε ο Αλί Ρεζάι, συν-συγγραφέας της μελέτης και νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Rockefeller του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια. «Η συσκευή μας επιτρέπει να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως τα ζωτικά σημεία των ασθενών χωρίς καλώδια ή ιατρικό προσωπικό, γεγονός που ανοίγει τη δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι στην κλινική ή στο νοσοκομείο», πρόσθεσε. Ο Τρβέρσο είπε πως η τρέχουσα έκδοση της νέας συσκευής παραμένει στο σώμα μόνο για περίπου μία ημέρα, αλλά η ομάδα του θέλει να βελτιώσει τη συσκευή, ώστε να παραμείνει περισσότερο χρονικό διάστημα. Ελπίζουν, επίσης, να την αναβαθμίσουν ώστε να μπορεί να χορηγεί αυτόματα φάρμακα για την αναστροφή καταστάσεων όπως η υπερβολική δόση οπιοειδών, μόλις ανιχνεύσει συμπτώματα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Device».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτόμο χάπι – αισθητήρας για διάγνωση έλκους

Δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό χάπι – Πως λειτουργεί

Αναπτύχθηκε μη επεμβατικό τεστ ανίχνευσης καρκίνου του οισοφάγου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.

Πώς το GPS βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των ατόμων με Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Η ικανότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας, πρόληψης της περιπλάνησης και διευκόλυνσης της ταχείας απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για όσους ζουν με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους.