Αυτοφροντίδα

Τροφή Κατανάλωση: Η προσαρμογή των ωρών που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας

Τροφή Κατανάλωση: Η προσαρμογή των ωρών που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Τροφή Κατανάλωση: Όταν σκέφτεστε για υγιεινή διατροφή, τι έρχεται στο νου σας; Προσθήκη φρούτων και λαχανικών στα γεύματά σας, σωστά; Όπως και μείωση επεξεργασμένων τροφών, αλλά και κατανάλωση περισσότερων οργανικών και τοπικών προϊόντων. Η χρονοβιολόγος Emily Manoogian απέδειξε ότι η προσαρμογή ενός συγκεκριμένου παράγοντα – των ωρών που τρώμε – μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας όσο και η αλλαγή στο περιεχόμενο του πιάτου μας. Συγκεκριμένα λέει ότι «Όπως τρώμε το υγιεινό γεύμα που το σώμα μας ζητά, έτσι χρειάζεται να το καταναλώνουμε την ώρα που το ζητά».

Το σώμα μας λειτουργεί με ένα 24ωρο ρολόι, ακόμα και το κάθε μας κύτταρο. Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να εξετασθεί από έναν γιατρό, έχει έναν κιρκάδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή πίεση φυσιολογικά αυξάνονται το απόγευμα και πέφτουν σε χαμηλότερα επίπεδα όταν κοιμάστε.

Αυτός ο ρυθμός μας βοηθά να μένουμε σε εγρήγορση αφού ξυπνήσουμε, προετοιμάζει το πεπτικό μας σύστημα να επεξεργαστεί τις τροφές όταν τρώμε και βοηθά τα όργανά μας να ξεκουραστούν και να αναζωογονηθούν όσο κοιμόμαστε. Στην έρευνά της, η Emily Manoogian ελέγχει τις ώρες των ημερήσιων συνηθειών σε χιλιάδες άτομα απ’ όλο τον κόσμο για να αποκτήσει γνώση ως προς το πώς αυτές επηρεάζουν την υγεία μας.

Στον πολυάσχολο κόσμο μας με τους γρήγορους ρυθμούς, ο κιρκάδιος ρυθμός μας χρειάζεται λίγη βοήθεια. «Τα δύο κυριότερα στοιχεία που ειδοποιούν το σώμα μας για την ώρα είναι το φως και το φαγητό», δηλώνει η Manoogian. «Εξελικτικά, αυτά ήταν τα πιο έγκυρα στοιχεία. Αλλά στη σύγχρονη κοινωνία, το φως και το φαγητό είναι διαθέσιμα όλη τη μέρα και τη νύχτα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού».

Μια τέτοια διατάραξη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κατηγοριοποιήσει ως πιθανό καρκινογόνο, όταν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής λόγω για παράδειγμα της αλλαγής βάρδιας στην εργασία.

Ακόμα και τα πολύτιμα σαββατοκύριακα και οι διακοπές μπορούν να απορρυθμίσουν τον οργανισμό μας με ένα φαινόμενο που ονομάζεται «κοινωνικό jetlag», το οποίο μας κάνει να νιώθουμε σαν να έχουμε περάσει πολλές ζώνες ωρών και καταλήγουμε να κοιμόμαστε πολύ αργά ή πολύ νωρίς και να τρώμε περισσότερο ή να πίνουμε σε ακατάλληλες ώρες.

«Χρειάζεται να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα ώστε ο οργανισμός μας να προετοιμάζεται για το φαγητό», καταλήγει η Manoogian. «Αυτό σημαίνει τη χρήση εκείνων των εξωτερικών στοιχείων για τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού: να του πείτε πότε είναι πρωί και πότε να ξυπνήσει, και να μειώσει την εγρήγορσή του το βράδυ ώστε να ξεκουραστεί σωστά».

Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε το σώμα μας σε αυτό είναι να εξασκήσουμε την κατανάλωση φαγητού σε αυστηρά συγκεκριμένες ώρες. Χρειάζεται να τρώμε μέσα σε ένα πλαίσιο 10 ωρών. Άρα αν το πρώτο μας γεύμα είναι στις 8 το πρωί, το τελευταίο χρειάζεται να είναι στις 6 το απόγευμα.

Δηλαδή το τελευταίο μας γεύμα δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με την ώρα που θα πάμε για ύπνο (αλλά νερό φυσικά και μπορούμε να πιούμε όσο θέλουμε). Αφήστε λοιπόν κενές τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε νηστικοί

Ποιες διατροφικές συνήθειες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο φλεγμονής

Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός είναι δυσλειτουργικός

Έξυπνα μυστικά για να χάσετε τα κιλά της καραντίνας

Google : Δημιουργεί εφαρμογή που μετράει θερμίδες φαγητού μέσω εικόνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό. 

Κρέμες επιβράδυνσης της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και ανακούφισης των συμπτωμάτων

Οι κρέμες ψωρίασης μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλούς ανθρώπους. Εάν οι άνθρωποι έχουν ήπια ψωρίαση, μπορεί να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν με over-the-counter (OTC) κρέμες.  

Το mindfulness μας διδάσκει να είμαστε στο παρόν και να μην προσκολλόμαστε στις ανήσυχες σκέψεις

Άγχος: Η πρακτική του στοχαστικού διαλογισμού περιλαμβάνει την εστίαση στην αναπνοή σας και, στη συνέχεια, την επιστροφή του νου σας στο παρόν χωρίς να παρασύρεστε από ανησυχίες για το παρελθόν ή το μέλλον.