Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική ζωή: Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.

Μια μελέτη του 2018 ορίζει το να έχεις πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους ως “το να έχεις περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο”. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έναν σεξουαλικό σύντροφο και μετά έναν άλλο. Ή μπορεί να σημαίνει ότι έχετε περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό το άρθρο εξετάζει τον μέσο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι. Διερευνά επίσης ορισμένα πιθανά οφέλη και κινδύνους από την ύπαρξη πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων.

Ποιος είναι ο μέσος αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων

Η National Survey of Family Growth Trusted Source, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχει στατιστικά στοιχεία από το 2015–2019 για άτομα που είχαν κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ με σύντροφο διαφορετικού φύλου. Αναφέρει ότι ο μέσος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων ήταν 4,3 για τις γυναίκες και 6,3 για τους άνδρες.

Μια διαδικτυακή έρευνα αξιόπιστης πηγής του 2021 με 1.987 ενήλικες ηλικίας 18-70 ετών εξέτασε πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς σε μια σειρά ηλικιών, εθνοτήτων, σεξουαλικότητας και επιπέδων εισοδήματος. Σε όλους τους συμμετέχοντες, ο μέσος αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων στη διάρκεια της ζωής ήταν:

 • 8,5 για στοματικό σεξ
 • 11,4 για κολπικό σεξ
 • 2,1 για πρωκτικό σεξ

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι:

 • Το 2,4% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε περισσότερους από 50 συντρόφους στο στοματικό σεξ
 • Το 3,9% ανέφερε ότι είχε περισσότερους από 50 κολπικούς συντρόφους
 • Το 3,6% ανέφερε ότι είχε περισσότερους από 15 συντρόφους στο πρωκτικό σεξ

Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής αυξήθηκε με την ηλικία και στη συνέχεια μειώθηκε μετά την ηλικία των 60 ετών για τους άνδρες και μετά την ηλικία των 40 ετών για τις γυναίκες. Είναι εντάξει να έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους; Είναι εντάξει να έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Η αξιόπιστη πηγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τη σεξουαλική υγεία ως: μια κατάσταση ευημερίας σωματική, συναισθηματική, διανοητική και κοινωνική, όσον αφορά τη σεξουαλικότητα μια θετική προσέγγιση με σεβασμό στις σεξουαλικές σχέσεις και τη σεξουαλικότητα έχοντας τη δυνατότητα ασφαλών, ευχάριστων σεξουαλικών εμπειριών, σεβασμό, προστασία και εκπλήρωση των σεξουαλικών δικαιωμάτων όλων των εμπλεκόμενων ατόμων. Η Αμερικανική Ένωση Σεξουαλικής Υγείας (ASHA) δηλώνει ότι εφόσον υπάρχει συναίνεση και δεν υπάρχει κίνδυνος για κανέναν εμπλεκόμενο, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να επιτευχθεί σεξουαλική ευχαρίστηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Η ASHA προσθέτει ότι οι σημαντικοί παράγοντες σε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι η κατανόηση του ατόμου για τις δικές του σεξουαλικές ανάγκες και ευθύνες και η αναγνώριση των αναγκών και των ευθυνών του συντρόφου ή των συντρόφων του.

Οφέλη

Όπως αναφέρει έρευνα του 2021, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

 • Βελτιωμένος ύπνος: Έρευνα από την αξιόπιστη πηγή του 2019 διαπίστωσε ότι οι οργασμοί βοηθούν στην προώθηση του ύπνου. Οι οργασμοί με έναν σύντροφο είχαν σχέση με την αντίληψη για καλύτερα αποτελέσματα ύπνου και ο οργασμός μέσω αυνανισμού είχε συσχετισμό με καλύτερη ποιότητα ύπνου.
 • Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Παλαιότερη έρευνα του 2004 διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν σεξουαλική επαφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα IgA, ένα αντίσωμα που καταπολεμά τα παθογόνα.
 • Απελευθέρωση ωκυτοκίνης: Αυτή η ορμόνη μπορεί να επηρεάσει θετικά το στρες, το άγχος και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις αρνητικές εμπειρίες.
 • Μείωση της κορτιζόλης: Αυτή η ορμόνη συνδέεται με το στρες και τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχολογική υγεία. Έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι η σεξουαλική διέγερση μπορεί να προκαλέσει μείωση της κορτιζόλης.
 • Βελτιωμένη σωματική υγεία: Η σεξουαλική δραστηριότητα μετράει ως σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή και εγκεφαλοαγγειακή υγεία. Έρευνα από το 2013 Trusted Source διαπίστωσε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μέτριας έντασης μπορεί να θεωρηθεί σημαντική άσκηση.

 • Βελτιωμένη μακροζωία για τους άνδρες: Έρευνα από την αξιόπιστη πηγή του 2010 διαπίστωσε ότι, για τους άνδρες, η σεξουαλική δραστηριότητα, το ενδιαφέρον για το σεξ και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής ενός ατόμου έχουν θετικές συσχετίσεις με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Επίσης, η σεξουαλική δραστηριότητα είχε σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και άλλες αιτίες. Επιπλέον, οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή και την ευτυχία. Τα χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και ποσοστά κακής υγείας που αναφέρουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, πάντα πρέπει να προσέχετε για λόγους υγείας και για ψυχολογικούς παράγοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα μέρη για να κάνετε σεξ;

Πώς συμβάλλει η μουσική στη σεξουαλική ζωή;

9 Λόγοι που το σεξ το πρωί είναι η καλύτερη επιλογή!

Τα οφέλη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής

Μπορεί η καφεΐνη να βοηθήσει στη στυτική δυσλειτουργία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε χρόνια μετά, πώς το #MeToo συγκλόνισε τον κόσμο

Η οργάνωση Times Up, η οποία διεξάγει εκστρατείες για την κακοποίηση στην κινηματογραφική βιομηχανία, δημιουργεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εξέταση καταγγελιών, παρόμοια με τις αρχές προτύπων για τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Στο Σικάγο, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης προσφέρει "kink" και "trans-friendly" σεξουαλικά παιχνίδια για ανηλίκους

Η κυνική ερμηνεία αυτού του αγωγού θα έλεγε ότι καθοδηγείται από το κίνητρο του κέρδους. Όμως, ένα άλλο ρεύμα είναι ιδεολογικό: οι ριζοσπάστες ακτιβιστές του φύλου πιστεύουν ότι βρίσκονται σε έναν αγώνα για την απελευθέρωση από το σύστημα της "σιζετεροπατριαρχίας" * - και κάθε "μη συμβατό με το φύλο" παιδί είναι ένα ακόμη εργαλείο σε αυτόν τον αγώνα.

Πώς οι γιατροί μπορούν να αναγνωρίζουν τον καταναγκασμό αναπαραγωγής

Καταναγκασμός αναπαραγωγής: Ο συνδυασμός της παροχής αντισύλληψης που είναι απίθανο να ανακαλύψουν οι σύντροφοί τους και πληροφοριών για το πώς να λάβουν υποστήριξη είναι ένας θετικός τρόπος για να ενδυναμωθούν οι γυναίκες.