Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Πώς το άγχος παιδικής ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας

Πώς το άγχος παιδικής ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας

Οι αρνητικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία μπορούν συχνά να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το άγχος αργότερα στη ζωή.

Πολλές ψυχιατρικές ασθένειες σχετίζονται με το άγχος. Οι αρνητικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία μπορούν συχνά να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το άγχος αργότερα στη ζωή. Ποιες όμως βιολογικές διεργασίες εμπλέκονται; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Biological Psychiatry, που διεξήχθη από ερευνητές στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (CIMH) στο Mannheim, ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό.

«Μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των βιολογικών διεργασιών έχει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης ψυχιατρικών ασθενειών και την πρόληψή τους», λέει ο καθηγητής Δρ. Heike Tost, επικεφαλής της ομάδας εργασίας Systems Neuroscience in Psychiatry (SNiP) στο CIMH στο Mannheim.

Προσδιορίστηκε η μεθυλίωση DNA του γονιδίου FKBP5

Οι ερευνητές στο CIMH ερεύνησαν τις επιδράσεις του γονιδίου FKBP5 στη συμπεριφορά και τη δομή του εγκεφάλου 395 υγιών ατόμων. Ελήφθησαν δείγματα αίματος, ελήφθησαν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) και οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ένα smartphone της μελέτης (Ecological Momentary Assessment) για μια περίοδο επτά ημερών. “Στα δείγματα αίματος, προσδιορίσαμε πρώτα τη μεθυλίωση του DNA του γονιδίου FKBP5.

Το FKBP5 παίζει σημαντικό ρόλο στη μοριακή ρύθμιση του στρες και συνδέεται με την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες.” εξηγεί ο Thomas L. Kremer, επιστημονικός συνεργάτης στην ομάδα εργασίας SNiP και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η μεθυλίωση του DNA είναι μια ρυθμιστική διαδικασία που ελέγχει τη δραστηριότητα των γονιδίων. Δεν πρόκειται για γενετική μετάλλαξη αλλά για τροποποίηση του γενετικού υλικού που μπορεί να αλλοιωθεί από περιβαλλοντικές επιρροές και επηρεάζει τη μετάφρασή του σε πρωτεΐνες.

Ο όγκος του εγκεφάλου αλλάζει στον προμετωπιαίο φλοιό

«Τα βασικά ευρήματά μας δείχνουν ότι η αλλοιωμένη μεθυλίωση του FKBP5 σε νευροβιολογικό επίπεδο σχετίζεται με αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου στον προμετωπιαίο φλοιό», λέει ο Kremer. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η λειτουργική αλλαγή στον προμετωπιαίο φλοιό συνδέεται με μια δομή βαθύτερη στον εγκέφαλο, την αμυγδαλή, και ότι τα άτομα που είχαν τη μικρότερη ρυθμιστική επιρροή του προμετωπιαίου φλοιού στην αμυγδαλή, αντιδρούσαν πιο έντονα στο καθημερινό στρες.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της βιολογικής βάσης της επεξεργασίας του στρες και των ψυχιατρικών διαταραχών», λέει ο Δρ. Urs Braun, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Complex Systems in Psychiatry στο CIMH. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί αυτή η νευροβιολογική κατανόηση για την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την εξατομικευμένη θεραπεία ψυχιατρικών ασθενών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το να παίζουμε σκάκι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία;

Αναπνοή Buteyko ή συνειδητή αναπνοή

Ποια η σχέση της υγιεινής και της ψυχικής υγείας;

Πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να ξεφορτωθούμε το άγχος μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Close Icon