Ψυχική Υγεία

Σχολικό άγχος και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχολικό άγχος και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πέραν της φυσικής εξέτασης και της μελέτης του ιστορικού των παιδιών, αν η χρονική στιγμή του πόνου φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την αναμονή μιας σχολικής ημέρας, τότε το άγχος θα πρέπει να μπαίνει στην κορυφή της διαγνωστικής τους λίστας, εφόσον όλα τα άλλα είναι φυσιολογικά.

Τα παιδιά αισθάνονται συχνά ευάλωτα και αναζητούν προστασία και  ασφάλεια.  Είναι γνωστό επίσης ότι πλημμυρίζονται από συναισθήματα αλλά στερούνται, τουλάχιστον μέχρι μια ηλικία, τις γνωστικές δεξιότητες για να καταφέρουν να τα εκφράσουν. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός  ότι, λόγω της περιορισμένης τους ικανότητας να… πλοηγούνται σε συναισθηματικές καταιγίδες, αρχίζουν να βιώνουν τα έντονα συναισθήματά τους μέσω του σώματός τους.

 

Η φοίτηση στο σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες για το πόσο καλά λειτουργεί ένα παιδί και η επαναλαμβανόμενη απουσία λόγω «ανεξήγητων» ιατρικών συμπτωμάτων αποτελεί κόκκινη σημαία για κάθε παιδιατρικό πάροχο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων.

Η νευροεπιστήμη της χαρτογράφησης του εγκεφάλου που συνδέει τα σωματικά συμπτώματα με τον συναισθηματικό εγκέφαλο έχει προχωρήσει ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις δεν φαίνεται να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό. Οι παιδίατροι είναι όμως σε θέση να αναγνωρίσουν συναισθηματικά συμπτώματα στα παιδιά.

Πέραν της φυσικής εξέτασης και της μελέτης του ιστορικού των παιδιών, αν η χρονική στιγμή του πόνου φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την αναμονή μιας σχολικής ημέρας, τότε το άγχος θα πρέπει να μπαίνει στην κορυφή της διαγνωστικής τους λίστας, εφόσον όλα τα άλλα είναι φυσιολογικά.

Η ανησυχία των γονιών

Πολλοί γονείς  είναι φυσικό να τρομάζουν από συμπτώματα, όπως ο πόνος και μια σύσταση να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο μάλλον τους ακούγεται αντιφατική. Άλλωστε, ο πόνος είναι πόνος, είτε προκαλείται από φλεγμονώδεις αιτίες είτε από παραπλανητικά σήματα στη συναισθηματική μήτρα του εγκεφάλου.

Εκείνο που οι ειδικοί επισημαίνουν πως έχουν αρχικά ανάγκη τα παιδιά είναι η επιβεβαίωση. Η αναγνώριση πως πιστεύουμε αυτό που μας λένε. Έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη και μπορεί να ξεκινήσει η «θεραπεία». Κατά τη διάρκεια αυτής, θα πρέπει να καθοδηγήσουμε κατάλληλα το παιδί έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα και να συνδεθεί με τα συναισθήματά του.

 

Η παρατεταμένη αποχή από το σχολείο δεν βοηθά ένα αναστατωμένο παιδί, δηλώνουν οι επιστήμονες. Είναι σημαντικό το παιδί να επιστρέψει στην τάξη με όσο το δυνατόν βέβαια πιο κατανοητικό, υποστηρικτικό και συμπονετικό τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γονείς: Η νούμερο ένα αξία που πρέπει να διδάξετε στο παιδί

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των πόλεων που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία των νέων

Τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να νιώθουμε ασφαλείς στην καθημερινότητά μας;

Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει την κατάθλιψη στο διαδίκτυο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.