ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Άγχος και κατάθλιψη σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου – Μελέτη

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Άγχος και κατάθλιψη σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου – Μελέτη

«Υπάρχει μια ορισμένη συσχέτιση μεταξύ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του άγχους και της κατάθλιψης, η οποία παρέχει θεωρητικές αναφορές σε άτομα και κλινικούς εργαζόμενους ώστε να επικεντρωθούν στα ψυχολογικά συναισθήματα των ασθενών κατά τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης» γράφουν οι συγγραφείς.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 19 Μαρτίου στο Scientific Reports. Ο Qian Li, από το Τρίτο Λαϊκό Νοσοκομείο του Τσενγκντού στην Κίνα, και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δεδομένα 24ωρης παρακολούθησης του pH και βασικές πληροφορίες ασθενών για μια ομάδα 518 ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επιπλέον, η ψυχολογική τους ευεξία αξιολογήθηκε με τη χρήση της Κλίμακας Νοσοκομείου Άγχους και Κατάθλιψης. Οι ερευνητές εντόπισαν στατιστικά σημαντική διακύμανση στα επίπεδα άγχους με βάση το φύλο και σημαντική διαφορά στην κατάθλιψη με βάση την ηλικία και τα επίπεδα αλφαβητισμού. Στην κοόρτη των ασθενών, παρατηρήθηκε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του άγχους και της κατάθλιψης και των αποτελεσμάτων 24ωρης παρακολούθησης του pH. Ένα υψηλότερο επίπεδο άγχους συσχετίστηκε με υψηλότερο επίπεδο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε μια ανάλυση μοντελοποίησης λογιστικής παλινδρόμησης. Η επίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ήταν αυξημένη παρουσία ήπιου άγχους (αναλογία πιθανοτήτων, 2,64). Παρατηρήθηκε αιτιώδης σχέση για την ομάδα μέτριας σοβαρότητας άγχους με αυξημένη επίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (αναλογία πιθανοτήτων, 6,84). Μια υψηλότερη επίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης παρατηρήθηκε σε σχέση με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη (αναλογία πιθανοτήτων, 2,32).

Ο επιπολασμός της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ήταν αυξημένος μεταξύ των ανδρών έναντι των γυναικών (αναλογία πιθανοτήτων, 2,29). Επιπλέον, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος συσχετίστηκε θετικά με την ευαισθησία στη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης GERD (αναλογία πιθανοτήτων, 1,07). «Υπάρχει μια ορισμένη συσχέτιση μεταξύ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του άγχους και της κατάθλιψης, η οποία παρέχει θεωρητικές αναφορές σε άτομα και κλινικούς εργαζόμενους ώστε να επικεντρωθούν στα ψυχολογικά συναισθήματα των ασθενών κατά τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης» γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πως πρέπει να αντιμετωπίζεται;

Σοκολάτα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.