ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μπορεί να εισβάλει ο νέος κοροναϊός στον οργανισμό μας και από τα μάτια;

Μπορεί να εισβάλει ο νέος κοροναϊός στον οργανισμό μας και από τα μάτια;

Ότι ο SARS-CoV-2 ενδέχεται να μεταδίδεται και από τα δάκρυα, το είχε επισημάνει από τον Μάρτιο η Αμερικανική Ακαδημία Οθφαλμολογίας, αλλά τώρα μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι τα μάτια περιέχουν μια πρωτεΐνη, την οποία χρησιμοποιεί ο φονικός κοροναϊός για να εισβάλει στα κύτταρα.

Ο κοροναϊός προσκολλάται στους υποδοχείς ACE-2, γνωστούς και ως «πύλη εισόδου» στα κύτταρα. Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται στην αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, εκεί δηλαδή που ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα καθώς και σε άλλα όργανα. Αλλά όπως ανακάλυψε η ομάδα των ερευνητών υπό την Ιατρική Σχολή του φημισμένη αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, τα μάτια παράγουν ΑCE-2, γεγονός που τα καθιστά στόχο για τον κοροναϊό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν καταλήξουν σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα νοσούντος ανθρώπου στην επιφάνεια των ματιών κάποιου άλλου ατόμου, ο ιός μπορεί να ξεκινήσει από εκεί την εισβολή στον οργανισμό του. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί ορισμένοι ασθενείς της Covid-19 εμφάνισαν και επιπεφυκίτιδα.

Οι ερευνητές υπό τον Λίνγκλι Ζου, του τμήματος Οφθαλμολογίας του Τζονς Χόπκινς εξέτασαν δέκα μάτια ασθενών, που δεν πέθαναν από την Covid-19 για το ACE-2 καθώς και το TMPRSS2 -που βοηθά στην είσοδο του κοροναϊού στον οργανισμό μετά την προσκόλλησή της πρωτεϊνης ακίδας του στο ACE-2 – δύο ένζυμα που πρέπει να είναι αμφότερα παρόντα στο ίδιο κύτταρο για να αναπαραχθεί αποτελεσματικά ο ιός. Σ’ όλα τα δείγματα βρέθηκε ACE-2 στον ιστό στο εσωτερικό των βλεφάρων, που ονομάζεται επιπεφυκότας, στο διαυγές εξωτερικό στρώμα του ματιού, που ονομάζεται κερατοειδής και στο όριο μεταξύ του κερατοειδούς και του λευκού του ματιού, ενώ βρέθηκε και το TMPRSS2, σύμφωνα με την έρευνα που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από άλλους επιστήμονες.

Κινδυνεύουμε να κολλήσουμε και από τα δάκρυα νοσούντων

Όπως γράφει ο δρ Ζου κι οι συνάδελφοί του «τα αποτελέσματα αυτά μαζί υποδεικνύουν ότι τα κύτταρα της οφθαλμικής επιφανείας, συμπεριλαμβανομένου του επιπεφυκότα, είναι επιρρεπή σε λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και επομένως θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πύλη εισόδου, καθώς και ως δεξαμενή για τη μετάδοση αυτού του ιού από άτομο σε άτομο».

Ο δρ Ζου επισημαίνει ακόμη ότι σωματίδια του κοροναϊού μπορούν να βρεθούν και σε δάκρυα ασθενούς, «που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μετάδοσή του σε άλλα άτομα». «Η μόλυνση των κυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας θα μπορούσε να μετατρέψει το μάτι σε σημαντικό παράγοντα μετάδοσης με την έκκριση ιικού φορτίου να αποτελεί σημαντικό μηχανισμό μόλυνσης άλλων ατόμων», γράφει. «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των πρακτικών ασφάλειας, όπως μάσκες προσώπου και μέτρα προφύλαξης της οφθαλμικής επαφής για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου COVID-19».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Πόσο καλό κάνουν τα ροδάκινα στην υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου αλλάζει τα νευρικά κύτταρα

Εγκεφαλική βλάβη: Μια νέα μελέτη χαρτογράφησης εγκεφάλου διαπιστώνει ότι η βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου αλλάζει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

Ο ιός μπορεί να μολύνει το δέρμα ή τις βλεννώδεις μεμβράνες  Ορισμένες φορές προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μια λοίμωξη HPV στη ζωή τους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.