Επιστημονικά Νέα

Στοματική υγεία: Μειώστε τη ζάχαρη για ένα υγιές χαμόγελο

Στοματική υγεία: Μειώστε τη ζάχαρη για ένα υγιές χαμόγελο
Στοματική υγεία: Ο περιορισμός της πρόσθετης ζάχαρης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αποτρέψετε την τερηδόνα και να προστατέψετε τη συνολική σας υγεία.

Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα είναι καλές συνήθειες που βοηθούν στη μείωση της τερηδόνας. Ωστόσο, ο περιορισμός της πρόσθετης ζάχαρης είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να αποτρέψετε την τερηδόνα και να προστατέψετε τη συνολική υγεία. Η επιλογή πάρα πολλών τροφίμων και ποτών με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τερηδόνα. Το οξύ παράγεται όταν τα βακτήρια στο στόμα σας τρώνε ζάχαρη.

Το οξύ διαλύει την επιφάνεια των δοντιών (σμάλτο) και μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Η προσθήκη ζάχαρης προσθέτει επίσης θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά και μπορεί να συμβάλει σε άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση τροφίμων όπως μαρμελάδες και ζελέ.

Μπορούν να προστεθούν για γεύση, υφή και χρώμα. Τα ζαχαρούχα ποτά είναι η κύρια πηγή πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν ποτά με γεύση φρούτων, αρωματισμένα γάλατα, αθλητικά ποτά και ειδικούς καφέδες. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι τα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα και τα επιδόρπια, η σοκολάτα και οι καραμέλες και τα καρυκεύματα όπως το κέτσαπ και η μαρμελάδα.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν τρώμε και πίνουμε λιγότερη ζάχαρη, μειώνουμε τον κίνδυνο τερηδόνας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης για υγιή δόντια και γενική υγεία.

Στο σούπερ μάρκετ:

  • Διαβάστε τη λίστα συστατικών. Λέξεις που τελειώνουν σε «όζη», όπως σακχαρόζη και φρουκτόζη, ή λέξεις όπως σιρόπια, μέλι, μελάσα, χυμός φρούτων και συμπύκνωμα πουρέ είναι σάκχαρα. Όταν εμφανίζονται στην αρχή της λίστας, το φαγητό είναι υψηλότερο σε ζάχαρη. Επιλέξτε αυτές τις τροφές λιγότερο συχνά.

Κατά το μαγείρεμα και το ψήσιμο:

  • Επιλέξτε συνταγές με μικρή ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης.
  • Δοκιμάστε να μειώσετε τη ζάχαρη, το σιρόπι, τη μελάσα και το μέλι στις συνταγές σας. Για παράδειγμα, αντί για 1 φλιτζάνι (250 mL) χρησιμοποιήστε 1/2 ή 3/4 φλιτζάνι (125 ή 175 mL).
  • Αρωματίστε τα φαγητά με μπαχαρικά, βότανα, λεμόνι ή ξύδια, όπως βαλσάμικο και μηλίτη, αντί για εμφιαλωμένες, προπαρασκευασμένες σάλτσες.
  • Οι έτοιμες σάλτσες όπως γλυκόξινες, σκόρδο με μέλι και κέτσαπ περιέχουν ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε τα λιγότερο συχνά και σε μικρότερες ποσότητες.

Στο σπίτι και όταν τρώτε μακριά από το σπίτι:

  • Πιείτε νερό για να ξεδιψάσετε.
  • Περιορίστε την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτετε σε φαγητά και ποτά κατά την προετοιμασία ή στο τραπέζι.
  • Περιορίστε τον αριθμό των ζαχαρούχων ποτών που πίνετε, όπως ποτά με γεύση φρούτων, αρωματισμένα γάλατα, αθλητικά ποτά και ειδικούς καφέδες.
  • Όταν επιλέγετε ένα σνακ, επιλέξτε λαχανικά ή φρούτα που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.