Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόληψη τερηδόνας: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο φθόριο για τα παιδιά

Πρόληψη τερηδόνας: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο φθόριο για τα παιδιά

Πρόληψη τερηδόνας: Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα πρέπει να αποτελούν μέρος της οδοντικής υγιεινής του παιδιού.

Οι οδοντιατρικές κλινικές είναι πλέον πιο διαθέσιμες από ποτέ. Ωστόσο, η τερηδόνα είναι η πιο κοινή ασθένεια κατά την παιδική ηλικία. Η μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) στοχεύει να βοηθήσει τους παιδιάτρους να βοηθήσουν στην οδοντική υγιεινή. Σε πολλές περιπτώσεις, το παιδί επισκέπτεται συχνότερα τον παιδίατρο, δίνοντάς του την ευκαιρία να βελτιώσει την οδοντική υγεία του. Ο David M. Krol, υπογραμμίζει την έρευνα για την παροχή κατάλληλων συμβουλών για την πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά σε μια συνομιλία με την AAP.

«Οι παιδίατροι μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να μάθουν να αποτρέπουν την τερηδόνα στα παιδιά τους από τη στιγμή που είναι βρέφη, ακόμη και πριν από την εμφάνιση των πρώτων μικροσκοπικών δοντιών», είπε ο Krol. «Οι οικογένειες μπορούν να ενσταλάξουν καλές συνήθειες από νωρίς, αν δεν βάζουν ποτέ ένα παιδί στο κρεβάτι με ένα μπουκάλι, αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα ποτά και λειτουργώντας ως πρότυπα βουρτσίζοντας και βουρτσίζοντας το νήμα τακτικά».

Περισσότερα από τα μισά παιδιά αναπτύσσουν τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη ασθένεια κατά την παιδική ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 8 ετών έχουν αποκτήσει τουλάχιστον μία κοιλότητα στα νεογιλά δόντια τους. Ο αριθμός είναι ίδιος με τους προεφηβικούς και τους εφήβους, με περισσότερο από το 50% να έχει τουλάχιστον μία κοιλότητα στα μόνιμα δόντια τους.

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς ή τα αδέρφια είχαν τερηδόνα είναι πιο πιθανό να τα αποκτήσουν. Επίσης, τα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των χυμών, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας. Τα παιδιά που φορούν σιδεράκια ή άλλες ορθοδοντικές συσκευές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα.

Η έρευνα από το AAP και τα δεδομένα από τα CDC υπογραμμίζουν τις διαφορές στην οδοντική υγεία μεταξύ ορισμένων κοινωνικών τάξεων. Πολλές οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα που δεν είναι τόσο θρεπτικά για την οδοντική υγεία ενός παιδιού, σε αντίθεση με οικογένειες υψηλού εισοδήματος. Παιδιά χαμηλού εισοδήματος μεταξύ 5 και 19 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν κοιλότητα σε σύγκριση με ένα παιδί υψηλού εισοδήματος.

Πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά

Το φθόριο είναι ένα ορυκτό που εμφανίζεται φυσικά. Οι βράχοι που περιέχουν φθόριο το απελευθερώνουν στο έδαφος, το νερό και τον αέρα. Η πλειοψηφία του φθορίου περιέχει νερό, ωστόσο, δεν είναι τόσο διαδεδομένο στο εμφιαλωμένο νερό σε σύγκριση με το νερό της βρύσης. Τα CDC παρέχουν πόρους ώστε οι πολίτες των ΗΠΑ να μπορούν να μάθουν εάν το νερό της βρύσης τους περιέχει φθόριο.

Η βέλτιστη ποσότητα φθορίου είναι 0,7 mg/L. Ωστόσο, εάν το υδάτινο σύστημα της περιοχής σας δεν περιέχει την κατάλληλη ποσότητα φθορίου, υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το πολύ φθόριο μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που επηρεάζει την εμφάνιση του σμάλτου των δοντιών. Η φθοριούχος οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Το να δίνετε το παράδειγμα με την οδοντική υγιεινή είναι ένας άλλος τρόπος για να πάρει ένα παιδί τον σωστό δρόμο.

Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης στα τρόφιμα και τα ποτά μπορεί να μειώσει μαζικά τις πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας. Η έρευνα της AAP λέει στους παιδίατρους να ενθαρρύνουν το νερό της βρύσης με φθόριο μεταξύ των γευμάτων έναντι του χυμού. Κανένας χυμός δεν ενθαρρύνεται για παιδιά κάτω του 1 έτους. Η κατανάλωση χυμού για παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών θα πρέπει να κυμαίνεται από 120 με 250 γραμμάρια για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ποικιλία στη σύνθεση του σμάλτου προβλέπει την υγεία των δοντιών

Η χρηματοδότηση της έρευνας για τις στοματικές διαταραχές "παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη" διαπιστώνει μελέτη

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βακτήρια για τον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου από αγγειακή νέκρωση;

Χειρουργείο ισχίο: Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πάσχουν από αναγγειακή νέκρωση (AVN), επίσης γνωστή ως οστεονέκρωση, του ισχίου.

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon