ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σφράγισμα: Πώς βοηθάει το σφράγισμα στην πρόληψη της τερηδόνας;

Σφράγισμα: Πώς βοηθάει το σφράγισμα στην πρόληψη της τερηδόνας;

Σφράγισμα: Τα σφραγίσματα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο τερηδόνας κατά σχεδόν 80% στους γομφίους.

Το βούρτσισμα και το νήμα είναι οι καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσετε στην πρόληψη της τερηδόνας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να καθαρίσετε κάθε γωνιά των δοντιών σας,  ειδικά αυτά τα πίσω δόντια που χρησιμοποιείτε για να μασάτε (που ονομάζονται γομφίοι). Οι γομφίοι είναι τραχείς, ανομοιόμορφοι και αγαπημένο μέρος για να κρύβονται τα υπολείμματα τροφής και τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητα. Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο δίχτυ ασφαλείας που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε αυτά τα δόντια καθαρά. Ονομάζεται σφράγισμα και είναι μια λεπτή, προστατευτική επίστρωση (από πλαστικό ή άλλα οδοντικά υλικά) που προσκολλάται στην επιφάνεια μάσησης των πίσω δοντιών σας. Δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, αλλά μπορούν να εμποδίσουν το σχηματισμό κοιλοτήτων και μπορεί ακόμη και να εμποδίσουν τα πρώιμα στάδια της τερηδόνας να γίνουν μια πλήρης κοιλότητα.

Το σφράγισμα συμβάλλει στη πρόληψη της τερηδόνας;

Στην πραγματικότητα, τα σφραγίσματα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο τερηδόνας κατά σχεδόν 80% στους γομφίους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για την οδοντική υγεία του παιδιού σας. Τον Οκτώβριο του 2016, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσαν μια έκθεση σχετικά με τη σημασία των στεγανωτικών για παιδιά σχολικής ηλικίας, από τα οποία μόνο το 43% των παιδιών ηλικίας 6-11 ετών έχει. Σύμφωνα με το CDC, “τα παιδιά σχολικής ηλικίας χωρίς σφραγίσματα έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες κοιλότητες από τα παιδιά με σφραγιστικά”. Μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα σφραγίσματα και σας έχουμε απαντήσεις παρακάτω.

Πώς λειτουργούν τα σφραγίσματα;

Σκεφτείτε τα σαν αδιάβροχα για τα δόντια σας. Όταν τα βακτήρια που προκαλούν την κοιλότητα που ζουν στο στόμα όλων συναντούν τα υπολείμματα σωματιδίων τροφής, παράγουν οξέα που μπορούν να δημιουργήσουν τρύπες στα δόντια. Αυτές οι τρύπες είναι κοιλότητες. Μετά την εφαρμογή του σφραγίσματος, κρατά αυτά τα κομμάτια φαγητού έξω και εμποδίζει τα βακτήρια και το οξύ να καθιζάνουν στα δόντια σας, όπως ακριβώς ένα αδιάβροχο σας κρατά καθαρό και στεγνό κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Ποιος μπορεί να κάνει σφράγισμα; Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από τα σφραγίσματα, αλλά όσο νωρίτερα τα προμηθευτείτε, τόσο το καλύτερο. Οι πρώτοι σας γομφίοι εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των 6 ετών και οι δεύτεροι γομφίοι διαπερνούν γύρω στα 12. Η σφράγιση αυτών των δοντιών μόλις βγουν μπορεί να τους κρατήσει απαλλαγμένους από κοιλότητα από την αρχή, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας εάν τα σφραγίσματα είναι μια καλή επιλογή για εσάς και την οικογένειά σας.

Πώς εφαρμόζονται τα σφραγίσματα; Είναι μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Ο οδοντίατρός σας θα καθαρίσει και θα στεγνώσει το δόντι σας πριν τοποθετήσει ένα όξινο τζελ στα δόντια σας. Αυτό το τζελ τραχύνει την επιφάνεια των δοντιών σας έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ του δοντιού σας και του σφραγίσματος. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο οδοντίατρός σας θα ξεπλύνει το τζελ και θα στεγνώσει ξανά το δόντι σας πριν εφαρμόσει το σφραγιστικό στις αυλακώσεις του δοντιού σας. Ο οδοντίατρός σας θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια ένα ειδικό μπλε φως για να σκληρύνει το σφράγισμα.

Μπορούν να τοποθετηθούν σφραγίσματα πάνω από κοιλότητες; Τα σφραγιστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές πρώιμης τερηδόνας για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη στο δόντι σας. Επειδή ορισμένα σφραγίσματα είναι καθαρά, ο οδοντίατρός σας μπορεί να παρακολουθεί το δόντι για να βεβαιωθεί ότι το σφράγισμα κάνει τη δουλειά του.

Υπάρχουν παρενέργειες; Με εξαίρεση μια αλλεργία που μπορεί να υπάρχει, δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες από σφραγίσματα.

Πόσο διαρκούν τα σφραγίσματα; Τα σφραγίσματα συχνά διαρκούν για αρκετά χρόνια πριν χρειαστεί να εφαρμοστούν ξανά. Κατά τη διάρκεια της τακτικής σας οδοντιατρικής επίσκεψης, ο οδοντίατρός σας θα ελέγξει την κατάσταση του σφραγίσματος και μπορεί να το εφαρμόσει ξανά όπως χρειάζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη από τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης;

Γιατί είναι τόσο σημαντική η στοματική υγιεινή;

Μήπως αναπνέουμε λάθος όλη μας τη ζωή;

Κατανάλωση ζάχαρης: Tips για να μειώσετε τη ζάχαρη εύκολα και γρήγορα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Σπιτικά ροφήματα που βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης

Υψηλής χοληστερόλης: Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή-κηρώδες ουσία που βρίσκεται στο αίμα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτή την ουσία για να παράγει νέα κύτταρα και να παράγει απαραίτητες ορμόνες.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.