Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών. Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισής της, και το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς.

Γιατί το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ;

  • Οι τοξίνες που περιέχονται στα τσιγάρα επηρεάζουν τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους. Πρώτον, το κάπνισμα περιορίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, στερείται έτσι τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά. Μακροπρόθεσμα, αυτή η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να συμβάλει στον κυτταρικό θάνατο και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.
  • Δεύτερον, το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να συμβάλει στην ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών και νευροϊνωδών σχηματισμών, δύο χαρακτηριστικών σημαδιών της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Επιπλέον, οι χημικές ουσίες του τσιγάρου μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη. Η μείωση της ακετυλοχολίνης συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

 

Ποιος είναι ο κίνδυνος για τους καπνιστές;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ένας επισκόπηση 37 μελετών διαπίστωσε ότι οι τρέχοντες καπνιστές ήταν 30% πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια γενικά και 40% πιο πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την ποσότητα του καπνίσματος.

Η καλή είδηση είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσετε το κάπνισμα. Έρευνες δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για τους καπνιστές;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου σας. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για διαθέσιμες επιλογές διακοπής του καπνίσματος και κάντε το πρώτο βήμα προς μια πιο υγιή ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πάνω από 20.000 άτομα συμμετέχουν στην αναζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για νέες θεραπείες άνοιας

Τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Το φάρμακο μεταμόσχευσης οργάνων μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Συνδέεται η φλεγμονή του εντέρου με τη νόσο Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon