Αυτοφροντίδα

Διαβήτης δόντια: Μπορεί το βούρτσισμα των δοντιών να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη;

Διαβήτης δόντια: Μπορεί το βούρτσισμα των δοντιών να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη;

Διαβήτης δόντια: Πώς σχετίζεται η οδοντική υγεία και το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών με την εμφάνιση διαβήτη;

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα έχουν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και όσοι έχουν οδοντικές παθήσεις ή τους λείπουν δόντια μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολική διαταραχή. Ενώ χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση της κακής οδοντικής υγείας και του διαβήτη, οι άνθρωποι που ήδη πάσχουν από τη νόσο είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από οδοντικά προβλήματα από εκείνους που δεν πάσχουν. Η μεταβολική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τη στοματική μας υγεία με διάφορους τρόπους.

 

Μπορεί οι οδοντικές ασθένειες να προκαλούν διαβήτη;

Η νόσος των ούλων, γνωστή και ως περιοδοντίτιδα, προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση των ούλων και των οστών που υποστηρίζουν τα δόντια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και άλλες επιπλοκές. Τα άτομα με ουλίτιδα έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στα δόντια τους. αίμα, το οποίο μπορεί να βλάψει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες και περαιτέρω μελέτες για να ελεγχθεί εάν η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Πώς ο διαβήτης οδηγεί σε οδοντικά προβλήματα

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τους σιελογόνους αδένες στο στόμα, με αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερου σάλιου – ένα υγρό που εμποδίζει την τερηδόνα και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Εκτός από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν όλεθρο στην υγεία των δοντιών. Τα άτομα με διαβήτη έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ξηροστομία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας, στοματικές λοιμώξεις και ουλίτιδα.

Για την πρόληψη οδοντικών προβλημάτων, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος δύο φορές την ημέρα, της χρήσης οδοντικού νήματος καθημερινά και της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο. Επιπλέον, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω υγιεινής διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή διαχείριση του διαβήτη και των σχετικών προβλημάτων στοματικής υγείας. Η κακή στοματική υγεία και ο διαβήτης συνδέονται στενά και η φροντίδα της στοματικής υγείας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία και ευεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να πίνετε άφοβα και τι να αποφεύγετε εάν έχετε διαβήτη

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για τα άτομα με διαβήτη;

Πρόταση χρήσης της ηλικίας, όχι του βάρους, για τον έλεγχο του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα