Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στοματική υγεία: Μπορούν τα προβλήματα των δοντιών να προκαλέσουν ημικρανίες;

Στοματική υγεία: Μπορούν τα προβλήματα των δοντιών να προκαλέσουν ημικρανίες;

Στοματική υγεία: Η βασική στρατηγική είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη χρόνιας ημικρανίας ελέγχοντας αυστηρά όλους τους πιθανούς παράγοντες οδοντικού κινδύνου

Ενώ η κακή στοματική υγεία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανίες, τα άμεσα μέτρα για τη διόρθωση πιθανών οδοντικών προβλημάτων μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις κρίσεις ημικρανίας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τις στοματικές αιτίες της ημικρανίας και πώς να τις διαχειριστείτε. Οι πονοκέφαλοι και οι πονόδοντοι μεταδίδονται και οι δύο μέσω του 5ου κρανιακού νεύρου – του τριδύμου νεύρου. Οι στοματικές και οδοντικές ασθένειες πυροδοτούν δύο κλάδους των τριδύμων νεύρων – της άνω γνάθου (V2) και της κάτω γνάθου (V3).

Επιπλέον, τα χρόνια αποστήματα έχουν ως αποτέλεσμα τοπική φλεγμονή, νεκρωτικό ιστό, απελευθέρωση μεσολαβητών πόνου και τοπική ιστική υποξία. Αυτές οι φλεγμονώδεις διεργασίες επηρεάζουν το τρίδυμο και το αγγειακό σύστημα — και επιδεινώνουν μια επεισοδιακή ημικρανία σε χρόνια ημικρανία. Μόλις η ημικρανία γίνει χρόνια, η ανταπόκριση στα φάρμακα γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Ως εκ τούτου, η βασική στρατηγική είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη χρόνιας ημικρανίας ελέγχοντας αυστηρά όλους τους πιθανούς παράγοντες οδοντικού κινδύνου — όπως ένα μολυσμένο δόντι ή ένα οδοντικό απόστημα.

Στοματικές παθήσεις που προκαλούν ημικρανίες

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ημικρανίας, ορισμένες στοματικές και οδοντικές ασθένειες μπορούν να επιδεινώσουν τις ημικρανίες:

  • Χαλαρά, ελλείποντα ή κακώς τοποθετημένα δόντια. Κάνουν τους μύες της γνάθου να δουλεύουν πιο σκληρά για να ευθυγραμμίσουν τα δόντια, να καταπιούν και ακόμη και να κρατήσουν το στόμα κλειστό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια μυϊκή φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες ή πονοκεφάλους.
  • Βρουξισμός. Το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο των γνάθων μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό των μυών και των ούλων, προκαλώντας ημικρανίες και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρωινούς πονοκεφάλους, σφιγμένους μύες της γνάθου, ραγισμένα ή κατεστραμμένα δόντια, έντονο πόνο στα δόντια και ημικρανίες.
  • Κακό δάγκωμα. Ενώ το άγχος συνδέεται συχνά με το τρίξιμο των δοντιών, ένα κακό δάγκωμα – δόντια που δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα – μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τρίξιμο των δοντιών και επομένως ημικρανία.
  • Κατεστραμμένοι φρονιμίτες. Είναι τα τελευταία και πιο οπίσθια δόντια ενηλίκων που ανατείλουν. Οι κρουσμένοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, βλάβη σε άλλα δόντια και άλλα οδοντικά προβλήματα με αποτέλεσμα μακροχρόνιους πονοκεφάλους. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι ανακουφίζονται από την αφαίρεση των φρονιμιτών τους.
  • Κροταφογναθικές διαταραχές (TMDs). Επηρεάζει τις αρθρώσεις και τους μύες της γνάθου, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο, επομένως μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ευαισθησία στους μύες της γνάθου, σοβαρές ημικρανίες, πόνους στα αυτιά, πονόδοντους και ήχους κρότου ή σκασμού. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η αντιμετώπιση τέτοιων υποκείμενων θεμάτων στοματικής υγείας βοηθά στην ανακούφιση από τις ημικρανίες. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι το 35% των πασχόντων από ημικρανία έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα TMD και ταυτόχρονα αναφέρουν ότι έχουν πόνο TMD και ημικρανίες.
  • Χρόνια περιοδοντίτιδα (ΧΠ). Σχετίζεται με καταστροφή ουλικού ιστού, απώλεια κυψελιδικών οστών, ακόμη και απώλεια δοντιών, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ημικρανίας.
  • Άλλα κοινά οδοντιατρικά προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια, τερηδόνα ή ασθένεια των ούλων, που μπορεί να προκαλέσει πονόδοντο. Με τη σειρά του, ένας σοβαρός πονόδοντος μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή πονοκέφαλο. Οι τακτικές εξετάσεις και οι καθαρισμοί, η παρακολούθηση της συνταγογραφούμενης θεραπείας και η άσκηση εξαιρετικής στοματικής υγιεινής συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου πονόδοντου.

Μπορούν οι οδοντίατροι να αντιμετωπίσουν τις ημικρανίες;

Ναι, εάν η αιτία της ημικρανίας εντοπίζεται σε μια οδοντιατρική αιτία, οι οδοντίατροι είναι οι καλύτεροι επαγγελματίες για να διαχειριστούν την περίπτωση. Οι οδοντίατροι, οι στοματοπροσωπικοί και οι γναθοχειρουργοί είναι καλά εξοπλισμένοι για να κοιτάζουν πέρα από το στόμα για κρανιακά παράπονα στους ασθενείς τους και να τους παραπέμπουν σε νευρολογική κλινική για περαιτέρω αξιολόγηση και φροντίδα. Οι περισσότεροι ιατροί συνιστούν να συνεργαστούν οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι οδοντίατροι για να προσδιορίσουν την πηγή του πόνου της ημικρανίας και να χαράξουν μια στρατηγική θεραπείας. Εάν η ενόχληση προκαλείται από την υγεία των δοντιών, ένας οδοντίατρος που ειδικεύεται στους πονοκεφάλους είναι το κατάλληλο άτομο για εσάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Dentist Pass: Τι καλύπτει και πότε ανοίγει η πλατφόρμα;

Tips σχετικά με το πώς να καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας

Ποια είναι τα καλύτερα φαγητά για ένα υγιές χαμόγελο;

Η οδοντική τερηδόνα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Γαριδομακαρονάδα: Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα της γαρίδας με τον πλούτο των ζυμαρικών. Είναι ένα κομψό αλλά απλό γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση.

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου από αγγειακή νέκρωση;

Χειρουργείο ισχίο: Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πάσχουν από αναγγειακή νέκρωση (AVN), επίσης γνωστή ως οστεονέκρωση, του ισχίου.

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon