ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οδοντική υγεία: Γιατί τα ίσια δόντια είναι σημαντικά για την υγεία σας

Οδοντική υγεία: Γιατί τα ίσια δόντια είναι σημαντικά για την υγεία σας

Οδοντική υγεία: Μελέτες υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι συνδέουν τα ίσια δόντια με την ευτυχία, την υγεία και την υψηλότερη διάνοια.

Οι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να θυμηθούν ένα πρόσωπο με ίσια και όχι στραβά δόντια. Τα ίσια δόντια βελτιώνουν το χαμόγελό σας, το οποίο ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας. Μελέτες υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι συνδέουν τα ίσια δόντια με την ευτυχία, την υγεία και την υψηλότερη διάνοια. Ας διαβάσουμε για τα οφέλη από την ύπαρξη τέλεια ευθυγραμμισμένων δοντιών.

Τα οφέλη των ίσιων δοντιών

Τα ίσια δόντια μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σωστή στοματική υγιεινή και, κατά συνέπεια, τη συνολική υγεία. Ας δούμε πώς.

Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση

Ο καθένας έχει διαφορετικό σύνολο δοντιών. Ωστόσο, εάν τα δόντια σας είναι σοβαρά εκτός ευθυγράμμισης, μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 70% των Αμερικανών είναι δυσαρεστημένοι με τα δόντια τους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες υπογραμμίζουν ότι τα ίσια δόντια βοηθούν στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας για το σώμα, αυξάνουν την κοινωνική αποδοχή και βοηθούν τους νέους να προσληφθούν για θέσεις εργασίας.

Καλύτερη μάσηση και πέψη

Τα ίσια δόντια επιτρέπουν καλύτερο δάγκωμα και βελτιωμένη απόδοση μάσησης. Αυτό απλοποιεί την κατάποση και την πέψη των στερεών τροφών σπάζοντας τα σε μικρότερα κομμάτια. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να αφομοιώσετε καλύτερα την τροφή όταν τη μασάτε σωστά.

Τα στραβά δόντια συχνά αλληλεπικαλύπτονται, καθιστώντας πιο δύσκολη την πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία με την οδοντόβουρτσά σας. Μακροπρόθεσμα, βλάπτει τη γενική υγεία των ούλων και των δοντιών. Αυτά συχνά οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες των ούλων όπως η ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) και η περιοδοντίτιδα (λοιμώξεις των δομών γύρω από τα δόντια).

Προωθούν την καλή υγεία της καρδιάς

Τα στραβά δόντια αυξάνουν τον κίνδυνο ουλίτιδας. Επιπλέον, μελέτες τονίζουν ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι οδοντίατροι συνιστούν να είστε πιο σχολαστικοί σχετικά με τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας εάν έχετε προσθετικές καρδιακές βαλβίδες. Επιπλέον, η κακή στοματική υγεία αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακής διάδοσης (βακτηριακή λοίμωξη στην κυκλοφορία του αίματος), η οποία μπορεί να βλάψει τις καρδιακές βαλβίδες. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ λοιμώξεων της άκρης της ρίζας ενός δοντιού και στεφανιαίας νόσου.

Μικρότερος κίνδυνος τραυματισμού των δοντιών

Είστε επίσης πιο επιρρεπείς στο να δαγκώνετε τα μάγουλα και τη γλώσσα σας με στραβά δόντια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες πληγές. Τα κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια οδηγούν σε ακατάλληλο δάγκωμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και να ασκήσει υπερβολική πίεση σε ορισμένα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο να σπάσουν. Όταν σπάτε ένα δόντι, πρέπει να αντιμετωπίσετε την ενόχληση καθώς και το υψηλό κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας.

Αποτρέπουν την καταπόνηση της γνάθου

Το ίσιωμα των δοντιών σας μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της σωστής ευθυγράμμισης των γνάθων. Τα ίσια δόντια μειώνουν τις πιθανότητες να σφίξετε και να τεντώσετε τη γνάθο και τα δόντια τρίξιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες είναι πιο χαλαροί και μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Τα στραβά δόντια μπορεί να οδηγήσουν σε συχνούς πονοκεφάλους, χρόνιο πόνο στο πρόσωπο, πόνο στο σαγόνι, πόνο στο αυτί και κρίσεις ημικρανίας. Ένα σετ ευθυγραμμισμένων δοντιών θα σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμοι αφού δεν θα έχετε πονοκεφάλους ή άλλα προβλήματα από την υπερβολική ένταση στην άρθρωση της γνάθου σας.

Καθαρίζουν την ομιλία σας

Προφέρουμε λέξεις με τη γλώσσα, τα δόντια και τα χείλη μας. Τα ίσια δόντια βοηθούν στη σωστή προφορά. Τα στραβά δόντια αυξάνουν τις πιθανότητές σας να έχετε προβλήματα ομιλίας όπως τα χείλη ή άλλες διαταραχές ομιλίας. Επιπλέον, τα κακοευθυγραμμισμένα δόντια μπορεί να συμβάλλουν στην πρώιμη απώλεια δοντιών, η οποία μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα ομιλίας.

Τα ίσια δόντια διαρκούν περισσότερο

Ένα σετ ίσια δόντια ασκεί λιγότερη πίεση στα απέναντι δόντια, τα ούλα και το υποστηρικτικό οστό. Αυτό βοηθά στην προστασία των επιφανειών των δοντιών από την ταχεία ισοπέδωση. Στη συνέχεια, υφίστανται λιγότερη φθορά με την ηλικία και διαρκούν περισσότερο. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι τα συνωστισμένα, ακανόνιστα τοποθετημένα ή κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια τείνουν να φθείρονται ανομοιόμορφα με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας αποδυνάμωση και πτώση των δοντιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 Tips για υγιή ούλα και δόντια

Οι γιατροί στο ΗΒ ζητούν όρια ζάχαρης και αλατιού στις παιδικές τροφές

Πρόληψη τερηδόνας: Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο φθόριο για τα παιδιά

Η ποικιλία στη σύνθεση του σμάλτου προβλέπει την υγεία των δοντιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.